Kronik hastalara 1 milyon liranın üzerinde destek

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca ağır kronik hastalar için ilk kez başlatılan sosyal yardım programıyla bin 59 tüberküloz ve SSPE hastasına 1 milyon 148 bin 459 lira destek sağlandı.

Haberler 04.06.2018 - 10:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ar kronik hastalar için ilk kez sene banda balatlan sosyal yardm program ile bin 59 vatandaa 1 milyon 148 bin 459 lira destek ödemesi yapld.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanl, sadece fiziksel olarak deil ekonomik ve manevi olarak da ciddi kayplara neden olan ar kronik hastalklarla mücadele eden yoksul vatandalara destek olmak amacyla Türkiyenin krknc sosyal yardm programn Salk Bakanlyla i birliinde Ocak 2018de hayata geçirmiti.

Birçok yönüyle dünyada ilk olma özelliini tayan yardm programyla ilk etapta tüberküloz ve kzamk mikrobunun yol açt bir beyin hastal olan Subakut Sklerozan Panensefalit (SSPE) ile mücadele eden ihtiyaç sahibi vatandalara düzenli nakdi destek salanmas kararlatrlmt.

Yardm programnn balad ocak ayndan nisan ay sonuna kadar tüberküloz ve SSPE hastas olan yoksul durumdaki bin 59 vatandaa, 1 milyon 148 bin 459 lira maddi yardmda bulunuldu. Hastalara aylk bin 85 lira ile bin 685 lira arasnda deien miktarlarda düzenli ödeme yapld.

Bakanlk, programn ilerleyen aamalarnda nadir ve dier riskli hastalklarla mücadele eden vatandalar da kapsam içine almay planlyor.

- Yardm program kimleri kapsyor?

Krknc sosyal yardm programndan, SSPE ve tüberküloz hastas olan, hane içinde kii bana düen aylk gelirleri asgari ücretin aylk net tutarnn 2/3ünden az gelire sahip kiiler yararlanabiliyor.

SSPE hastalarnn Özürlülük Ölçütü, Snflandrmas ve Özürlülere Verilecek Salk Kurulu Raporlar Hakknda Yönetmelikte belirtilen usul ve esaslara göre düzenlenmi salk kurulu raporunun bulunmas gerekiyor.

Bavuruda bulunmak isteyen vatandalar, ikametgahlarnn bulunduu ilçe Sosyal Yardmlama ve Dayanma (SYD) Vakflarna bavuruda bulunabiliyor. Bizzat bavuruda bulunamayacak durumdaki kiiler ise müracaatlarn kendileriyle ayn hanede ikamet eden yasal vasileri aracyla yapabiliyor.

Yardm almasna karar verilen tüberküloz hastalarna, tedavi görme süreçleri ve hastalnn durumu dikkate alnarak 6 aydan iki yla kadar destek salanyor.

SSPE hastalarna yaplacak yardmlar ise yardmn onayland tarihten balayarak, hastann asgari ücretin aylk net tutarnn 2/3ünden az gelire sahip artn tamas kaydyla, tedavi sürdürdüü müddetçe devam ediyor.

- Ödemeler Sosyal Yardm Kart araclyla

Ödemeler, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanl tarafndan PTT araclyla hak sahiplerine salanan Sosyal Yardm Kart araclyla yaplyor.

Vatandalar herhangi bir ücret kesintisi olmakszn PTT ubelerinden veya ATMlerden sosyal yardmlarn çekebilirken, karta yatan miktar al verilerinde ödeme arac olarak da kullanabiliyor.

Öte yandan corafi koullar, hava artlar, hastalk, yallk, engellilik durumu gibi nedenlerle ödemelerini çekmeye gidemeyen vatandalara da sosyal yardmlar Konutta Ödeme Sistemi ile kaplarnda yaplyor.

Ana Sayfaya Git