Koronavirüse yakalanan çocukların yüzde 72'sinde D vitamini eksikliği tespit edildi

Dicle Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Kamil Yılmaz, PCR testi ile tanı konulan yaklaşık 40 koronavirüs hastası çocukta D vitamini düzeyi üzerine çalışma yaptıklarını ve bu hastaların yüzde 72'lik gibi bir kısmında D vitamini eksikliği ya da yetersizliğinin saptandığını söyledi.

Haberler 25.12.2020 - 00:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dicle Üniversitesi çocuk Sal ve Hastalklar Ana Bilim Dal Öretim Üyesi Dr. Kamil Ylmaz ve Doç. Dr. Velat en, kentte koronavirüse yakalanan 40 çocuk üzerinde çalma yapt. Klinikte yaplan çalmalarda çocuklarn yüzde 72sinde D vitamini eksiklii ya da yetersizlii tespit edildi. çalma, dijital yayn yapan bilim dergisi Pediatric Pulmonologyde de ngilizce olarak yaymland. Salk Bakanlndan da alnan izinle bu çalma, dünyada koronavirüslü çocuklar üzerine yaymlanan ve D vitaminiyle ilgili ilk çalma olarak kaytlara geçti. Dr. Kamil Ylmaz, yaptklar çalmada 40 hastada D vitamini düzeyi çalldn belirterek, Ayn zamanda polikliniklere bavurmu ama herhangi bir kronik hastal olmayan salkl çocuklarn 45inde, ya ve cinsiyetle e deer olanlarla yaptmz bir taramada ise bu hastalarn da sadece yüzde 25lik ksmnda D vitamini düüklüü olduunu tespit ettik. ki grubu kendi arasnda kyasladmzda Covid-19 hastalarnda anlaml oranlarda D vitamini düüklüünün daha fazla olduunu tespit ettik dedi.

D VTAMN DÜTÜKçE ATE DAHA FAZLA OLUYOR

Yaptklar çalmada D vitamini eksikliinin aslnda hastaln iddetiyle bir korelasyon göstermediini sadece atele negatif korelasyon gösterdiini saptadklarn ifade eden Ylmaz, Yani D vitamini dütükçe atein daha fazla olacan tespit ettik ama onun dnda hastal hafif, orta ya da iddetli geçirip geçirmeyeceinde D vitamini düzeyinin herhangi bir faktör olmadn ve etkilenmediini tespit ettik. Yalnz bu çalmalar henüz çok yeni. Kstl hasta grubu ve saylar üzerinden yapld için uan tüm dünyada çalmalar e zamanl olarak devam ediyor. Daha geni çalmalar ve hasta gruplar seçildiinde bunlar için daha kesin ifadeler kullanlabilir. Ön çalma olarak bizim sadece D vitamini düzeyinin Covid-19 hastalarnda yaklak yüzde 72lik ksmnda düük olduunu tespit ettik diyebiliriz diye konutu.

GÜNE IIINDA HAFTADA 3 GÜN YARIM SAAT

D vitaminiyle ilgili en doal kullanmn güne olduunu vurgulayan Ylmaz, unlar kaydetti:

çocuun haftada 3 gün yarm saat güne nda kalmasna dikkat edilmeli. Covid-19 kendi dinamiini kendi içinde barndran ve henüz fizyopatolojisi aydnlatlmam bir hastalk olduu için D vitaminin sadece düük olduunu tespit ettik. çalma, Pediatric Pulmonology adl bir yurt d hakemli dergide de yaynland. Sanrm koronavirüs hastas çocuklarla ilgili uana kadar yaplm ve yaynlanm ilk çalma ama uan çok merkezli olarak bu çalmann devam ettiini düünüyoruz. Gelecek çocuklarla ilgili çalmalarda bunun daha desteklenebilir olabileceini ya da bulduumuz sonucun belki de gerçei yanstmad da ortaya çkabilir. Sonuçta bilimde net ve kesin ifadeler yoktur ama u an D vitamini düzeyinin düük olduunu tespit ettiimizi söyleyebiliriz.

Ana Sayfaya Git