Koşu mu, yürüyüş mü?

Yürümenin koşmaktan daha sağlıklı bir aktivite olduğuna dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, “Sağlıklı bir egzersizin yüzde 90’ı yürüyüşse, yüzde 10’unu koşmak oluşturur. Sağlıklı ve fizyolojik olanı budur. Aşırı egzersiz yaşam süresini azaltır ve vücudun erken dönemde yaşlanmasına neden olur” dedi.

Haberler 12.10.2020 - 00:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salkl bir yaam için egzersiz, vazgeçilmezler listesinde ilk srada yer alyor. Ancak yaplacak egzersizin süresi ve arl da önem tayor. Fizyolojik olan en salkl olandr diyen Göüs Hastalklar Uzman Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, salkl olann yürüyü olduunu ifade etti. Vücudun strese çok fazla alk olmadn anlatan Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, Stres arada bir gerekli, devaml olan bir ey deil. Onun için genelde yürümek ender olarak da komay ekleyebiliriz. Bunlar dengeli bir ekilde datmak gerekiyor. çünkü normal fizyolojik yaantmzda çok fazla koma ihtiyacmz yoktur, yürüme ihtiyacmz vardr. Bu nedenle genelde yürürüz. Ne zaman koarz? Sabah otobüsü kaçrdnzda, stres annda bir eyden kaçarken koarsnz. Komak çok ender yaplacak egzersizlerden birisidir. Düzenli olmas gereken egzersiz yürümektir diye konutu.

GÜNLÜK 10 BN ADIM TAVSYES

Günlük egzersizin yüzde 90nn yürüyü, 10unun ise komak olduunu anlatan Prof. Dr. Akkoyunlu, Salkl ve fizyolojik olan budur. Ar egzersizi önermiyoruz. Bu yaam süresinin ksalmasna ve vücudun erken dönemde yalanmasna neden olur. Düzenli ve dengeli egzersizle beraber aktif bir hayat, sosyal yaam, hareketsiz yaamdan uzak durmak gerekiyor. Bunun kriteri de adm saysna bakmaktr. Günlük 10 bin admn üzerindeyse biz buna aktif bir yaam diyoruz. Altnda ise 6 bin adma kadar düürebiliriz. Günde 6 bin admn altnda sosyal yaant artk hareketsiz bir yaama dönmü demektir dedi.

KAPALI ALANDA YAPILACAK EGZERSZE DKKAT

Temiz bir havann önemine deinen Prof. Dr. Akkoyunlu, Oksijen düzeyi yüksek, kirletilmemi bir hava söz konusuysa cierlerinize alacanz havann size katks daha fazla olacaktr. Kaslarnza giden oksijenin katks çok iyi olacaktr. Ama bununla beraber daha kapal bir ortamda yaplacak egzersiz kesinlikle kötüdür. Özellikle k aylarnda hava kirliliinin youn olduu dönemde d ortamda egzersiz yapmamak gerekir. Alacanz partiküllerin akcierlerinize verecei zarar tahmin bile edemezsiniz. Astm, KOAH gibi ek kronik rahatszl olan kiilerde zarar daha fazla olabilir uyarsnda bulundu.

DEAL NABIZ KAç OLMALI?

Egzersiz srasnda nabzn arttn anlatan Prof. Dr. Akkoyunlu, Egzersizi dengeli bir ekilde yaparsak genel olarak nabz saymz düer. Nabzmz 45-50nin üzerindeyse daha dorusu buna ne kadar yaknsa o kadar iyi demektir. Nabzn düük olmas yaam süresinin uzun olmas anlamna gelir. nsanlar için 50 rakam önemli. 50ye yakn olan herhangi bir deer bizim için oldukça iyi bir nabz ifade eder. 80-85in üzerindeyse dikkat etmek gerekiyor, hareketsiz bir yaam var demektir. Nabzmz düürecek kadar egzersiz yapmak gerekir dedi.

EGZERSZ SIRASINDA MASKEYE DKKAT

Maskenin nefes almay bazen zorlatrabildiine dikkat çeken Göüs Hastalklar Uzman Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, Solunum yükünü artran eylerden biridir. Bu sizin normal egzersiz srasndan daha fazla enerji harcamanz gerektiini ifade ediyor. Bu nedenle maske zorlayc bir durum. Maskeyle egzersiz yaparken tempoyu biraz daha düürmek iyi olacaktr. Süreyi ksaltmak faydal önlem. Mümkünse açk alanlarda bulatrma imkannz yoksa çkarabilirsiniz. Ancak kalabalk alanda maske kullanarak spor yapmaya dikkat edin dedi.

GÜNDE 6 GÜN EGZERSZ YAPIP 1 GÜN ARA VERN

Kas gücünün dengeli bir ekilde arttrmann önemine de deinen Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, Özellikle solunum kaslarnn dengeli ekilde güçlenmesi önemlidir. Fakat bu body egzersizlerine dönerse, kocaman kol ve göüs kaslar olursa biz bu durumu salkl olarak görmüyoruz. Ar egzersizle iirilmi kaslarda sadece kaslarmz deil ayn zamanda kalp üzerinde de baz kaslma ve genilemeler oluyor. Temel prensip fizyolojik olarak normale yakn ve normali devam ettirecek düzeyde bir egzersiz yapmaktr. Normalin üzerine çktnz anda bir hata yaparsnz. Bir hafta yatp bir gün çkp top oynamayn. Ya bir yerinizi krarsnz ya da kalbinizi bozarsnz. O nedenle rutinde günlük yaama yaydmz egzersizler bizim için oldukça önemlidir. Bunun süresi de haftada 4 gün deil, en az 4 gündür. En ideali ise haftada 6 gün yapp 1 gün ara vermektir. Ama yapabiliyorsanz günlük en az 10 bin adm atp bunu hayatnzn bir parças haline getirmenizdir tavsiyesinde bulundu.

Sabah erkenden yaplacak ar egzersizler konusunda da uyarlarda bulunan Akkoyunlu, Bunlar özellikle hormonal salglanmada baz problemlerin ortaya çkmasna neden oluyor. Akam geç saatlerde yaplacak egzersizleri önermiyoruz. Önerdiimiz egzersiz gün içine yaylm olan egzersizdir. kindi vakti ya da kahvaltdan belli bir süre sonra yaplacak egzersiz yeterli olacaktr dedi.

Ana Sayfaya Git