Kronik böbrek hastalığının 6 risk faktörünü önemseyin

Kronik böbrek hastalarının yaklaşık %40’ını şeker hastaları, %30’unu da hipertansiyon hastaları oluşturuyor. Kronik böbrek yetmezliği için risk altındaki kişilere yönelik düzenli tarama ve etkin tedavi ile hastalığın ilerlemesi önlenebiliyor. Böbrek yetmezliğinin, her yaşta ve cinsiyette oluşabildiği bilinse de, özellikle 40 yaşından sonra ve kadınlarda daha sık görülüyor.

Haberler 06.03.2018 - 09:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Üroloji Uzman Op. Dr. A. Egemen gören, 8 Mart Dünya Böbrek Günü nedeniyle böbrek sal hakknda bilgi verdi.

Kadnlarda daha çok görülüyor!

Kronik böbrek yetmezlii böbrein süzme fonksiyonlarndaki ilerleyici azalma olarak tanmlanmaktadr. Hastalk sklkla sinsi seyrettii için, hastaln toplumda görülme skl ve yaygnl artmaktadr. Düzenli tarama yaplmadkça erken evrelerde tehisi zordur. 10 kronik böbrek hastasndan sadece biri hastaln farkndadr. Farkndalnn ve erken tansnn düük olmas nedeniyle, hastalk sklkla son dönem böbrek yetmezlii evresine ilerler.

Geceleri çok sk idrara çkyorsanz

Hastalk gece idrara çkma sklndaki artla kendini gösterebilir. Gece bir seferden daha fazla idrara çkan hastalarn böbrek fonksiyon testlerini yaptrmas erken tanda önemlidir. Ödem, tansiyon kontrolünde zorlama, idrarda köpüklenme, idrarda mikroskopik ya da gözle görülür kanama veya protein kaçann olmas gibi durumlar dier belirtiler arasnda yer almaktadr. Son dönem böbrek yetmezliine ulam hastalarda itahszlk, bulant, kusma, kant, kramp, halsizlik gibi ikayetler görülebilir.

Kronik böbrek hastal için en yüksek risk faktörleri unlard

eker hastal

Tansiyon yükseklii

Kalp-damar hastalklar

Obezite

leri ya

Ailede böbrek hastal varl

Düzenli kontroller önemli

Hipertansiyon ve eker hastalarnn kronik böbrek hastalna yakalanma riskleri yüksektir. Bu nedenle bu hastalarn böbrek fonksiyonlarnn daha yakndan takip edilmesi önemlidir. Hiçbir ikayetleri olmasa da en az 6 aylk periyotlar ile böbrek fonksiyonlarna baklmaldr. Ayrca böbrein kistik hastalklar, kronik ve tekrarlayan böbrek enfeksiyonlar, idrar yollarna ait kaçaklar, böbrek ta hastalklar, özellikle romatizmal ya da ar kesici ilaçlarn uzun süreli kullanmlar gibi durumlar, böbrek hastalna yakalanma riskini artrabilir.

Kolayca tehis edilebilir

Kronik böbrek hastal basit ve ucuz kan ve idrar testleri ile kolayca tehis edilebilir. Erken evrede saptandnda hem kronik böbrek hastalna özgü genel önlemler, hem de altta yatan veya elik eden hastalklara yönelik tedavi yaklamlar ile ilerlemesi engellenebilir veya geciktirilebilir. Üstelik riskli bireylere yönelik etkin tarama ve tedavi ile hastaln geliimi önlenebilir.

Böbrek sal için bu 15 altn kurala dikkat edin;

1-Düzenli egzersiz yapn

2-Salkl beslenin ve ideal vücut arlnz koruyun

3-Tuzu azaltn

4-Günde ortalama 2-2,5 litre su tüketin

5-Sigara kullanmayn

6-Ar alkol tüketiminden kaçnn

7-Gereksiz yere ar kesici ve antibiyotik kullanmayn

8-Ta ve idrar yolu enfeksiyonlarnn nedenini örenin

9-Kan basncnz takip edin

10-Kan ekerinizi belirli aralklarla kontrol ettirin

11-Magnezyum içeren besinler tüketin

12-Gazl ve ekerli içeceklerden uzak durun

13-Kafein kullanmn belirli bir miktarda tutun

14-drar mesanede tutmaktan kaçnn

15-Lahana, karnabahar, krmzbiber, sarmsak, soan, elma, kzlck, yaban mersini, ahududu, çilek, kiraz, kara üzüm, yumurta beyaz, balk ve zeytinya tüketin.

Ana Sayfaya Git