Kronik yorgunluk

Psikolog Kerime Begüm Özkaya, kronik yorgunluk sendromunun fiziksel, zihinsel ve duygusal belirtilere sahip bir hastalık olduğunu söyledi.

Haberler 29.04.2019 - 10:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Psikolog Kerime Begüm Özkaya,, bu hastaln kadnlarda daha çok görüldüünü belirterek, Kronik yorgunluk sendromu, fiziksel, zihinsel ve duygusal belirtilere sahip olan bir hastalktr. 6 aydan uzun süren; boaz, kas ile eklem ars, bulant ve konsantrasyonda bozulma gibi elik eden tablolarla kendini gösteren, sürekli ve tekrarlayc olmasnn yan sra birçok sistemi etkileyen bir hastalktr. Kronik yorgunluk sendromunun 30-50 ya grubunda görüldüünü belirtmektedir. Ayn zamanda hastaln özellikle kadnlarda daha çok görüldüü dikkati çekmektedir. Hastaln oluum nedeni bilinmemektedir ve tp dünyasnda bu hastaln organik mi yoksa psikiyatrik bir sebepten mi olutuu tartlmaktadr. Ancak nedenleri incelendiinde; viral enfeksiyonlar, baklk sistemi problemleri, hormonal deiiklikler eklinde karmza çkmaktadr. Kronik yorgunluk sendromu tansn dorulamak için tek bir test yoktur. Hastalk, baz belirtilere veya klinik temele dayal olarak tehis edilen vücuttaki birçok sistemi ilgilendiren bir hastalktr. Belirgin bir zamanda balayan ve dinlenmekle geçmeyen yorgunluk hissinin yan sra; endokrin, savunma ve kas iskelet sistemlerini ilgilendiren bulgularla kendini belli etmektedir. Profesyonel i hayatnn bir sonucu olarak ortaya çkan yorgunluk ve hayal krklklar, kiinin motivasyonunu düürmektedir ve olumsuz etkilemektedir dedi.

çalan insanlar olumsuz etkiliyor

Özkaya, kronik yorgunluk sendromu hastalnn çalan, iyi eitimli ve gelir düzeyi ortann üzerinde olan insanlar olumsuz etkilediini ifade ederek, Kronik yorgunluk sendromu belirtileri; konsantrasyonda bozulma ve unutkanlk, kas ars, boaz ars, çoul eklem ars, dinlendirmeyen uyku ve uyku bozukluklar, egzersiz sonras bitkinlik, bulant, enerji kayb, huzursuzluk ve negatif tutumlar ve depresif duygulanma gibi belirtileri vardr. Duygu durumundaki ani deiikliklere ve dikkat eksikliine neden olan kronik yorgunluk sendromu; çalan, iyi eitimli ve gelir düzeyi ortann üzerindeki insanlarn hayatn olumsuz etkiliyor. Savunma sistemi ile ilikili olduu bilinen bu hastalk, depresyonla kartrlabiliyor. çou hastalkta kapasiteyi azaltan yorgunluk belirti olarak bulunabileceinden, dier bilinen nedenler ve tedavi edilebilir durumlarda tehis konulmadan önce yorgunluk ayr bir ekilde deerlendirilmelidir. Bu sebeple yaanan bu sorun psikiyatrik tanlar içinde sklkla depresyon ile kartrlmaktadr eklinde konutu.

Gün içinde uyumayn

Özkaya, kronik yorgunluk sendromu ile ba etmek için neler yaplmas konusunda tavsiyeler vererek unlar söyledi: Kronik yorgunluk sendromunun olas yan etkileri u ekildedir; Depresyon, sosyal izolasyon, yaam tarz kstlamalar, artan i yokluu eklindedir. ve özel hayatnzda yeni stratejiler belirleyin. yerinde sosyal destek amaçl gruplar kurun. Takm çalmas yapn, eitim içerikli uygulamalara katln. Büyük görevleri daha küçük yapabilir boyuta indirgeyin. Stres kaynaklarnz tanyn, bu kaynaklar yönetin ve sizi yönetmesine frsat vermeyin. Aktivite günlüü oluturun. Günlükler çok az veya çok çaltnz zamanlar anlamanza, bu sayede de dengeli ve gerçekçi hedefler belirleyip uygulamanza yardmc olacaktr. Hedefleri kolaydan balayarak arttrn. Dinlenmeye ayrdnz zamannz giderek azaltp, hedeflerinizi küçük parçalar haline getirerek güne, daha sonra haftalara yayabilirsiniz. çalma ortamlarnz yeniden düzenleyin. Yani ar i yükünden kaçnn, çalanlar arasnda destek ve sosyal ilikilerinizi arttrn, sorumluluk ile bürokratik ilerinizi azaltn. Uyku düzeninize dikkat edin. Gün içinde uyumayn. Aktivite, dinlenme ve uyku zamanlarnz arasndaki dengeyi salayn. Gevemeyi örenerek, kas gevetici egzersizler yapn. Örnein; beslenme ve uyku düzeni ile ilgili deiiklikler, hareketsiz yaam yerine fiziksel aktiviteyi tercih etmek hastaln en iyi ilacdr. Fakat yorgun hissettiiniz günlerde çok fazla egzersizden kaçnn. Salkl beslenme hastaln oluum riskini azaltmaktadr. Bol vitaminli, mineralli besinler tüketin. Özellikle zihni boaltmaya yönelik egzersizler, deiik meditasyon teknikleri de tedavide etkin rol oynamaktadr ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git