Kovid-19 inme riskini artırabilir

Beyin Damar Hastalıkları Hasta Derneği (BEYİNDER) Başkanı Prof. Dr. Derya Uludüz, bilimsel çalışmalarda ortaya çıkan sonuçlara göre her 100 yeni tip koronavirüs (Kovid-19) hastasından 3'ünde inme görüldüğünü belirterek, "Salgın hastalık döneminde önlemlerimizi sıkılaştırılmalıyız ve kişisel olarak korunmayı ciddiye almalıyız." dedi.

Haberler 30.10.2020 - 10:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beyin Damar Hastalklar Hasta Dernei (BEYNDER) Bakan Prof. Dr. Derya Uludüz, inmenin, bulgularyla kolayca tannabilen ve çok hzl tedavi gerektiren bir hastalk olduunu söyledi.

nmenin sk görülen, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalk olduu konusunda toplumda bilinç uyandrmak amacyla 29 Ekimin Dünya nme Günü olarak kabul edildiini dile getiren Uludüz, nmeye yönelik ilk amacmz, bu hastalktan korunmak, sonrasnda ise erken tbbi bavuru ile ilgili farkndal arttrmaktr. nme, nörolojik hastalklar içinde en fazla sekel brakan ve bu nedenle ürktüümüz bir hastalk. diye konutu.

Uludüz, dünyada ylda 17 milyon kiinin inme geçirdiini aktararak, konumasn öyle sürdürdü:

Dünyada inme geçiren 17 milyon insandan, 6 milyonu hayatn kaybediyor. Türkiyede 2014te ylda 30 bin civarnda inme hastamz varken, 2016da 40 bine ulatn biliyoruz. Salk Bakanl vatandalarmzn inme konusunda bilinçlenmesi için çok önemli çalmalar yapyor. nme tedavisinde geldiimiz nokta, hastalarmza erken müdahale ile yllarna yaam katmaktr. çünkü inmede, yüksek tansiyon ve kolesterol, kalp, eker hastal, sigara içme, fiziksel olarak aktif olmama ve imanlk gibi kontrol edilebilir risk faktörleri mevcuttur. Bu hastalklar diyet, fiziksel aktivite ve kan sulandrc gibi uygun ilaç tedavileri ile kontrol ederek inmelerin yüzde 90n önleyebiliriz.

- Her 100 Kovid-19 hastasndan 3ünde inme görülüyor

Tüm dünyada milyonlarca kiiyi etkisi altna alan Kovid-19un, solunum yollarnn yan sra inmeye de yol açtn gösteren kantlarn ortaya çkarldna dikkati çeken Uludüz, tehlikenin henüz geçmediini, 65 ya üstü ve kronik hastala sahip kiilerin, gençlere göre daha büyük risk altnda olduunu hatrlatt.

Prof. Dr. Uludüz, Kovid-19un inme riskini arttrdna vurgu yaparak, u önerilerde bulundu:

Bilimsel çalmalarda ortaya çkan sonuçlara göre her 100 korona hastasndan 3ünde inme görülüyor. Kn kapya dayand u günlerde salgn hastalk tehlikesiyle yaam eklimiz o kadar deiti ki en önemli inme risk faktörü olan yüksek tansiyon, eker hastal, yüksek kolesterol, fazla kilo, sigara ve hareketsizlik durumlarn kontrol etmek çok güç hale geldi. Salgn hastalk döneminde önlemlerimizi sklatrlmalyz ve kiisel olarak korunmay ciddiye almalyz.

- lk sekiz saatte hastaneye bavurmak çok önemli

Toplumda, inmenin sklkla 65 ya üstünde görüldüü gibi bir yanl algnn olduunu ifade eden BEYNDER Bakan Yardmcs Doç. Dr. Dilcan Kotan da Artk gençlerde de inmeye skça rastlyoruz. Salgnda nörologlar olarak, kronik hastal olanlarda daha fazla olmak üzere genç ya dahil, tüm ya gruplarnda inmeyi skça gördük. ngilterede yaplan 2 bin vakann incelendii bir aratrmaya göre koronavirüsün gençlerde normalden çok daha yüksek oranda inmeye yol açt ortaya kondu. dedi.

Kotan, salgn hastalk döneminde ileri ya ve kronik hastal olan kiilere yeniden sokaa çkma yasa gelse bile, fiziksel aktiviteyi artracak aktivite ve ortamlarn salanmas yönünde salk stratejilerinin gelitirilmesi gerektiini belirterek, unlar kaydetti:

Bireylerin tansiyon, eker düzeylerine dikkat etmesi, kalp hastalklarnn etkin tedavisi, kilo almn engellemeye yönelik gayretleri gerekmektedir. Aksi durumda hastalk hz artabilir. Ülkemizde, hasta ölümlerinin önüne geçmek için titiz ve gayretli çalmalar devam etmekte, Türkiye baarsyla bu konuda tüm dünyaya örnek gösterilmektedir. Mevcut iyi tabloya ve ölüm hznn az olmasna Salk Bakanlmzn rehberlerinde yer alan kan sulandrc tedavi uygulamasnn ciddi katks olduunu düünmekteyiz. Ayrca dikkat çekmek istediim baka önemli bir konu da inme baladktan itibaren ilk sekiz saatte hastaneye, uzmanlara veya inme merkezine hzlca bavuru yapmak, inmeye bal felcin geri döndürülebilmesi açsndan oldukça önemlidir.

Ana Sayfaya Git