Kronik hastalara aşı uyarısı

Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Tuncer, tüm dünyada aciliyet sırasına göre merkezde hemodiyaliz tedavisi gören, evde diyaliz tedavisi alan, böbrek nakli olmuş ve henüz bir replasman tedavisi almayan son dönem böbrek yetmezliği bulunan hastaların acil aşılanması gereken yüksek riskli grupta olduklarının kabul edildiğini kaydetti.

Haberler 06.01.2021 - 06:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Böbrek hastalarnda Kovid-19 enfeksiyonuna bal ölüm oranlarnn özellikle baz alt gruplarda normal popülasyona göre yüksek olduunu belirten Tuncer, bu nedenle tüm dünyada aciliyet srasna göre merkezde hemodiyaliz tedavisi gören, evde diyaliz tedavisi alan, böbrek nakli olmu ve henüz bir replasman tedavisi almayan son dönem böbrek yetmezlii bulunan hastalarn acil alanmas gereken yüksek riskli grupta olduklar kabul edildiini kaydetti.

ngilteredeki böbrek hastalarnda Kovid-19 enfeksiyonunun sonuçlarnn paylald Diyaliz: ngiltere Renal Registry aratrmasn aktaran Tuncer, Aratrma verileri, 11 kasma kadar merkezde hemodiyaliz tedavisi gören 662 hastann Kovid-19 dan öldüünü göstermitir. Bu rakam merkezde hemodiyaliz tedavisi gören hastalarn neredeyse yüzde 3üdür. lk dalga srasnda Kovid-19 ile enfekte olan merkez içi hemodiyaliz hastalar için 14 günlük ölüm oran yüzde 20 idi. Bu hastalar haftada üç kez hemodiyaliz tedavi tesislerini paylarlar ve enfeksiyonu en aza indirmeye yönelik önemli çabalara ramen, hastalar arasnda ve personele yanllkla bulama riski altnda kalrlar. bilgilerini verdi.

Aratrmann Böbrek nakli balna deinen Tuncer, Kovid-19 salgnnn, böbrek nakli olan veya böbrek nakli bekleyen kiiler üzerinde önemli bir etkiye sahip olduunu ifade eden Tuncer, 25 Kasm 2020 itibaryla böbrek nakli olan kiilerde bin 271 pozitif Kovid-19 testi kaydetmitir. (ngilteredeki tüm böbrek nakli alclarnn yüzde 3,2si). Bu pandemi döneminde Kovid-19 için pozitif test edilen böbrek nakli olan kiilerden 208i (yüzde 16) hayatn kaybetti. Kovid-19 alarnn bu son derece savunmasz hastalarda Kovid-19 enfeksiyonuna kar koruma salamasn bekleniyor. Etkili bir Kovid-19 as, personel ve hasta enfeksiyonunu azaltarak daha düük ciddi hastalk ve ölüm oranlarna neden olur. deerlendirmesini yapt.

EV DYALZ, BÖBREK NAKL ALICILARI VE SON DÖNEM BÖBREK HASTALARI SONRAK ÖNCELKL gruplar

Tuncer, henüz diyaliz veya organ nakli tedavileri almayan son dönem böbrek yetmezlii bulunan kiilerin henüz renal replasman tedavisi almayan ancak eGFRsi 15 ml / dakdan az olan (CKD evre 5) hastalarn da enfekte olmas durumunda Kovid-19dan hayatn kaybetme olaslnn normal popülasyona göre daha yüksek olduu uyarsnda bulunarak, Erken alama bu riski azaltabilir. Ek olarak, bu grubun, halihazrda diyaliz tedavisi görenlerle birlikte erken alanmas, bu tedaviyi alabilenlerin güvenli ve zamannda nakledilmesine de izin verecektir. uyarsnda bulundu.

Tuncer, ngiliz Böbrek Topluluunun önerilerine ilikin unlar kaydetti:

Merkezde hemodiyaliz tedavisi alan hastalarn alanmasna öncelikli odaklanma gerekiyor. Ev diyalizi, böbrek nakli alclar ve son dönem böbrek hastalar sonraki öncelikli gruplar. Böbrek bakmnda çalan hastayla yüz yüze gelen tüm personel, Kovid-19 asna öncelikli eriim almaldr.

