'Koronavirüste yorgunluk ve nefes darlığı 6 ay devam ediyor'

Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Tutku Taşkınoğlu, yapılan bir çalışmaya dikkat çekerek, "Koronavirüs enfeksiyonu geçirmiş hastaların yüzde 60'ında 6 ay boyunca yorgunluk ve nefes darlığı gibi semptomların devam ettiğini fark etmişler. Bu da hastanın hala tam olarak iyileşmediği anlamına gelebilir" dedi.

Haberler 18.07.2020 - 02:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mikrobiyoloji Uzman Dr. Tutku Taknolu, kiilerin normalde solunumu etkileyen virüsler ile karlatklar zaman hastal geçirip, bir süre sonra iyiletiklerini belirtti. Taknolu, bu durumda çounlukta herhangi bir komplikasyonun kalmadn söyledi. Koronavirüsten sonra yaplan bir çalmadan bahseden Dr. Taknolu, Koronavirüs enfeksiyonu ciddi ya da ortalama düzeyde geçirmi hastalarn yüzde 60nda 6 ay boyunca yorgunluk ve nefes darl gibi semptomlarn devam ettiini fark etmiler. Bu da hastann hala tam olarak iyilemedii anlamna gelebilir. Hastal geçirdi, virüsten kurtuldu; ama virüsün brakt etkilerden kurtulmas biraz uzun sürebilir anlamna geliyor. Nefes darl, solunum sknts, yorgunluu devam edebilir; hastann bu bilgi ile hareket etmesi gerekiyor. Kii bir süre daha bu etkilerle yaayabileceinin bilgisi ile hareket etmelidir. Youn bakmda yatan hastalarda bunu zaten biliyoruz; ama normal serviste yatrlan hastalarda da bunun devam edebilecei yönünde bilgiler var diye konutu.

DYABET OLUMASI GB BR RSK VAR

Dr. Taknolu, virüsün tam olarak tannmadn hatrlatarak, Covid-19 enfeksiyonu geçirmi ama daha önce hiç diyabet tans konulmam hastalarda insülün direnci gelimesi ya da diyabet olumas gibi bir risk olduu ve mutlaka takip etmeleri gerektii söyleniyor. Kii bu yönde de takiplerini yapmaldr. 6 aydr tandmz bir enfeksiyonun yllar içerisinde nasl etkiler ortaya koyacan ne yazk ki bilmiyoruz. Bunu biz yllar içerisinde öreneceiz. Enfeksiyonun bize getireceklerini daha önceki enfeksiyonlardan dolay henüz sadece tahmin ediyoruz ifadelerini kulland.

OBEZTE RSK FAKTÖRLERNN BAINDA

Dr. Taknolu, obez bireylerin akcier kapasitelerinin obez olmayan bireylere göre daha dar ve zor nefes aldklarna dikkat çekerek, Bu yüzden akcieri etkileyen bir virüsten daha çok etkilenmeleri beklenen bir durumdur. Yaplan bir çalmada obez bireylerde virüse yakalanrlarsa yüzde 85 orannda youn bakma yatma ihtiyacnn ortaya çkt belirtildi. Youn bakma yatan kiilerin de birçounda entübasyona ihtiyaç duyulmu. Dier yandan salkl bireylere bakldnda yüzde 40 orannda olduu görülmü. Türkiyede ise obez bireylerde yüzde 4 civarnda youn bakma ve entübasyona ihtiyaç duyuluyor. Ancak Amerikada yüzde 85 orannda obez bireylerde youn bakm ve entübasyon ihtiyac olduu fark edilmi. Bunun büyük çounluu da çok hasta olmayacaklarn ve asemptomatik (belirtisiz) geçireceklerini düündüümüz genç bireylerdir. Obez bireyleri daha çok korumamz gerekiyor. Obeziteyi risk faktörlerinin bana koymamz gerekiyor. Obez insanlarn kendilerini virüsten daha çok korumalar gerekiyor deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git