Koronavirüsle mücadelede "bireysel sorumluluk" uyarısı

Psikiyatr Dr. Zekeriya Kökrek, pandemi süreçlerinde insanların varlıklarını korumak için kurumların yönlendirmesine ihtiyacı olduğunu, bunun yanında sürecin daha iyi atlatılması için herkesin bireysel sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini söyledi.

Haberler 04.04.2020 - 01:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Alnan tüm tedbirlerin insann hayatta kalabilmesi için olduunu dile getiren Kökrek, çinde balayan ve küresel bir boyut kazanan Kovid-19 salgnyla ilgili korku ve panikten kaçnmak için uzman otoritelere uyulmasnn, onlarn rehberlii dorultusunda hareket edilmesinin önemine iaret etti. Kökrek, Kiilerin, hastala dair yaplan açklamalara yorumlarn katmadan, kendilerine ve bakalarna zarar vermeden, en az zarar ve kaypla bu süreci geçirmesi temel ilkedir. ifadesini kulland.

Virüsün ortaya çktktan ksa süre sonra salgna dönümesinin temelinde birçok ülkenin hastaln ciddiyetini görmezden gelmesi olduunu söyleyen Kökrek, bu süreçten sonra insanlarn inkar ve ihmalden gereksiz korku ve kaygya yöneldiini anlatt.

Tehdit altnda olmann yol açt korku ve endie halinin belli bir dereceye kadar normal olduunu dile getiren Kökrek, bu tarz durumlarda sadece psikopatlarn korkmayacan kaydetti.

Pandemik süreçlerde bilinmezlik ve belirsizlik, aknlk ve çaresizliin insan hayatna hakim olacan aktaran Kökrek, sözlerini öyle sürdürdü:

Bugün, her insann davrannn bireysel varln savunulmas, korunmas ve güçlendirilmesi yönünde olduunu görüyoruz. Bu durumda insanlar, kendi varlklarn korumak için toplumsal varlk olarak kurumlarn yönlendirmesine ve yönetimine kendilerini brakmak zorundadr. Bu durum, aslnda yönlendirici ve yönetici önderlerin etkisini gösterir. Bugün uzmanlarn otoritesine balyz.

Pandemide, kurumsal çabalarn yannda daha da önemlisi bireysel sorumluluklarmz yerine getirmek, bu sürecin daha iyi atlatlmasn salayacaktr.

- Modern insann ilk defa tecrübe ettii bir durum

Virüsün Türkiye için de tehdit haline gelmesinden itibaren birçok kiinin kendisini sosyal hayattan izole etmeye baladn anmsatan Kökrek, Halihazrda herhangi bir mecburiyeti olmadan sokaklarda dolaan kiiler, sürecin ne kadar ciddi olduunun farknda deiller. Herkes bir bakasn hastalandrabilen makul bir üpheli veya herkes hastala yakalanma ihtimali olan bir madur olabilir. diye konutu.

Her toplumun kendisine göre bir tehdit anlay ve mücadele tarz olduunu belirten Kökrek, Türk milletinin bugüne kadar bireysel yeterlilik alanlarndan çok toplumsal ilerde baarl olduunu söyledi. Kökrek, ihtiyaç sahipleri için balatlan kampanyalar, evde kalnmas yönünde yaplan çarlar ve vatandalarn sürece sahip çkmasn buna örnek gösterdi.

Kökrek, öyle devam etti:

Bu hadise modern insann ilk defa tecrübe ettii bir durum. Hem yaygnl ve iddeti, hem de haberdar olma acsndan bir ilk. Büyük bir kopu yaanacak ve bu kopuun en büyük özelliklerinden birinin bilme ve düünce biçimlerimiz ile ilgili olduunu söyleyebilirim. çünkü bugünün toplumundaki sosyal hareketlilik ve sosyal temas ile ilgili tahminler hesap hatasna sebep oldu.

Epidemiyolojik bakmdan tahminlerde isabetsizlikler ortaya çkmtr. Tbbi olarak bu ilerle uraan enfeksiyon hastalklar uzman birçok temel bilimci bile insanln bu kadar temas ve hareketlilik durumunu tasvirde, tarifte ve tahminde yetersizlik yaad.

- Maddi imkan olanlarn her türlü salk hizmetini alabilecei fikri çöktü

Özellikle evde kalnan zaman zarfnda insann sknt yaayabileceine vurgu yapan Kökrek, Rutin olarak yaptmz davranlarn haricinde, bizlere aile olduumuzu hatrlatan, örnein, fotoraf albümlerine bakmak, spor aktivitelerini belirli bir disiplin içinde gerçekletirmek, beslenme alkanlklarmz profesyonellerin tavsiyeleri nda uygulamak, en azndan bu süreci az hasarla atlatmamza yardmc olacaktr. ifadesini kulland.

Bu süreçte güvenlik ve salk kurumlarnn insanlar her eyden koruyabilecei hissinin de kaybolmaya baladna deinen Kökrek, Kovid-19 salgnyla birlikte kiilerin vatanda olarak devletten talep ettii tedavi olma hakk, poliçeler, sigortalar ve kaskolarn yannda, maddi imkanlara sahip insanlarn parayla her türlü salk hizmetini alabilecei fikri de çökmütür. deerlendirmesini yapt.

Ana Sayfaya Git