Kovid-19'a yakalanan çocukların D vitamini eksik

Dicle Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı ve Kovid-19 Çocuk Kliniği Koordinatörü Doç. Dr. Velat Şen, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) yakalanan çocuklarda D vitamini eksikliğini tespit ettiklerini söyledi.

Haberler 10.12.2020 - 00:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Doç. Dr. en 85 çocuk üzerinde yaptklar aratrmada, Kovid-19 yakalanan çocuklarda ortalama D vitamini düzeyinin 13 Mg/L, hastala yakalanmayanlarda ise 34 olduunu gördüklerini kaydetti.

D vitaminin önemine iaret eden en, öyle konutu:

Hastanemizde yatan ve ayakta takip ettiimiz çocuklarmzda D vitaminin etkisini aratrdk. Koronavirüs enfekte olan çocuklarn D vitamini düzeyi salkl çocuklara göre daha düük. Bu çocuklarn hastanede kal süresinin ve ateinin daha fazla olduunu gördük. Dolaysyla D vitaminin eksikliinin çocuklarda yatknlk oluturduunu ve risk faktörü olduunu saptadk.

en, özelikle k aylarna girilen bu günlerde Kovid-19 ile mücadelede D vitamini takviyesini, bata çocuklar olmak üzere tüm risk grubundaki kiilerin almas gerektiini aktard.

D vitaminini sadece bir vitamin olarak düünmemek lazm. Tabii ki dier vitaminler gibi D vitamini de doal olarak besinlerle alnabilecei gibi dardan takviyelerle birlikte de alnabilir. diyen en, risk gruplarna dikkati çekti.

en, unlar söyledi:

Riskli gruplar dediimiz bebekler, gebeler, emziren anneler, özelikle de salkl çalanlar gibi sürekli kapal ortamda çalmak zorunda olanlarda D vitamin eksikliini daha fazla görüyoruz. Bu kiiler günlük olarak D vitamini takviyesi öneriyoruz. Doal gdalarda, özelikle balk, balk ya, yumurta gibi zengin vitaminli besinlerle de beslenmelerini mutlak süratle öneriyoruz.

-Baklk sisteminin güçlü olmas için D vitamini takviyesi

D vitamini de vücuttaki kalsiyum ve fosfat dengesini salayarak kemikleri güçlendiren bir molekül olduunu aktaran en, D vitamini baklk sistemi üzerine de çok önemli bir rolünün olduuna dikkati çekti.

Doç. Dr. Velat en, D vitamininin enfeksiyonlardan korumak adna mutlaka takviye olarak alnmas gerektiini iaret ederek, Özelikle bebeklerde anne sütü yetersiz olduu için, doumdan itibaren D vitamini takviyesine balanmas gerekiyor. Bu ya grubu çok riskli grup, erikinlerde de özelikle güne nlarna az maruz kald için havalarn soumasyla beraber ve kapal ortamlarda kaldmz için mutlaka D vitamini takviyesi gerekir. dedi.

D vitamini yannda doal beslenmenin de insandaki baklk sistemini güçlendirdiini aktaran en, Baklk sistemimizi güçlendirmek besleyici deeri yüksek olan besinlerle tüketmek gerekiyor. Ayrca portakal, mandalina, kivi gibi baklk sistemini olumlu yönde etkileyen meyveleri daha fazla tüketmeliyiz. ifadelerini kulland.

- Günde 20 dakika günee çklmal

D vitaminini cildin yüzde 90 sentez edilebildiini ancak bunun için yeterli miktarda güne n gerektiini aktaran en, Özelikle haftada 3 gün 20er dakika güne nna maruz kalmak gerekiyor. Ancak havalarn soumas ve kstlamalarn olmasyla kapal mekanlarda daha fazla süre kalmamz nedeniyle D vitaminin vücutta sentezlenmesi neredeyse imkansz hale geldi. Bu nedenle takviye olarak D vitaminin günlük olarak alnmas gerekiyor. diye konutu.

C vitaminin de önemine iaret eden en, unlar kaydetti:

Koronavirüs hastalarn gerek youn bakm tedavilerinde gerekse klinik tedavilerinde kullandmz yüksek doz C vitaminin takviyesin de faydal olduunu görüyoruz. D ve C vitaminlerini bu günlerde daha sk tüketmemiz gerekiyor. Baklk sistemimiz için iyi bir uyku, bununla beraber dengeli beslenmek gerekiyor. Baklk sistemimizin tek bana iyi olmas da yetmiyor. Koronavirüsün viral yüküne daha az maruz kalmamz gerekiyor. Bu nedenle mesafeye, maskeye çok dikkat etmemiz lazm.

Ana Sayfaya Git