Kronik hastalıklar, psikolojiyi de etkiliyor

Kronik hastalıklar, kişide güvensiz ve kaygılı hissetmeye yol açarken; kronik hastalığı olan bireylerin %25’inin psikolojik sorun yaşadığı belirtiliyor. Sorunun uzun süre devam etmesi halinde hastalık üzerinde de olumsuz etkiler oluşturacağını vurgulayan uzmanlar, hastalık ve psikolojik etkileri konusunda psiko-eğitimin önemine dikkat çekiyor.

Haberler 10.01.2018 - 11:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beyin Hastanesi Psikiyatri Uzman Yrd. Doç. Dr. Semra Baripolu, kronik hastalklarn bireyin yaamn geri dönüümsüz olarak deitirdiini belirterek hastalarda güvensizlik, tetikte olma ve artm kaygnn görülebildiini söyledi.

Belirsizlik, kaygy artryor

Psikiyatri Uzman Yrd. Doç. Dr. Semra Baripolu, Kronik hastalklarda ne hastalk ne de sonuçlar statik/öngörülebilir deildir. Hastaln seyri de yeni gelitirilen tedavilerin etkinlii de kiiye göre deiken olduundan, hastada hakim olan duygu, bu belirsizliin getirdii güvensizlik, tetikte olma hali ve artm kaygdr diye konutu.

Özellikle ar kronik hastalklar bir kriz olarak deerlendiren Yrd. Doç. Dr. Semra Baripolu, Kronik hastalklar, bireyin kimliini, yaamdaki rolünü, sosyal destek sistemlerini, gelecek hedeflerini olumsuz yönde etkiler. Kiiyi dier insanlardan talep eden konumuna getirir dedi.

Kronik hastalklar psikolojik sorunlara neden oluyor

Kronik hastalklara verilen tepkilerin aamalarn srasyla ok, inkar etme, kayp duygusu ve yas reaksiyon, kayg ve depresyon olarak sralayan Yrd. Doç. Dr. Semra Baripolu, kronik hastal olan bireylerin %25inin psikolojik sorun yaadn ifade ederek Bu sorun çok uzun süre devam ederse, hastalk üzerinde de olumsuz etkileri olur uyarsnda bulundu.

Tedaviye uyumluluk kiiden kiiye deiiyor

Kiilerin kronik hastala ve tedavisine uyumunu etkileyen etmenlerin hastalkla ilgili etmenler, hastalk öncesi kiilik özellikleri, bireysel farkllklar, fiziksel ve çevresel etmenler olduunu belirten Yrd. Doç. Dr. Semra Baripolu, Tüm bu etmenler bireyin hastala atfettii yorumu, uyum sürecini, ba etme mekanizmasn ve krizden ne ekilde çkacan belirler dedi.

Hastalndan utanan kiiler ilaçlarn kullanmak istemiyor

Kii hastalkla ilgili farkndalk gelitiremez ve kronik ekilde inkar evresinde taklp kalrsa ya da hastal toplum içinde utanlacak, gizlenmesi gereken bir olgu gibi yayorsa, bundan kaçmaya çalacak ve ilaçlarn aksatacaktr diyen Yrd. Doç. Dr. Semra Baripolu, Hastalk öncesinde kayg düzeyi ar yüksek olan bir kii ise bunun tam tersi, sürekli hastalk belirtilerini izledii gibi, ilaçlar konusunda da arya varan hassasiyet gösterecektir dedi.

Hastaln tedavisinde aile önemli

Sürekli ilaç kullanan kronik hastal olan kiilerde bir süre sonra özellikle ilaç kullanmnda sorunlar yaanabildiini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Semra Baripolu , Burada tedavi ekibine, hastann yakn çevresine ve aileye önemli görevler dümektedir. Öncelikle var olan kronik hastal ve bunun psikolojik etkileri hakknda ciddi bir psiko-eitim almal, yasn yaamal ve normal bir adaptasyon süreci geçirerek tedavi için üstlenmesi gereken sorumluluklar almas salanmaldr diye konutu.

Ana Sayfaya Git