Kovid-19'da ikinci dalgaya karşı uyarı

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, "Vaka sayısı ve ölümler azalmış olsa da tedbiri bırakırsak ilkinden daha da ağır bir tablonun ortaya çıkma ihtimali çok yüksek. Bu nedenle el hijyenimize, maske kullanımına ve sosyal mesafeye dikkat etmeliyiz." ifadelerini kullandı.

Haberler 11.06.2020 - 09:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

BEEO UPtan yaplan açklamada görülerine yer verilen Kara, normalleme sürecinde yeni tip koronavirüse (Kovid-19) kar önlemlere devam edilmesi gerektiini vurgulad.

Kara, Vaka says ve ölümler azalm olsa da tedbiri brakrsak ilkinden daha da ar bir tablonun ortaya çkma ihtimali çok yüksek. Bu nedenle el hijyenimize, maske kullanmna ve sosyal mesafeye dikkat etmeliyiz. Kalabalk ortamlara girilmemesini öneriyorum. Özellikle yaz döneminde klimalar ve havuzlar birer bula kaynadr. ifadelerini kulland.

Baklk sisteminin güçlü tutulmasnn önemine iaret eden Kara, unlar kaydetti:

Doal ve dengeli beslenme, yeterli uyku, günde en az 2-2,5 litre su tüketimi ve hafif egzersizler baklk sistemi için çok önemli. Bunlarn yan sra bakl doal olarak desteklediini bildiimiz gdalar da tüketmeye devam edelim. Bunlar krmz ve mor meyveler, yeil yaprakl sebzeler, antioksidan açsndan zengin propolis, ar sütü, polen, zencefil, zerdeçal, sarmsak ve soan gibi gdalardr.

PROPOLS, NAR SUYUNDAN 80 KAT DAHA GÜçLÜ

Gda Yüksek Mühendisi Asl Elif Tanuur Samanc da çocuklarn ve yetikinlerin yaz aylarnda havuz ve klimalardan dolay hastalklarla kar karya bulunduunu aktararak, Bu enfeksiyon riski tatili kabusa çevirebiliyor. Peki ne yapmalyz? Doal baklk güçlendirici desteklerle vücudumuza antioksidan takviyesi yapmal ve savunma sistemimizi yaz döneminde de güçlendirmeliyiz. çilek, nar gibi krmz meyveler, soan, kara havuç, zencefil, zerdeçal gibi yüksek antioksidan özellie sahip gdalar bu nedenle beslenmede önemli yer tutuyor. deerlendirmesinde bulundu.

Doal bir ar ürünü olan propolisin ise nar suyundan 80 kat daha güçlü antioksidan etkiye sahip olduunu vurgulayan Samanc, unlar kaydetti:

Doadaki bilinen en güçlü doal antioksidan. Bilimsel çalmalar, propolisin düzenli kullanmda vücudu daha salkl ve zinde hale getirdiini ve bunun da içerdii deerli antioksidanlardan ileri geldiini ortaya koyuyor. Propolis, vücuttaki serbest radikalleri yakalayarak onlarn vücutta birikip hücrelere zarar vermesini engeller. Böylece baklk sistemimizi önemli ölçüde desteklerler. Ben de doal bir antioksidan kayna olan propolisi, her gün düzenli olarak beslenmenize dahil etmenizi öneriyorum. Doru ekilde hazrlanm bir propolis özütünden, çocuklar günde en az 10 damla, yetikinler 20 damla tüketebilirler. Hastalk döneminde kullandklar miktar 4 katna çkarabilirler. Yani hastalk döneminde çocuklarda 40 damla ve yetikinlerde 80 damlaya kadar çklmal. Yaz dönemini hastalklardan daha uzak geçirmelerine fayda salayacaktr.

Propolis, baklk güçlendirici etkisinin yan sra güçlü antibakteriyel, antiviral, antifungal ve antienflamatuvar etkilere sahiptir. Bakteri, mantar, virüs kaynakl enfeksiyonlarda vücudumuzun savamasna yardmc olur, daha çabuk toparlanmamza katkda bulunur. Bu nedenle solunum yollar hastalklarndan mide barsak rahatszlklarna, az içi aft, yara ve uçuklardan kansere kadar pek çok farkl hastalkta tedaviye destek olarak kullanm mevcuttur.

Ana Sayfaya Git