Kovid-19 ağız ve diş sağlığını da etkiledi: En çok şikâyet ise ‘diş sıkma’

Pandemide Koronavirüs nedeniyle ağız ve diş problemlerinin de arttığını belirten Ağız ve Diş Sağlığı uzmanı Dr. Rukiye Parlak, ağır enfeksiyonlu virüslerdeki ilk belirtilerin genellikle ağızda başladığını söyledi. Dr. Parlak, “Eğer koronavirüse yakalandıysanız ağız ve diş sağlığınızın bozulması beklenebilir. Bu dönemde en sık görünen şikâyet ise diş sıkmanın artması” diye konuştu.

Haberler 21.01.2022 - 00:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Pandemide insanlar birçok yönde olumsuz etkilendii gibi az ve di salnda da bu etkileri yaad. Bu dönemde, az ve di problemlerinde oldukça art olduuna deinen Az ve Di Sal Uzman olan Dr. Rukiye Parlak, genel olarak bedende balayan ar enfeksiyonlarn ilk belirtilerinin azda baladn söyledi. Bunun normalde dikkat çekmediini ifade eden Dr. Parlak, Kovid-19 vaka saysnnn fazlal sebebiyle azda görülen enfeksiyon orannn da fark edilir hale geldiini söyledi. Sorunun çounlukla di eti kanamasyla baladna dikkat çeken Dr. Parlak, azdaki enfeksiyonun ilerlememesi için tedavinin önemini vurgulad.

BESLENME BOZULDUUNDAN DRENç AZALIYOR

Enfeksiyonlarn boazdaki lenf bezlerini etkilediini söyleyen Dr. Parlak, Bu etkiyle di ve di eti bölgesinde kanama ve ödem oluabilir, enfeksiyonlu bir di varsa yüzde ime olabilir. Bu gibi durumlarda hastalarda ar balar. Kanamadan dolay az tad bozuluyor. Beslenme bozuluyor, insanlar yemekten kaçyor. Böyle olunca da vücudun beslenmeye en çok ihtiyac olduu zamanda bünye zayf düüyor. Direnç azalyor. Bu defa da vücut zaten bir enfeksiyonla mücadele ederken az ve di problemleri yüzünden baka bir enfeksiyonla da mücadele etmek zorunda kalyor dedi.

KOVD LE VAR OLAN KEMK ERMES DAHA DA ARTABLR

Kovid-19 olan hastalarda var olan kemik erimesinin daha da ilerleyebileceine deinen Dr. Parlak, Di etinde oluan ödem ve kanama varsa tuzlu suyla gargara yaplarak engel olunabilir. Ancak çok fazla di tanz varsa ve Kovid olduysanz baklk düüyor. Bu defa azda çok fazla reaksiyon gerçekleiyor. iddetli sanc, souk scak hassasiyeti, di etlerinde konuurken dahi kanama, kemik kaybnn hzlanmas ve sonuçta di sallanmas gibi problemler olabiliyor diye konutu.

NELER YAPILMALI?

Az ve di salnn korunmas için öncelikle azda di ta biriktirilmemesi gerektiini söyleyen Dr. Parlak, u tavsiyelerde bulundu:

Di tann fazla olmas dileri kaybetmeye neden olabilir. Kovid-19 varken böyle bir duruma açk kap brakmayalm. Bu tarz bir ey yaadktan sonra di hekimine gelerek di talarmz temizletmek, o noktada bize yardmc olabilecek az gargaralar, hijyeni daha iyi salayabilecek yöntemlerle vücudumuzu desteklemek önemli. Genel olarak eer sadece di etleriyle ilgili problem varsa di ta temizlii yaparak, dilerde daha öncesinden gelen bir enfeksiyon varsa o enfeksiyon kaynana müdahale edilebilir. Bazen duruma göre kanal tedavisi de gerekebilir.

PANDEMDE EN SIK KARILAILAN VAKALAR

Tam kapanma dönemi sonrasnda da en çok artan vakalarn d skma ve gcrdatma olduunu vurgulayan Dr. Parlak, Özellikle çalan ve evde kalan bayanlarda görüldü. çünkü artan i yükünden ar strese girdiler. Evde bulunmann dezavantajlarndan biri de insanlarn dilerini frçalamay ihmal etmesi oldu. çay ve kahve tüketimi de artnca azda di ta ve çürük oluan hasta says artt diyerek sözlerini noktalad.

Ana Sayfaya Git