Koronavirüs'ten korunmak için 10 öneri

Daha çok hayvanlarda hastalık etkeni olan “korona virüs” ailesine ait mutasyon geçirmiş ve “2019-nCov” olarak adlandırılan virüs, geçen yılın Aralık ayının son günlerinde Çin'in Wuhan kentinde insanlarda da hastalık oluşturmaya başladı. “Korona virüs” ailesinin SARS ve MERS olarak adlandırılan üyelerinden farklı olarak insandan insana bulaşabilen virüs, akciğer enfeksiyonları ve tedavi edilmediğinde, ağır akut solunum yetersizliği sendromu hastalıklarına yol açabiliyor. Korona virüsünden korunmak için gerekli önlemleri almak yaşamsal önem taşıyor.

Haberler 25.02.2020 - 11:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kulak Burun Boaz Hastalklar Uzman Prof. Dr. Mustafa Asm afak, korona virüs hakknda uyarlarda bulundu.

Hzla bulayor, risk oluturuyor

Korona virüsü, influenza virüsünün neden olduu gribal enfeksiyonlara benzer ekilde haprk ve öksürük sonucu, havadan damlack yoluyla solunum sistemine ulaabilir. Ayrca enfekte yüzeylerden temasla, az ve gözler de bula yolu olabilir. Virüsün geçiini takiben 5-11 gün içinde öksürük ve ate gibi genel grip ikayetleri ortaya çkar. Hastaln tans, solunum yolu salglarndan alnan örneklerle konulmaktadr. Üst solumum yollarndaki bu tabloya, alt solunum yollar tutulumu da eklendiinde hastann durumu arlaabilir. Korona virüs; SARSta %11 -12 ve MERSte %35-50 olan yaam kayb oranlar ile karlatrldnda, %1-2 gibi oldukça düük bir orana sahip olsa da hzla bulaabilme özelliine sahiptir ve bu nedenle tehlike oluturmaktadr.

Özel koruyucu maske kullanm ve hijyen kurallar önemli!

Virüsün boyutu 3 mikron civarndadr. Bu nedenle normal az ve burun maskeleri hastalktan korunmada yarar salamasa da hasta olan kiilerin bu tip maskeleri kullanmas, çevrelerine virüsün bulamasn önemli oranda azaltmaktadr. Virüsten koruyucu özellikteki maskelerin çok daha özel filtreleri bulunmaktadr ve bunlar, koruma gözlükleriyle birlikte kullanlmaldr. Hijyen kurallarna uyulmas, el temizliine dikkat edilmesi, eller ile göz, az ve burun temasndan kaçnlmas çok önemlidir.

Hastalk bu belirtilerle ortaya çkyor:

Ate

Öksürük

Nefes darl

shal

Bulant Kusma

Hastalk belirtileri görülen kiilerden mutlaka örnek alnmal!

Hastala yakalanan kiilerin tedavisinde özellikli bir yöntem henüz kefedilmi deildir. Virüsü tayan ve hastalk üphesi tayan kiilerden virüs tans için örnek alnmaldr. Tan konulan kiiler karantinaya alnmal ve genel destek tedavileriyle takip edilmelidir. Hastalktan korunabilmek için henüz bir a bulunmamaktadr.

Koronavirüsten korunmak için bu uyarlar dikkate al

1-Ellerinizi sk sk, 20 saniye süreyle su ve sabunla ykayn.

2-Küçük çocuklara hijyen kurallarn sürekli hatrlatn, ellerini ykamasn salayn.

3-Su ve sabun bulunamyorsa, alkol bazl bir el dezenfektan kullann.

4-Öksürürken veya haprrken, aznz ve burnunuzu kat mendille kapatn, ardndan mendili mutlaka çöpe atn.

5-Kirli ellerle aznza, burnunuza ve gözlerinize dokunmayn.

6-Hastalarla ayn tabaktan yemek yemek, ayn barda paylamak veya yakn temastan kaçnn.

7-Kap kollar ve oyuncaklar gibi sk dokunulan yüzeyleri temizleyin ve dezenfekte edin.

8-Riskli bölgelere seyahat edilmesi gerekiyorsa hayvanlarla temas öncesi ve sonras düzenli olarak ellerinizi ykayn.

9-Hasta hayvanlarla temastan kaçnn.

10-çi ya da iyi pimemi hayvan ürünlerini tüketmeyin.

Ana Sayfaya Git