Kovid-19 hastalarına "şaşılık" uyarısı

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüban Atilla, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) şaşılığa neden olabildiğini, servislerinde bu vakalarla sık karşılaştıklarını belirterek, "Koronavirüsü illaki ağır atlatmak gerekmiyor, hafif geçirenlerde de rastlıyoruz." dedi.

Haberler 23.11.2021 - 00:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk kongresi için Antalyaya gelen Türk Oftalmoloji Dernei yönetim kurulu üyesi Atilla, AA muhabirine, alk üzerine bilimsel çalmalar yürüttüünü belirterek, aln toplumda yüzde 1-2 orannda daha çok çocuklarda görüldüünü söyledi.

aln uzun dönemde göz tembelliine neden olduunu dile getiren Atilla, ki gözün bir arada kullanlmasn engelliyor. O yüzden tarama programlarna önem veriyoruz. Türkiyede 5 yldr, Salk Bakanl Halk Sal çocuk ve Ergen Sal Dairesi Bakanl ile derneimizin de katklaryla tarama program yürütülüyor. diye konutu.

Taramalar sayesinde doumsal problemler, sistemik hastalklar, katarakt, göz tansiyonu gibi sorunlarn tespit edilebildiini bildiren Atilla, üç yldr da okul öncesine yönelik taramalar yaparak, miyobu erken belirleyebildiklerini aktard.

Atilla, okul çandaki çocuklarn görme kusurlarnn düzeltilmesinin hem çocuun okul baarsn etkilediini hem de ba ars, okula gitmekte ve okumakta isteksizlik gibi problemleri çözdüünü ifade etti.

aln da önemli bir salk sorunu olduuna dikkati çeken Atilla, Erken tanyla al önleyebiliyoruz. Sonradan çkan alklarn büyük bir ksm gözlükle düzeltilebiliyor ya da kayma miktar azaltlabiliyor. alkta cerrahi tedavilerde de oldukça baarlyz. Amacmz bir an önce al düzeltmek, çocuklarn iki gözüyle eit görmesini ve göz tembelliini engellemek. Eer çocukluk çanda al düzeltemezsek, maalesef geliim tamamlandktan sonra bunu tekrar kazandrmamz mümkün olmuyor. ifadelerini kulland.

BZE GELEN VAKALARDA ARTI OLDU

Koronavirüsün göz sorunlarna da neden olduuna dikkati çeken Atilla, unlar kaydetti:

lk balarda pembe göz dediimiz çapaklanma, kzarklk oluyordu. Sonraki dönemlerde koronavirüsün alk da yapt tespit edildi. Servislerimize bavurularda, gözü hareket ettiren kaslarda felç nedeniyle ortaya çkan alklar görüyoruz. Bize gelen vakalarda art oldu. Literatüre de artan sayda bildiriliyor. Önce tek tük vakalar oluyordu, artk seri eklinde bildirilmeye baland. Koronavirüs sadece çocuklarda deil, büyüklerde de ala neden olabiliyor. Koronavirüsü illaki ar atlatmak gerekmiyor, hafif geçirenlerde de rastlyoruz.

Koronavirüs nedeniyle yaanan aln iki, üç ayda düzelebildiini vurgulayan Atilla, Kovid-19dan dolay u ana kadar gözlerde kalc bir hasarla karlamadklarn ancak dikkatli olmak gerektiini söyledi.

Atilla, salksz beslenme, gün ndan az yararlanma, sporun az yaplmasnn da göz hastalklarna neden olabildiini vurgulayarak, Göz saln korumak için koronavirüsten korunmak, salkl beslenmek, en az bir saat gün ndan yararlanmak, bilgisayar kol mesafesinde tutmak, arada mola verip uzaklara bakmak ve gözleri kapatarak dinlendirmek gerekiyor. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git