“Kovid-19 mutasyona uğramaya devam edebilir”

Dünya genelinde paniğe yol açan koronavirüsün mutasyona uğradığı haberlerini değerlendiren Mikrobiyolog İpek Ada Alver, “Şu an için ölüm oranlarında ciddi bir artış görmesek de virüsün bulaşıcılığının arttığı kesin. İlerleyen zamanlarda da virüs mutasyona uğramaya devam edecektir” dedi.

Haberler 12.01.2021 - 00:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Altnba Üniversitesinden Mikrobiyolog Dr. Ör. Üy. pek Ada Alver, mutasyona urayan koronavirüs üzerine açklamalar yapt. Yaplan aratrmalarda virüsün mutasyona uramasyla bilinen semptomlarda önemli bir deiikliin olmadn söyleyen Alver, yaygn görülen ba ars, tat ve koku alma kayb, ate, öksürük ve solunum güçlüü ile eklem ve kas arlarna ilave olarak boaz ars, ishal, mide bulants da görülebildiini dile getirdi.

KORONAVRÜS BAIIKLIK SSTEMNDEN KAçABLYOR

Koronavirüste yeni mutasyonlarn devam edebileceine dikkat çeken Alver, SARS-CoV-2 virüsünün yeni varyantlar üzerine yaplan çalmalarda, virüsün insan hücrelerinin ACE2 reseptörüne balanan diken proteininde meydana gelen deiimlerle bulacl artyor. Ayn zamanda bu mutasyonlar sonucu ACE2 reseptörüne balanma oran artt için virüs artk baklk sisteminden kaçabilmekte ve bakl düürebilmektedir diye konutu.

Dr. pek Ada Alver, Özellikle Güney Afrikada meydana gelen yeni varyant sonucu bulacln yüzde 60a yakn oranda artt ve süperenfekte tayc bireylerin saysnda art olduu belirlenmi durumda. Ölüm vakalarnda önemli bir artn olmamas bu mutasyonun en sevindirici yanlarndan olsa gerek ifadelerini kulland.

EN ETKL çÖZÜM GENETK ARATIRMALAR

Mutasyonlara kar maske, mesafe ve hijyen kurallarnn yannda tüm dünyada genetik aratrma laboratuarlarnn kurulmas ve mikrobiyoloji, moleküler biyoloji ve genetik alannda yeni mutantlarn gen dizi analizlerinin gerçekletirilmesi gerektiini vurgulayan Dr. Alver, Yaplacak genetik aratrmalarla hem üçüncü dalga pandemisine kar gerekli önlemler alnabilir. Hem de yeni gelitirilen a ve ilaçlarn mutant virüse kar etkili olup olmayaca analiz edilebilir. Tehlikeyi ne kadar önceden bilirsek, mücadelede o kadar baarl oluruz. Koronavirüsün yaylmnn azaltlmasnda genetik çalmalar çok önemli dedi.

Ana Sayfaya Git