Kronik öksürüğü olanlara "gece beslenmesi" uyarısı

Uzun süreli geçmeyen öksürüğü bulunanlara gece yatmadan birkaç saat önce beslenme alışkanlıklarını sonlandırma uyarısı yapıldı.

Haberler 23.10.2019 - 10:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uzun süreli geçmeyen öksürüü bulunanlara, yatmadan en az dört saat önce her türlü beslenme alkanln bitirmeleri uyars yapld.

Prof. Dr. Mustafa Gerek, mevsim geçileri ile sk görülen üst solunum yolu enfeksiyonlarnn tipik belirtisinin öksürük olduunu söyledi. Öksürüün 8 haftadan uzun sürmesinin kronik öksürük olarak tanmlandn ifade eden Gerek, kronik öksürüün üst solunum yolu enfeksiyonlar, alerji ve reflü gibi mide rahatszlklaryla da görülebildiini aktard.

Mevsim geçilerinde özellikle alerjisi bulunanlarda öksürüün daha sk görüldüüne iaret eden Gerek, Öksürük deerlendirilirken mutlaka süresi, balgaml olup olmad, gün içinde ortaya çk saatleri, iddeti, tetikleyici faktörler ve elik eden dier yaknmalar sorgulanmaldr. dedi.

Prof. Dr. Gerek, astmn da kronik öksürüün ikinci en sk nedeni olduunu vurgulayarak, Yaz ve k döneminde öksürüü olmayan sadece mevsim geçilerinde youn öksürük görülmesi durumu alerji ile ilgili bir problemin olduunu gösterir. Kronik öksürük, Kulak Burun ve Boaz, Alerji ve Göüs Hastalklar olmak üzere üç ayr bran tarafndan deerlendirilmesi gereken bir durumdur. diye konutu.

- Gece sütü reflüye yol açabiliyor

Uzun süreli öksürükte beslenmenin de önemine deinen Gerek, Kronik öksürüü olan birinin özellikle gece yatmadan en az dört saat önceden her türlü yeme içme eylemini bitirmesi lazm. Son dört saatte içebileceimiz tek ey, su olmal. Meyve, kuruyemi, çay ve kahve de öksürük nedeni olur. Bunlardan uzak durmak gerekir. dedi.

Gerek, kronik öksürüü bulunanlarn yaadklar ortama dikkat etmesi gerektiini vurgulayarak, Hava scaklndaki düüle birlikte evlerde kaloriferler de yanmaya balayacak. Ortamn yeteri kadar nemli olmas gerekir. Eer kuru bir ortam varsa bu da öksürük için önemli bir kuvvetlendirici ortam olur. Nem veren bir cihaz ya da kaloriferlerin üzerine bir su kab koyarak da ortamn nemini salayabiliriz. Bu da öksürük noktasnda çok rahatlatr. eklinde konutu.

çocuklarda kronik öksürüün en sk nedenlerinin üst hava yolu viral enfeksiyonlar ve öksürükle seyreden astm olduunu anlatan Gerek, unlar kaydetti:

Uzun süreli balgaml öksürüü olan çocuklarn aileleri büyük bir tela içerisinde oluyor. Bunlara da baktmz zaman genelinde yatmadan önce süt içen çocuklarn büyük bir bölümünde olduunu görüyoruz. Süt, midede reflüye yol açabiliyor. Mideden gelen asit ve yiyecek karm da bu çocuun akcierine kaçt zaman balgaml bir öksürüe sebep olabiliyor. çocuklarda da gece beslenmesine bu bakmndan dikkat etmek gerekiyor.

Prof. Dr. Gerek, öksürük tedavisinde en iyi ilacn su olduunu, hlamur, kekik gibi doal bitkilerle hazrlanan içeceklerin de tedaviye olumlu katks bulunduunu sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git