Kovid-19 sürecinde "uyku" uyarısı

Uyku Tıbbı Derneği (TUTD) Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Hikmet Fırat, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında evde geçirilen zamanda uyku düzeninin önemine işaret ederek, "Evdeki zamanı uyuyarak değil, farklı etkinliklerle geçirin. 'Nasıl olsa evdeyiz' diye çok uyumayın."dedi.

Haberler 11.05.2020 - 23:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Frat, insan sal için özellikle kaliteli ve hijyenik uykunun çok önemli olduunu ifade etti.

Uyumak için yatlan saatlerin düzenli olmas gerektiine deinen Frat, akamlar ar yemeklerden kaçnlmas, ar egzersizler yaplmamas gerektiini söyledi.

Yatak odasnn s, k ve ses durumu gibi fiziki artlarnn iyi olmas gerektiini vurgulayan Frat, Bunlarn hepsi sizin uyku kalitenizi etkileyen eyler. Nasl, nezle grip olduunuzda o gece 8 saat uyusanz da yorgun kalkarsnz. Uyku kalitesi de böyle. diye konutu.

Kovid-19 nedeniyle ramazanda ie gidenlerin saysnn azaldna dikkati çeken Frat, bu süreçte uykuyla ilgili yaanabilecek problemlerin önüne alnacak küçük önlemlerle geçilebileceini dile getirdi.

- Nasl olsa evdeyiz diye çok uyumayn

Uyku problemleriyle ilgili ikayetler yaanmamas için düzenli bir yaamn önemli olduunu anlatan Frat, uykunun beslenme kadar önemli olduununu bildirdi.

yi bir uyku için sahurda hafif kahvalt yaplabileceini, lk süt içilip, muz yenilebileceini aktaran Frat, çay ve kahvenin iftardan sonra tüketilmesi gerektiini, düzensiz uykunun gün içerisinde kiinin verimini düüreceini söyledi.

Frat, Kovid-19 ile mücadele kapsamnda evde geçirilen zamanda çok uyumann doru olmadn belirterek, Yetikinler için 6-8 saat uyku yeterli. Evdeki zaman uyuyarak deil, farkl etkinliklerle geçirin. Nasl olsa evdeyiz diye çok uyumayn. Yallarmz evde zaman geçiriyor, skldkça çok fazla uyku kaymas yayorlar. Gece gözüme uyku girmiyor diyorlar. Oysa gerçekte uyuduklar süre 5-6 saatten az deil. çünkü gün içinde farknda olmadan uyuyorlar. ifadelerini kulland.

- Net uyku önemli

Gün içerisinde yaplan ekerleme denilen ksa süreli uykunun insan her zaman zinde tuttuunu vurgulayan Frat, net uyku olarak da bilinen ekerlemenin 25-30 dakika olmas gerektiini dile getirdi.

Yarm saati geçen ekerlemenin uyku problemine neden olabileceine deinen Frat, düzensiz uykunun ba ars, halsizlik gibi birçok rahatszla neden olabileceini sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git