Koronavirüse karşı sağlıklı uyku şart!

Dünya Sağlık Örgütü'nün pandemi olarak tanımladığı ve tüm dünyada etkisini gösteren koronavirüsten (kovid-19) hepimiz fazlasıyla etkilendik. Koronavirüs kaygısı nedeniyle çoğumuz uyku problemleri yaşamaya başladık; en çok da ‘uykusuzluktan' yakınır hale geldik. Ancak yapılan çok sayıda bilimsel araştırma; sağlıklı bir uykunun bağışıklık sisteminin güçlenmesinde ve buna paralel olarak yeni koronavirüsten korunmamızda önemli bir rol üstlendiğini ortaya koyuyor. Üstelik kaygılar nedeniyle oluşan uyku problemleri kronikleştiğinde çeşitli uyku hastalıklarına da neden olabiliyor.

Haberler 03.04.2020 - 00:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Nöroloji Uzman Prof. Dr. Murat Aksu baklk sisteminin salkl olmasnda, uyku srasnda üretilen sitokin ad verilen baz maddelerin etkili olduuna dikkat çekerek, Bu maddelerin bir ksm vücutta inflamasyonu, bir baka deyile baklk yantn arttrp yabanc organizmalarn yok edilmesini, bir ksm da, azaltp iyilemeyi salyor. Ancak tüm bunlarn oluumu, antikorlarn uygun ekilde yapm ve sunumuna, uykunun yeterli sürede olmasna ve içeriinin de her evreyi kapsamasna bal. Bunun için de uykunun gece olmas ve sürekli olmas, sk bölünmemesi art diyor. Peki salkl bir uyku için neler yapmal, nelerden kaçnmalyz? Nöroloji Uzman Prof. Dr. Murat Aksu uykusuzluk sorununa kar 12 önemli kural anlatt, önemli öneriler ve uyarlarda bulundu.

Yatma ve kalkma saatiniz sabit olsun

Kaliteli uykunun en önemli kurallarndan biri, yatma ve kalkma saatlerinizi mümkün olduunca sabit tutmak. Bu alkanlk kaygl günlerde bile sonraki gece uykunuzun zamannda gelmesini kolaylatracaktr.

Gündüz ekerleme yapmayn

Kaliteli uykunun ilk art, verimli ve uzun bir uyank kalma süresidir uyarsnda bulunan Nöroloji Uzman Prof. Dr. Murat Aksu bunun nedenini öyle anlatyor: çünkü insann beyni gece uyku, gündüz ise uyanklk üzerine programlanmtr. Dolaysyla gece iyi uyumak için gündüz uykularndan kaçnmanz çok önemli. Tüm geceyi uykusuz geçirmi olsanz dahi, sabah kalkmanz gereken saatte uyann. Gündüz ne kadar yorgun olursanz olun uyumayn ve belirlediiniz uyku saatinizde yataa girin.

Bu saatler arasnda yatakta olun

deal uyku süresi kiiden kiiye deimekle birlikte, en az 6 saat uyumanz baklk sisteminize destek olmak için çok önemli. Özellikle gece 23.00 02.00 saatleri arasnda uyumak art. çünkü yaplan çalmalara göre; baklk sisteminin güçlenmesinde rol oynayan melatonin hormonu özellikle bu saatlerde ve karanlkta salglanyor.

Yataa sorunlarla girmeyin

Televizyon karsnda, kanepede, salonda uyumay uyku saatiniz gelene kadar uyank kaln. Uyku saatiniz geldiinde de yataa girin. Salkl bir uyku için zihninizin o gün sizi endielendiren olaylardan uzaklamas gerekiyor. Bu nedenle gece haberlerini izlemeyin; ama yemek veya gezi program izledikten sonra yatak odasna geçmeniz yarar salayabilir.

20 dakikadan fazla sürmüse, zorlamayn

Uyku saatinizde yataa girin. Ancak yatakta 20 dakikadan fazla süre geçirmenize ramen uyuyamadysanz, kendinizi zorlamayn diyen Nöroloji Uzman Prof. Dr. Murat Aksu sözlerine öyle devam ediyor: çünkü uyku için ne kadar çok çaba sarf ederseniz, uykuya dalma süreniz de o kadar uzar. Uyuma sorunu yaadnzda yataktan kalk sakin bir odada 30 dakika kadar, kitap okumak gibi sizi yormayan bir eyle uran ve ardndan yeniden yataa dönün

Gece lambas açk kalmasn

Melatonin hormonunun salglanmas için yatak odasnn tamamen karanlk olmas art.Ayrca bazen hafif bir k dahi uykuyu bozabiliyor. Bu nedenle gece lambasn açk tutmayn, perdeleri yar aralk brakmayn.

Mobil telefonunuzu kullanmayn

Yatak odasnda gazete veya kitap okumayn. Televizyon, tablet, bilgisayar ve cep telefonundan yansyan mavi k da uykuya dalmanz güçletirecei için bu cihazlar yatak odasnda kullanmayn. Ayrca beyin mavi gün olarak alglamas nedeniyle baklk sistemimizin güçlenmesinde etkili olan melatonin hormonunu da salglamayacaktr. Bu tür aktiviteleri baka bir odada yapn ve yata sadece uyku için kullann.

Kontrolsüz ilaç almayn

Nöroloji Uzman Prof. Dr. Murat Aksu Asla kontrolsüz ilaç almayn uyarsnda bulunarak, Uyku için kullanlan baz ilaçlar uykuya dalmay kolaylatryor gibi görünse de, uykunun doal yapsn deitirdikleri için bu uykunun kiiye, baklk sistemine ve dier sistemlere yarar olmayabiliyor. Ayrca doktorunuzun verdii ilac önerilen doz ve sürede kullanmanz da çok önemli. çünkü her uyku bozukluu ayn deildir ve bazen geliigüzel kullanlacak ilaç uykuyu daha da bozuyor

çay ve kahve tüketimine dikkat!

Kafein uykuyu balatan beyin hücrelerinde olumsuz etki oluturarak uykuya geçii zorlatryor. Kiiden kiiye deimekle birlikte, uyku bozucu etkisi 6 saate kadar uzayabiliyor. Dolaysyla siyah çay, kahve ve kafein içeren dier içeceklerin tüketimini öleden sonradan itibaren brakn. Ayrca asla alkol almayn. Alkol uykuyu kolaylatrmad gibi, kalitesini de bozuyor.

Oda ss 18-22 derece olsun

Yatak odas çok scak olmamal, çünkü insan için en doal ve sürekli uyku, oda ssnn 18-22 derecede olduu durumlarda gerçekleiyor.

Ar fiziksel aktiviteleri brakn

Toplumdaki yaygn inann aksine yataa ne kadar yorgun girerseniz, uykuya dalmanz o kadar zorlar. Yatma saatinden 4-5 saat öncesinde ar fiziksel aktivite gerektiren ileri ve sporu brakn. Yataa dinlenmi olarak girmeniz, uykuya dalmanz kolaylatracaktr.

Yatak ve yastk çok önemli

Dikkat etmeniz gereken bir baka önemli nokta da; yatak ve yastnzn rahat olmas. Yatanz kilonuza ve varsa ortopedik sorunlarnza uygun olmal. Yastnzn da boynunuzu rahatsz etmediinden emin olun.

Ana Sayfaya Git