'Koronavirüste tat ve koku kaybı 3 haftada geçmezse, hekime başvurun'

Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, koronavirüs hastalarının üçte birinde, bazı çalışmalarda da yüzde 90'ı kadarında tat ve koku kaybı oluştuğunu söyledi. Prof. Dr. İlhan, "3 haftadan sonra hala tat ve koku alamama durumu geçmediyse en azından azalma eğiliminde değilse mutlaka bir kulak burun boğaz hekimine başvurulmalı" dedi.

Haberler 28.11.2020 - 11:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakanl Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi lhan, koronavirüs hastalarnda tat ve koku kaybnn son dönemde sk görülen bulgulardan birisi olduunu kaydetti. Prof. Dr. lhan, Yaplan çalmalar unu gösteriyor; koronavirüste kii enfekte olduu zaman solunum yollarnda bir dolgunluk söz konusu oluyor. Virüs dokularda ime yapyor, tat ve koku ile ilgili sinirin üzerine bask yapyor. Baskdan dolay tat ve koku kayb azalyor. Genel olarak baktmzda yüzde 30 ile yüzde 90 arasnda tat ve koku kaybnn görüldüünü gözlemliyoruz. Yani koronavirüs hastalarnn üçte birinde baz çalmalarda da yüzde 90a kadar tat ve koku kayb gözüküyor diye konutu.

3 HAFTADA GEçMEDYSE HEKME BAVURUN

Tat ve koku kaybnn çok ani gelitiini, kii koronavirüs hastas olur olmaz hemen tat ve koku kaybnn ortaya çktn belirten Prof. Dr. lhan, Dier solunum yolu enfeksiyonlarndan farkl olarak burun tkankl olmadan tat ve koku kayb ortaya çkyor. Kabaca baktmzda da 1 ile 3 hafta arasnda tan aldktan sonra iyileiyor. Ama vatandalarmz eer 3 haftadan sonra hala tat ve koku alamama durumu geçmediyse en azndan azalma eiliminde deilse mutlaka bir kulak burun boaz hekime bavurmalar gerekiyor ki acaba koronavirüsün altnda baka bir neden mi var tat ve kokuya neden olan ya da baka eyler koronavirüsten dolay etkilenmi mi diye. Vatandalar tat ve koku kayb bozukluu nedeniyle günlük yaam aktivitelerinde ya da sosyal aktivitelerinde daha geri dütükleri için depresyon ve anksiyete ihtimali de yüksek. Hastalar hocam eki ile tatly ayramyorum eklinde tanmlyorlar, bu oldukça sert bir tat ve koku kayb deerlendirmesinde bulundu.

DOUTAN HASTALII VARSA, DAHA AIR GEçREBLR

Prof. Dr. lhan, koronavirüste bulama ya da hastal ar geçirmede genetik faktörlerin etkisiyle ilgili deerlendirmelerde de bulundu. Prof. Dr. lhan, Kiinin doutan gelen akcierle ilgili bir sorunu varsa, phtlama bozukluuyla ilgili bir sorunu varsa ya da vücudunda genetik olarak örnein Tip 1 diyabet gibi doutan gelen sorunlar varsa hastal daha ar geçebilir. Sadece koronavirüse bal deil dier hastalklarn da ar geçtiini biliyoruz. Ama özellikle akcierdeki çeitli eksiklikler varsa fonksiyon bozukluklar varsa hastalk daha ar geçiyor. kinci faktör koronavirüste eer virüs yükü çok fazlaysa ki özellikle aile içi bulata biz bunu görüyoruz. Aile içinde sürekli biri pozitif oluyor ksr döngüyle birbirlerine bulatrrlar. Hatta ayn ailede ikinci üçüncü kez hasta olanlar gözlüyoruz. Doutan gelen hastalklar olanlarda daha ar seyredebilece ama virüs yükünün ve davranlara bal virüsün bulamas ile ilgili faktörlerin bunlardan çok daha etkili olduunu söylemek gerekiyor dedi.

Ana Sayfaya Git