Kovid beyni vuruyor mu?

Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Akif Topçuoğlu: "Şu anda ibre, Kovid-19 açısından beynin, akciğer gibi diğer organlara göre biraz daha şanslı olduğu yönünde"

Haberler 19.03.2022 - 01:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk Nöroloji Dernei Bakan Prof. Dr. Mehmet Akif Topçuolu, beynin Kovid-19dan dier organlara göre daha az etkilendiini belirterek, Bugüne kadar çok vaka gördük. Eer beyin üzerinde sk görülen, hepimizi korkutacak ciddi bir etkilenim olsayd imdiye kadar belirtileri de fazlasyla görülürdü. çok ükür bu yok. dedi.

Toplumlarda yaam süresinin uzamasnn da etkisiyle nörolojik hastalklarn görülme sklnn arttna iaret eden Topçuolu, alzaymr, parkinson, migren, ALS, SMA gibi hastalklarn en sk görülen nörolojik hastalklar içerisinde yer aldn belirtti.

Beyin saln koruma, beyinle ilgili hastalklara kar erken tehis ve tedavinin önemi hakknda bilgi veren Topçuolu, Beyin dier organlardan biraz farkl. Beynimizde bulunan 86 milyar nöronun birbiriyle karlkl kurduu çok iyi iliki, bizi de biz yapyor. Yürümenin, konumann dnda sevgi, kayg gibi duygularmz, gelecek planlarmz ayrca kalp at, nefes alma gibi otonomik fonksiyonlarn tamam beyin tarafndan gerçekletiriliyor. diye konutu.

- Beyin check-upn ihmal etmeyin

Prof. Dr. Topçuolu, bu fonksiyonlarn yerine getirilebilmesi için beyin ve özellikle beyin damarlarnn salna dikkat edilmesi gerektiini vurgulayarak, öyle dedi:

Beyin damarlarnn sal için en önemli unsur kiinin rakamlarn bilmesi. Herkes kilosu, boyunu bilir ama kan basnc deerini, kan ekerini, iyi ve kötü kolesterol düzeylerini, günlük tuz tüketim miktarn, diyette alnan kaloriyi, bel çevresi kalnln, günlük yürüyü süresini bilmek de önem tayor. Ayrca sigara kullanmamak çok önemli.

Özellikle ileri yalarda kitap okumak, bulmaca çözmek, sosyal aktivitelere katlmak gibi faaliyetlerin sürdürülmesinin de beyin saln koruduunu aktaran Topçuolu, tüm bu unsurlar ksaca beyin check-up bal altnda tanmladklarn ve bunun ihmal edilmemesi gerektiini dile getirdi.

Prof. Dr. Topçuolu, kiilerin dalgnlk, unutkanlk, vücutta uyuma gibi önceden olmayan belirtilerin ortaya çkmas durumunda da doktora bavurmasnn önem tadn ifade etti.

- Beyin nöronlarnda Kovid-19un giriini salayacak reseptörler yok

Prof. Dr. Topçuolu, Kovid-19un beyin üzerinde uzun dönemli etkileri olup olmadna yönelik de deerlendirmelerde bulundu.

Kovid-19u ar geçiren hastalarda bütün vücut gibi beynin de bu süreçten etkilendiini ama farkl iddetli hastalklarda da ayn durumun görülebildiini belirten Topçuolu, Beynimizdeki 86 milyar nöron içerisinde Kovid-19un içeriye giriini salayacak reseptörler bulunmuyor. Fakat virüs, bu bölgedeki damarlar ve destek hücrelerinde bulunabiliyor. Dolaysyla beyin indirekt ekilde etkileniyor ama beyin iltihab ve dier açlardan bir etkilenme söz konusu deil. dedi.

- Beyin Kovid-19 açsndan dier organlara göre daha ansl

Özellikle ar olgularda hastalk sonras beyin sisi olarak adlandrlan konsantrasyon eksiklii, düünce süreçlerinin zayflamas gibi ikayetlerin ortaya çkabildiine dikkati çeken Topçuolu, bunlarn geçici durumlar olduunun altn çizdi.

Topçuolu, Kovid-19un beyin üzerinde uzun dönemli, kalc hasarlara yol açp açmayacann tp çevrelerince hala tartldn, net bir kanya henüz varlamadn anlatarak, unlar kaydetti:

u anda ibre, Kovid-19 açsndan beynin, akcier gibi dier organlara göre biraz daha ansl olduu, beynin bu süreçten daha düük düzeyde etkilendii yönünde. 2 yldr pandeminin uultusu altnda yayoruz, bugüne kadar çok vaka gördük. Eer beyin üzerinde sk görülen, hepimizi korkutacak ciddi bir etkilenim olsayd imdiye kadar belirtileri de fazlasyla görülürdü. çok ükür bu yönde belirtiler yok.

Ana Sayfaya Git