Kötü beslenme bağırsağı vuruyor

Kötü beslenme gençlerde "iltihaplı bağırsak hastalıkları"nı artırdı

Haberler 18.05.2022 - 01:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gastroenteroloji Uzman Öretim Üyesi Prof. Dr. Tarkan Karakan, Türkiyede kötü beslenmenin etkisiyle özellikle 15-25 ya aralndaki gençlerde, inflamatuvar (iltihapl) barsak hastalklarnn görülme orannn ciddi ekilde arttn söyledi.

Karakan, ülseratif kolit ve crohn olmak üzere iki türü bulunan kronik hastalklarn ömür boyu ilaç kullanmn gerektirdiini ifade etti.

Özelikle gelimi ülkelerde art gösteren inflamatuvar barsak hastalklarnn ortalama 10 binde 1 sklkta görüldüünü ama bu orann gençlerde daha yüksek seyrettiini dile getiren Karakan, Bat tipi yaam ve beslenme ile bu hastalklarn artmas arasnda bir balant var. Ülkemizde ne yazk ki son 10 ylda bu hastalklar görme sklmzda bir art söz konusu. Türkiyede beslenme ve yaam tarzmz deiiklie urad için özellikle 15-25 ya aralnda bu hastal çok yüksek oranda görmeye baladk. diye konutu.

- Türkiyede beslenmemiz hiç iyi deil

Tarkan Karakan, Türkiyede artan obezite oranlarna dikkati çekerek, Türkiyede ne yazk ki beslenmemiz hiç iyi deil. Bunun birinci nedeni, beslenme konusunda eitimimiz kötü, bilinçli tüketiciler deiliz. Salmzdan öte besinlerden aldmz zevk veya tat duyusunu daha çok dikkate alyoruz. dedi.

çocuklarda, arlkl hamur ii, tatl, fastfood ürünlerle beslenmenin obezite ile birlikte iltihapl barsak hastalklarna da kap araladn vurgulayan Karakan, sözlerini öyle sürdürdü:

Kötü beslenme, barsaktaki zararl bakteri saysn çok artryor. Bu da iltihapl barsak hastalklarnda arta yol açyor. Net bir çalma olmasa bile dünyadaki verilerden çkarm yaptmzda, Türkiyede gelecek 10 ylda barsak hastalklarnda ciddi bir art olacan öngörüyoruz.

Barsak hastalna daha az yakalanmak, obeziteden korunmak için basit ekerlerden, fruktoz ve fruktoz urubundan, fastfood ve uzun raf ömrü olan paketli gdalardan uzak durulmas, karbonhidrat almnn azaltlmas gerekiyor. Evdeki gdalar her zaman için darda yemekten daha salkl.

- Yeni ilaçlarla hastalarmz salkl bir yaam sürdürüyor

Prof. Dr. Karakan, iltihapl barsak hastalklarndan ülseratif kolitin, kiilerin günlük yaamn ciddi ekilde etkileyen kanl ishale, crohn hastalnn ise barsakta tkanklk, kilo kayb gibi problemlere yol açtn anlatt.

Son dönemde kullanlan baz yeni ilaçlarn hastalara ciddi fayda saladna iaret eden Karakan, Hastalarmz çevreden, internetten duyduklarna itibar etmek yerine mutlaka bir gastroenteroloji uzmanna bavurmal. Bazen 2 ayda 1, bazen 3 ayda bir yaptmz ilaçlarla hastalarmz salkl bir ekilde normal yaamna devam ediyor. dedi.

- Yapay zeka ile kiiye özel tedaviler mümkün olacak

Karakan, iltihapl barsak hastalklarnn tedavisinde yapay zeka algoritmalarnn gelitirildiini de belirterek, unlar kaydetti:

Aslnda her hastalk, parmak izi gibi kiinin kendine özel. Yapay zekann kullanld, kiiye özel tp yaklamlar, çok yüksek teknoloji gerektirmesi nedeniyle dünyada da ülkemizde de çok yeni. u an yapay zeka ile kiilerin barsak florasna, genetik yapsna göre tedavi edilmesine yönelik ön çalmalar yaplyor. leride her kiiye hastalna özel ayr bir tedavi uygulanmas mümkün olacak.

Karakan, Türkiyede de huzursuz barsak sendromunun tedavisinde mikrobiyata yapsn yapay zeka araclyla kiiye özel düzenlemeye ilikin küçük bir hasta grubuyla çalma yürüttüklerini ve baarl sonuçlar elde ettiklerini de bildirdi.

Ana Sayfaya Git