AVRUPA VERLER

Tuncer, Kovid-19 olan böbrek nakli ve diyaliz hastalar hakknda ileriye dönük olarak ayrntl veri toplamak için özel olarak tasarlanm Avrupa Böbrek Dernei Kovid-19 Veri taban (ERACODA) kurulduunu ifade ederek, u bilgileri verdi:

Kaydedilen bin 73 hastadan 305i ( yüzde 28) böbrek nakli ve 768i ( yüzde 72) srasyla ya ortalamas 60 13 ve 67 14 yl olan diyaliz hastasyd. 28 günlük ölüm olasl böbrek naklinde yüzde 21,3 ve diyaliz hastalarnda yüzde 25 idi. Mortalite, öncelikle böbrek nakli hastalarnda ileri yala ve diyaliz hastalarnda ya ve krlganlkla ilikiliydi. Sonuç olarak; 28 günlük vaka ölüm oran, Kovid-19 ile böbrek replasman tedavisi gören hastalarda yüksektir ve esas olarak risk faktörleri ya ve krlganlk tarafndan yönlendirilir.

Türkiyede 47 merkezde yaplan bir çalmaya, kontrol aamasnda 450, Hemodiyaliz-HD aamasnda 390, böbrek nakli-RT aamasnda 81 ve son dönem böbrek yetmezlii aamasnda 289 olmak üzere toplam bin 210 hastann dahil edildiini aktaran Tuncer, Hastalarn youn bakma yatma oran yüzde 22 idi. Hastalarn yüzde 14,2si hayatn kaybetti. ifadelerini kulland.

Amerika Birleik Devletlerinin, CDC Alama Uygulamalar Danma Komitesinin (ACIP), aamal bir datmda erken alamay salk personeli, uzun süreli bakm tesislerinde ikamet edenler, altta yatan tbbi nedenlerden dolay ciddi Kovid-19 hastal için yüksek risk altndaki kiiler, 65 ya ve üstü kiiler ve temel ve kritik sektörlerdeki çalanlara uygulayacan duyurduunu belirten Tuncer, buna göre, nakil alclar, diyaliz hastalar ve son dönem böbrek yetmezlikli hastalarn iddetli Kovid-19 için yüksek risk altndaki kiiler grubunda bulunduunu kaydetti.

KOVD-19 AILARININ ETKNLNN ORGAN NAKL ALICILARINDA DAHA FAZLA ARATIRILMASI gerekecek

Tuncer, ann hastalar hastalanmaktan ve ardndan hastaneye kaldrlmaktan koruyacan, ancak yine de virüsü tayp bakalarna bulac olma riskinin devam ettiini belirtti.

A olanlarn hala maske takmas ve fiziksel mesafeye dikkat etmesi gerektiini aktaran Tuncer, unlar kaydetti:

Pfizer ve Moderna mRNA alar, bakl yeterli kiilerde verilere sahiptir. Kovid-19 enfeksiyonunun önlenmesinde yüzde 94,1-95 orannda a etkinlii gösterilmitir. 65 ya üstü hastalarda genç hastalara benzer sonuçlar alnmtr. Veriler ayrca alanmann iddetli enfeksiyon meydana geldiinde, hastaln genellikle hafif geçirilmesini saladn göstermektedir.

u anda antikor titrelerinin alama sonras en az 4 ay devam edebildiini biliyoruz. Kovid-19 alarnn etkinliinin organ nakli alclarnda daha fazla aratrlmas gerekecektir. Solid organ nakli alclarnn alama sonras antikor tepkileri baklk sistemini basklayan ilaçlar kullandklarndan, nakil olmayanlara göre genellikle daha düük olabilir.

NAKLDEN 2 HAFTA ÖNCE VEYA NAKLDEN 6 AY SONRA

Medicana Salk Grubu Organ Nakli Bölüm Bakan Nefroloji Uzman Prof. Dr. Murat Tuncer, Kovid-19 alarnn immünojenitesi ve etkinliinin transplantta bilinmediini ifade ederek, deerlendirmelerini öyle tamamlad:

deal olarak, nakil adaylar nakil beklerken alama hedeflenmelidir. Genel olarak, alama, nakilden 2 haftadan daha uzun süre önce veya transplantasyondan 6 ay sonra önerilir. Kovid-19 yeniden enfeksiyonu gelitiren bakl basklanm hastalar rapor edildiinden, mevcut ABD klavuzu, geçmi Kovid-19 enfeksiyonu veya humoral bakln önceki kantlarna baklmakszn herkesin ay almasn önermektedir.

Ana Sayfaya Git