Kritük süreç 10 günün sonu

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Murat Gündüz, genel kas, eklem ağrıları ve inatçı olmayan öksürük ile başlayan koronavirüs bulaşında kritik sürecin genellikle 10 günün sonunda yaşandığını belirtti.

Haberler 09.01.2021 - 00:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Üst solunum yollar mukozalarna yerleerek inatç olmayan öksürük, genel kas ve eklem arlar ile balayan hastaln ilerleyen dönemde tedavisini almayan hastada akcierlere inen enfeksiyon tablosunu oluturduunu dile getiren Prof. Dr. Hasan Murat Gündüz, koronavirüs hastalk takvimini paylat.

TANI VE TEDAV 3 HAFTAYI BULUYOR

Akcierlere inen bir enfeksiyon tablosu olduunda inatç kuru öksürük, dümeyen ate gibi birtakm belirtilerin bu hastala elik edebildiini ifade eden Prof. Dr. Hasan Murat Gündüz, Bu hastalk eer kritik sürece doru gidiyor ise bu genellikle 10 günden sonra oluyor. Akcier tutulumu veya hastaln farkl yüzlerinin ortaya çkt bu dönemde, son zamanlarda konuulan stokin frtnas gibi birtakm sonuçlarn ortaya çkt, organ yetersizliklerinin gelitii, sepsis hastalnn ortaya çkt daha zor bir süreç görülüyor. Genellikle böyle bir durumda hastann tan, tedavisi ve sonuçlanmas 3 haftay buluyor. Ancak kritik sürece ilerlemiyorsa genellikle ilk 10 gün içerisinde belirtileri yava yava azalarak geçiyor diye konutu.

UNUTKANLIA NEDEN OLUYOR

Koronavirüsün nörotrofik denilen sinir hücrelerine kar da etkin olabildiine dikkat çeken Prof. Dr. Gündüz, Tat- koku kaybnn nedeni de bu sinir hücrelerine olan etkinlii. Yine unutkanlk ve benzeri bulgular bu virüsün sinir sistemi üzerine olan etkileri ile açklanabilir. Koronavirüsün tabi dier gribal enfeksiyon oluturan virüsler gibi kas- iskelet sistemine de etkisi olduunu biliyoruz. Kas arlar, eklem arlar bunun bir sonucu. Dolaysyla bu tür bel ars, srt ars gibi genel vücut ars bu viral enfeksiyonlarda beklenen, olasl yüksek semptomlardan bazlar dedi.

BELRT OLMADAN TEST SIRASINA GRMEYN

Herhangi bir belirti göstermeden test yaptrmann doru bir yaklam olmadnn altn çizen Prof. Dr. Gündüz, öyle konutu:

Ar younluk test sonuçlarnn da daha geç çkmasna neden oluyor. Daha geç sonuçlanan testler özellikle pozitif vakalarn karantinasnda, izole edilmesinde ya da filyasyon uygulanmasnda gecikmeye neden olabilir. Ayrca gereksiz bir younlua yol açacaktr. Semptom göstermeyen kii, test alannda younluk varsa ar kalabalklarn içerisinde belki de merak yüzünden orada enfekte bile olabilir. O nedenle test yaptrmaya belirti gösteren vatandalarmz gitsinler.

Ana Sayfaya Git