Kronik ağrıyı azaltmaya yardımcı 7 öneri

Kaynağı ne olursa olsun ağrı, hayatımızın vazgeçilmez sorunlarından biri. Aslında ağrı, vücudumuzun yaralanma veya bir hastalığa karşı yanlış giden bir şeylerin olduğunu gösteren normal bir reaksiyon.

Haberler 07.06.2018 - 10:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzman Dr. Nural Aydn, bununla birlikte kronik arnn hem neden olduu i günü kayplar hem de tedavi harcamalaryla ciddi bir ekonomik boyutunun da olduunu söylüyor.

En sk rastlanan kronik arlarn banda bel ars geliyor. Bununla birlikte migren ya da gerginlik ba arlar, artrit, fibromiyalji, zona hastal, endometriozis, osteoartrit gibi deformasyon arlar da kronik arlar arasnda yer alyor. Ve her bir nedene ilikin özel bir tedavi uygulamak gerekiyor. Hastalarn çok büyük bölümü tedavi görse de uzun zaman gerektiren bu süreçte baz davran deiiklikleri ar kontrolünü kolaylatrabiliyor. Dr. Nural Aydn kronik ary azaltmaya yardmc yöntemleri sralad...

1- Hareket edin

Ar hissi gündelik yaamn her ann zorlad gibi egzersiz yapmay da imkansz klabiliyor. Ancak bu noktada ksr bir döngü devreye giriyor. çünkü hareketsiz yaam kaslarn zayflamasna dolaysyla arnn artmasna neden olabiliyor. Bu nedenle mümkün olabildiince aktif olmak gerekiyor. Egzersizle birlikte artan endorfin seviyesi kiinin kendini çok daha iyi hissetmesini salayabildii gibi ar algsnn da azalmasna yardmc oluyor. Hekim tarafndan kiinin genel salk durumuna göre düzenlenecek egzersiz programn uygulamak arsz bir yaama destek salyor.

2- Uyku kalitenizi yükseltin

Yaplan birçok çalma uyku bozukluklaryla birlikte kronik arnn da tetiklenebileceine ya da iddetinin artabileceine iaret ediyor. Bu nedenle her gece gerektii kadar ve kaliteli bir uyku süreci geçirmek için; gece yatmadan önce uykuyu kaçrabilecek, çay, kahve, alkol gibi içecekleri tüketmemek önem tayor. Ayrca yatak odasnda uyumay zorlatracak, derin uykuya geçmeyi engelleyecek klandrma sistemi ya da teknolojik aletlerin bulunmamasna dikkat etmek gerekiyor.

3- Sigaradan uzak durun

Kronik ar yaayan kiilerden bazlar ary azaltaca düüncesiyle sigara içebiliyor. Ancak tam aksini bunun ary artrc bir etkisi olabildiini söyleyen Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzman Dr. Nural Aydn, Sigarann yara iyilemesini yavalatc bir rolü olduu biliniyor. Bununla birlikte dolam sistemini etkiledii için kardiyovasküler hastalklar ve inme riskini de artryor. Tüm bu sonuçlar kronik arnn iddetinin artmasna neden olabildii için sigaradan uzak durmak gerekiyor diyor.

4- Salkl ve dengeli beslenin

Beslenmenin birçok hastala kar koruyucu etki yaratt biliniyor. Mümkün olduunca renkli sebze ve meyve tüketmek, ya orann azaltmak, salkl yalar tercih etmek, baklagillere hak ettii deeri vermek gibi genel salkl beslenme kurallarn uygulamak baklk sisteminin güçlenmesini salyor. Dolaysyla ar kontrolü de kolaylayor. Ayrca romatoid artrit gibi enflamatuvar ar durumlarnda Omega 3 ya asitlerinden zengin beslenme ar kontrolünü kolaylatryor.

5- Hobi edinin, kendinize zaman ayrn

çok çalmak ve ar yorulmak kronik ar yaayan bir kiinin arlarnn artmasna neden olabiliyor. Enerji artracak aktivitelere younlamak, hobi edinmek dikkati dataca için ar semptomlarndan da uzaklamaya yardmc oluyor. Sonuçta ar yaanmasna engel olunamasa da hissedilen ar younluunu azaltmak mümkün olabiliyor.

6- Sosyal olun

Kronik aryla ba ederken insanlarndan çevrelerindeki sevdiklerinin yannda olmas da son derece önem tayor. Dolaysyla aryla ba baa kalp hastann kendini izole etmemesi, ihtiyaç duyduunda da yardm istemekten de çekinmemesi gerekiyor.

7- Gereksiz ar kesicilere yönelmeyin

Kronik arlarla ba etmek için kronik ar kesici tüketiminin mevcut durumunu çözmedii gibi beraberinde gastrointestinal veya kardiyovasküler sistem yan etkilerine de sebep olabildiini söyleyen Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzman Dr. Nural Aydn, unlar söylüyor: Arya sebep olan medikal duruma spesifik uzman hekim, tedavi sürecinde kiiye özel gerekli ilaçlar düzenleyecektir. Bununla birlikte fizik tedavi ünitelerindeki ar kesici akmlar, masaj ve germe egzersizleri; psikolojik destek tedavileri; relaksasyon teknikleri; ar ünitelerinde yaplan ar blok tedavileri ve biofeedback tedaviler kronik ar tedavisinde önemli yer tekil etmektedir.

Ana Sayfaya Git