Kovid-19'dan sakınırken kalp krizi hayattan koparabilir

Kardiyoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Gönenç Kocabay, pandemi döneminde, kalp krizi şikayetleri olan birçok hastanın ya hastaneye gelmekten sakındığını ya da başvuruyu geciktirdiğini belirterek, "Kovid-19 pandemisi sırasında 'evde Kalın' çağrısı, kalp krizi şikayetleri olan hastalar için geçerli değildir." dedi.

Haberler 26.06.2020 - 00:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Doç. Dr. Gönenç Kocabay, Dünya Salk Örgütü tarafndan 11 Mart 2020 tarihinde pandemi olarak kabul edilen yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) tüm dünyada kayda deer ekilde morbidite ve mortalite ile yaylmaya hzla devam ettiini aktard.

Özellikle ileri ya ve kalp yetersizlii, hipertansiyon ve koroner arter hastal gibi kronik hastal olan kiilerde Kovid-19un seyrinin daha ciddi olduunu dile getiren Kocabay, dolaysyla bu grup hastalarn koruyucu önlemlere daha fazla dikkat etmesi gerektiini söyledi.

Kocabay, bu koruyucu önlemler arasnda kukusuz en önemlisinin evde kaln önerisi olduuna dikkati çekerek, öyle devam etti:

Sokaa çkma kstlamalar nedeniyle birçok kii evlerinde izole olarak kalmtr ve bu da virüsün yaylmn önemli ölçüde durdurmutur. Bununla beraber yaplan çalmalarda bu dönemde özellikle kalp krizi geçiren hastalarn hastaneye ulamalarnda sorun olduu gösterilmitir. Pandemi döneminde, kalp krizi ikayetleri olan birçok hasta ya hastaneye gelmekten saknmakta ya da bavuruyu geciktirmektedir. Kovid-19 pandemisi srasnda evde Kaln çars, kalp krizi ikayetleri olan hastalar için geçerli deildir. Kovid-19un ciddi ölümlere yol açt ülkelerde yaplan çalmalar hastaneye kalp krizi nedenli bavurularn azaldn göstermitir.

Bir çalmada, kalp damarnn tamamen tkal olduu ve kalp kasnn tüm kalnlnda hasar oluturan kalp krizi tipinde hastaneye bavurularda yüzde 26 azalma olduunun ve bu azalmann kadnlarda daha belirgin yaandn belirten Kocabay, Benzer olarak, hastanemize de 1 Mart-21 Mays 2020 tarihleri arasnda bu tip kalp krizi ile gelen hastalarn geçen yln ayn dönemine göre yüzde 32 azald bulunmutur. Bu azalma, hastalarn hastaneye gelmeden hayatlarn kaybettiine ve en sk nedeni kalp krizi olan kalp yetersizlii hastalnn daha sonraki dönemde artacana iaret etmektedir. deerlendirmesinde bulundu.

- Bu belirtiler kalp krizinin habercisi olabilir

Doç. Dr. Gönenç Kocabay, bu çkarma uygun olarak, hastanenin acil servisine yeni tan konulmu kalp yetersizlii hastalarnn daha sk bavurmaya baladn aktard.

Ayrca yaptklar çalmada hastaneye kalp krizi nedeniyle bavuran hastalarda kontaminasyon obsesyonunun (virüs ile bulama taknts), pandeminin en ciddi olduu mart ve nisan aylarnda belirgin olarak yüksek bulunduunu ifade eden Kocabay, konumasn öyle sürdürdü:

Ayrca hastalarn ciddi düzeyde endieli ve depresif olduu, bu nedenle hastaneye bavurularnn geciktii tespit edildi. Gittikçe artan göüs ars, çarpnt, nefes darl ve baylma hissi varsa acil olarak hastaneye bavurunuz. Sonuç olarak evde Kaln ve hastaneye gelmeyin uyarlar, kalp krizi ikayetleri olan hastalar için geçerli deildir. Kalp krizi esnasnda zamann, kalp kasna eit olduu düünüldüünde, erken ve hzl tedavinin olas kötü sonuçlar önleyecei ve hayat kurtaraca aikardr. Geç uygulanmas veya tedavisiz kalmas hem hayat tehdit edecektir hem de kalp yetersizlii riskini artracaktr. Hastaneler, bu grup hastalar için özel alanlar ayrdndan hastalar bu konuda endie etmemelidir. Kovid-19 pandemisi srasnda özellikle 15 dakikadan fazla süren göüs ars, terleme ve nefes darl varsa vakit kaybetmeden hemen 112 Acil çar Merkezinin aranarak yardm talebinde bulunulmal. Hastaneye bavuru gerekirse, son kullanlan ilaçlarn beraberinde getirilmesi ve Kovid-19a bal ikayetler varsa ilgi hekime önceden bildirilmelidir.

Ana Sayfaya Git