Koronavirüsü grip ve zatürreyle karıştırmamak için aşı yaptırın

Havaların soğumasıyla birlikte uzmanlar, koronavirüs vakalarında artış bekliyor. Ancak eylül-ekim aylarında grip vakalarının da artmasıyla tablo daha da ciddileşebilir.

Haberler 13.08.2020 - 00:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Koronavirüs salgnyla mücadele esnasnda grip ve zatürre hastalarnn önüne geçmek adna a yaptrlmas gerektiini belirten ç Hastalklar Uzman Dr. Ör. Üyesi Murtaza çit, Grip olan kiiler koronavirüs oldum diye hastaneye bavurabilir. Bunlarla karlamamak için vatandalar, eylül ay itibariyle grip as yaptrmal. Koronavirüs akcierleri tutuyor, dolaysyla zatürreyle karabilir. Bakl zayf kiiler bu ay yaptrmal uyarsnda bulundu.

Yaz ayyla birlikte koronavirüs vakalarnda art yaanmaya balad. Ancak uzmanlar, havalarn soumasyla birlikte tablonun daha kötüye gitmesinden endieli. Eylül ayyla birlikte görülmeye balayan grip vakalar toplumu yakndan ilgilendiriyor. Bu yl koronavirüs salgnyla mücadele eden salk çalanlar, grip asn önererek iki hastaln birbiriyle karmasnn önüne geçmeyi amaçlyor. Her yl Dünya Salk Örgütünün tavsiyeleri ile içerii hazrlanan grip as için ekim-kasm aylar öneriliyor. Alanmayanlar kiiler ise mart aynn sonuna kadar alanabiliyor.

GRP LE KORONAVRÜS SEMPTOMLARI BENZERLK GÖSTERYOR

Koronavirüs ile grip semptomlarnn benzerliine dikkat çeken ç Hastalklar Uzman Dr. Ör. Üyesi Murtaza çit, Grip asn her sene öneriyoruz ancak koronavirüs salgnyla birlikte ann önemi bu sene daha da artt. Koronavirüsle mücadele ederken ek olarak bir de griple uramayalm istiyoruz. Koronavirüs semptomlar griple benziyor. Dolaysyla insanlar griple koronavirüsü kartrabilir. Grip olan kiiler koronavirüs oldum diye hastanelere bavurabilir. Bunlarla karlamamak için eylül ay itibariyle grip alarn yaptrmak gerekiyor. Bu ayla birlikte kiinin grip hastalna yakalanma riskini en aza indirebiliriz. Bu sayede koronavirüsle de daha iyi bir ekilde mücadele etmi oluruz. Mutlaka grip amz yaptralm. Grip özellikle okul ortamnda çok daha hzl yaylyor. Bu nedenle ailelere tavsiyem çocuklarna grip as yaptrmalar dedi.

GRP AISI KORONAVRÜSTEN KORUMAZ K HASTALII KARITIRMAMIZI ENGELLER

Ann önceki yln virüsüne göre hazrlandna dikkat çeken Dr. Ör. Üyesi Murtaza çit, Alarn ne zaman geleceini u anda bilmiyoruz. Genelde eylül-aralk aylarnda alar Türkiyede oluyor. Salk Bakanlnn da önerisi o yönde alarn bu aylar içerisinde yaplmas gerekiyor. Ay herkes yaptrabilir. Özellikle bakl düük, kronik hastalar olan kiiler, yallar, kortizon türevi ilaç kullananlarn a yaptrmasn daha çok öneriyoruz. A önceki yllarn virüsleri ile hazrlanyor. Grip virüsü kendisini her sene genetik olarak deitiriyor. Dolaysyla önceki yllarn alar bu yl için geçersiz olacak. A olmamza ramen de grip olabiliriz. Alar bizi gripten yüzde yüz korumasa da büyük oranda gripten korur. Gribi de daha hafif atlatmamza yardmc oluyor. Ancak grip as, kiiyi koronavirüs salgnna kar korumaz. ki hastalk farkl virüslerden kaynaklanyor. Ancak gripten korunarak iki hastaln birbirine karmasn önlemi oluruz deerlendirmesinde bulundu.

BAIIKLII ZAYIF OLAN KLERE ZATÜRRE AISI

Zatürre asnn ise grip as gibi herkese önerilmediini açklayan Dr. Ör. Üyesi çit, u uyarlarda bulundu:

Daha çok baklk sistemi düük, 65 ya üstü hastalara, kronik hastal olanlara, 2 yandan küçük bebeklere, dala alnm kiilere, organ nakli olan hastalara, kortizon kullananlara, bakl düük olanlara öneriyoruz. K ay öncesi zatürre as yaptrlabilir. Koronavirüs akcierleri tutuyor, dolaysyla Kovid Pnömonisi dediimiz ciddi bir akcier rahatszl yapyor. Semptom olarak normal zatürre ile karabiliyor. kisinde de öksürük, yüksek ate, göüs, srt ars olabiliyor. Bunlar karabilecek semptomlar. O nedenle zatürre asnn özellikle bakl zayf kiilere yaplmas çok önemli. Tedbirlerimizi aksatmadan uygulamalyz. Maske, mesafe, temizlik ve hijyene muhakkak dikkat etmeliyiz. Grip ve zatürre as yaptrarak kiisel önlemimizi almalyz. Dier virüslere kar kendimizi koruyup koronavirüsle daha güçlü ekilde savamalyz.

Ana Sayfaya Git