Kovid-19 tanısı alan yaklaşık her 10 kişiden biri sağlık çalışanı

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadelede görev yapan sağlık çalışanları en riskli gruplar içinde yer alıyor. Kovid-19 pandemisinde Türkiye'de vaka sayısı 400 bine yaklaştı, 40 binden fazla sağlık çalışanına da koronavirüs tanısı konuldu, yarısı hekim 100'den fazla sağlık görevlisi yaşamını yitirdi.

Haberler 07.11.2020 - 00:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakanl Toplum Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi lhan, hastaln Türkiyede ve dünyada hala etkin olarak kendini gösterdiini söyledi.

Son aylarda vaka oranlarndaki arta da dikkati çeken lhan, özellikle kronik hastal bulunanlarn, 65 ya ve üstündekilerin ve salk çalanlarnn risk grubunda yer aldn dile getirdi. lhan, k mevsimiyle birlikte üst solunum yolu hastalklarn da artmasyla birlikte salk çalanlarnn i yükünün daha da artacann altn çizdi.

lhan, Türkiyede resmi verilere göre ilk vakann 11 Martta tespit edildiini anmsatarak, Türkiyede koronavirüs tans konulan kii says 400 bine yaklat. Salgnn bandan bu yana 40 binden fazla salk çalan enfekte oldu, yars hekim 100den fazla salk görevlisi hayatn kaybetti. Bir baka deyile Türkiyede u an için koronavirüs tans alan yaklak her 10 kiiden biri salk çalan. bilgisini verdi.

Tüm dünyada koronavirüsten en çok etkilenen kesimin salk çalanlar olduuna dikkati çeken lhan, salk çalanlarnn yükünün de günden güne arttn ifade etti. lhan, arta karn hekiminden hemiresine, salk teknisyeninden hasta bakcsna kadar tüm salk personelinin canla bala görevlerinin banda olduunu belirterek sözlerine öyle devam etti:

Artk izin de kullanlamyor, salk çalanlarnn çou uzun süredir sevdiklerini göremeden çalyor ama bu süreç dahi salk çalanlarnn motivasyonunu azaltmyor. Gerek filyasyonda sahada birebir çalan gerekse hastanede görev yapan, ambulanslarda hizmet veren salk çalanlarmzn tümü, koronavirüsle mücadelede cansiperhane çalyor. Enfeksiyon nedeniyle izolasyonda ya da karantinada kalrken hatta tatil bile yaplamazken gelinen noktada vatandalarn da salk çalanlarn desteklemelerini istiyoruz.

- Tedbir kurallarna dikkat edilmediinde salk çalanlarnn yükü artyor

lhan, vatandalarn salk çalanlarnn yükünü ancak ve ancak maske-mesafe-hijyen bata olmak üzere tüm tedbirlere tamamen uyarak azaltabilecekleri deerlendirmesinde bulunarak, unlar söyledi:

Maske-mesafe-hijyen kuralyla birlikte, özellikle k mevsiminin gelmesiyle birlikte kapal mekanlarda geçirilen zamann mümkün olduunca azaltlmas da olmazsa olmaz tedbirler içinde yer almal. Bu dorultuda, kalabalktan kaçnlmal ve temiz havann salanmas için bulunulan yer sk sk hatta daimi bir ekilde havalandrlmal.

K mevsiminde camlar kapal tutuluyor ancak olabildiince hane içinde dahi bu salanmaya çallmal. Evde aile bireyleri farkl köelerde oturmal. Vatandalar tedbir kurallarna dikkat etmediinde hastalk skl artacandan salk çalanlarnn da yükü artyor. Salk çalanlar Kovid-19 pozitif oldukça, nöbetlee çallsa da yorulacaktr. Zaten u an da salk çalanlarndan koronavirüs geçirenler dahi tedavi gördükten sonra iyileir iyilemez canla bala görevlerinin bana geçiyor.

Prof. Dr. lhan, salk çalanlarn yükünün azaltlabilmesi için salgnda bula zincirinin krlmas gerektiini ve bunun için de hastaln tedavisi kadar temasl tespiti ve takibinin de o kadar önemli olduunun altn çizerek, Bula zincirini krmann yolu, temas zincirini engellemektir. Temaslnn bulunarak izole edilmesiyle virüsün yaylmas engellenecektir. dedi.

- PCR taramasnn rutin olarak salk çalanlarna yaplmas uygun deil

Salk çalanlarnn mevcut risk faktörlerinin azaltlabilmesi için Dünya Salk Örgütünün (DSÖ) tavsiyesiyle isteyenlere grip as yapldn anlatan lhan, u an grip açsndan risk sralamasnda ilk srann en riskli gruplar olan kronik hastal bulunanlar ve 65 ya üstündekiler olduunu, bunu salk çalanlarnn takip ettiini hatrlatt.

Mustafa Necmi lhan, koronavirüs a uygulamasna balandnda da yine risk sralamasna göre bir planlama yaplacan aktararak, PCR taramasnn rutin olarak salk çalanlarna yaplmas pratik deil. Zaten riski bulunan salk çalanlarna PCR yaplyor. diye konutu.

Ana Sayfaya Git