Kovid-19’a karşı çocukları doğru beslenmeyle koruyun

2020 yılından itibaren hayatımızda olan Kovid-19 vakalarının başta yetişkinlerde görüldüğü, ancak son aylarda virüsün mutasyona uğraması nedeniyle daha hızlı yayılarak çocukları da etkilediği belirtildi. Bu noktada çocukların beslenmesine çok dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Diyetisyen Gonca Güzel Ünal çocukların beslenmelerine yönelik üzerinde durulması gereken noktalara dikkat çekti.

Haberler 22.04.2021 - 01:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ahmet DEMR

DYARBAKIR-Doru beslenmenin yan sra su tüketiminin önemini de vurgulayan Dr. Diyetisyen Gonca Güzel Ünal, Sinüsleri açmak için bol su içmeli. Tuzlu su ile burun temizleme yararl olmaktadr. Kronik sinüzitten korunmak için bilimsel olarak kantlanm sürfaktan içeren ürünler ile burun banyolar yaplabilir. Bu da geniz akntsn ve sinüsleri rahatlatacaktr dedi.

EKERL ÜRÜNLER BAIIKLII DÜÜRÜYOR

Yaplan çalmalarda ekerli beslenmenin Kovid-19 a kar bakl düürdüünün altn çizen Ünal, çocuklarda eker ve paketli ürünlerin tüketilmesinden kaçnmak gerektiini ifade etti. Dr. Diyetisyen Gonca Ünal, Baklk sistemini dengelemek için çocuklara bol sebze ve meyve içeren beslenme programlar yaplmal, antioksidan ve posa almlar arttrlmaldr. Fermente ürünler, turular, kefir ve ev yapm yourt çocuklarda barsak mikrobiyatas için çok yararldr diye konutu.

D VTAMN ALIMINI ARTIRIN

Covid-trial çalmasnda D vitamininin Kovid-19a kar korunmada önemli olduu, çocuklarda D vitamini destei yaplarak bol bol açk havada günee çklmas gerektiini ifade eden Ünal, virüse kar bakl dirençli tutacak dier beslenme yöntemleriyle ilgili de u açklamalarda bulundu:

Kovid-19 a kar korunmak için yeterli bakla destek olan çinko, C vitamini ve Selenyum vitamin ve mineralleri de önemlidir. Bol kuruyemi, meyve -sebze, proteinli gdalar tüketmek gerekmektedir. Limonata, portakal suyu, ball nane çay, zencefil çay çocuklarda tüketilebilecek içeceklerdendir. Mide asidini desteklemek için 1 çay ka elma sirkeli su yemekten önce içilebilir ve öünlerde mide asidini desteklemek için ev yapm pancar ve lahana turusu kullanlabilir. Yemekleri piirirken ise, buharda veya halama yöntemlerinin tercih edilmesi ve az piirilmesi baklk için faydaldr. Akdeniz diyeti gibi bol sebze, salkl protein ve salkl ya, baharatlar ve fermente ürünler kullanmak iyi bir baklk sistemi için gereklidir.

Ana Sayfaya Git