Kronik böbrek hastalığı kısırlığa neden olabilir

Böbrekler vücudun sağlıklı kalmasını sağlayan organların başında geliyor.

Haberler 08.03.2018 - 11:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

8 Mart Dünya Böbrek Günü kapsamnda böbrek salnn önemi konusunda açklama yapan ç Hastalklar ve Nefroloji Uzman Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, Böbrek yetmezlii ilerleyen evrelerinde kalp yetmezliine, koroner arter hastalna, kalp ritim bozukluklarna, hipertansiyona ve kanszlk gibi birçok hastala neden olabilir açklamasnda bulundu. Dr. Atasoyu, kronik böbrek hastalnn ayrca ksrla da neden olabileceini belirtti.

Böbrek hastalklarndan korunmak için salkl beslenmek, ideal kiloda olmak ve düzenli egzersiz yapmann mutlaka gerektii uyarsnda bulunan ç Hastalklar ve Nefroloji Uzman Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, Bunlara ek olarak kan ekeri ve kan basncn doktorun önerdii aralklar ile kontrol ettirmek, özel bir neden yoksa günde 1.5-2 litre civarnda su içmek ve geliigüzel ilaç kullanmndan uzak durmaya dikkat etmek de böbrek hastalklarndan korunmada oldukça önemli dedi.

Böbrek yetmezlii hastalklara davetiye çkartyor

Böbrek yetmezliinin ilerleyen evrelerinde baka salk sorunlarn da beraberinde getirdiini anlatan Dr. Atasoyu, Bunlar kalp yetmezlii, koroner arter hastal, kalp ritim bozukluklar, hipertansiyon, kanszlk, kemik-mineral bozukluklar, sindirim sistemi bozukluklar, sinir sistemi sorunlar ve ksrlk olarak sralayabiliriz eklinde konutu.

Böbrek hastal dünyada 195 milyon kadn etkiliyor

Kronik böbrek hastalnn dünya genelinde 195 milyon kadn etkilediini belirten ç Hastalklar ve Nefroloji Uzman Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, Kronik böbrek hastal oran kadnlarda yüzde 14, erkeklerde ise yüzde 12. Dünyada her yl yaklak 600 bin kadn böbrek hastalklar nedeniyle hayatn kaybediyor dedi.

Kronik böbrek hastal ksrla neden olabilir

Böbrek enfeksiyonlarnn kadnlarda erkeklere göre 5 kat daha fazla olutuunu söyleyen Atasoyu, Kronik böbrek hastal hem gebeliin gidiini olumsuz etkiler hem de ksrla neden olur dedi. Atasoyu, sistemik lupus eritematozus hastalnn kadnlarda erkeklere oranla 9 kat daha fazla sklkta görüldüünü belirterek bu hastalarn yüzde 50-60nda böbreklerin de etkilendiini söyledi.

Ana Sayfaya Git