Kronik yorgunluk!

Vücuttaki en önemli antioksidan olan glutatyonun yaşla birlikte azaldığını belirten Doç. Dr. Didem Sezgin Özcan, “Sağlıklı kalmak, yaşlanmayı yavaşlatmak, hasarlı hücreleri onarmak, bağışıklığı güçlendirmek için glutatyon yeterli düzeyde tutulmalı. Glutatyon uygulamalarının kronik yorgunluk sendromu, depresyon, fibromiyalji, iltihaplı romatizmal hastalıklar gibi yaygın bir kullanım alanı mevcut” dedi. Özcan, et, yumurta, balık, sarımsak, soğan, brokoli, lahana, su teresi, maydonoz, karnabahar gibi sebzelerin beslenmede yer alması önerisinde bulundu.

Haberler 26.07.2021 - 10:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Doç. Dr. Didem Sezgin Özcan, son yllarda popüler hale gelen glutatyon tedavisine ilikin merak edilenleri açklad. Doç. Dr. Didem Sezgin Özcan, glutatyonun tüm hücrelerde doal olarak üretilen ve 3 tane aminoasidin birlemesiyle oluan çok güçlü bir antioksidan olduunu belirtti. Doç. Dr. Didem Sezgin Özcan, Vücudumuzda aslnda hem kendi hücrelerimizde üretilen hem de dardan takviye olarak alnabilen çok çeitli antioksidanlar mevcut. Fakat kendi hücrelerimizde sentezlenen glutatyonun bunlar arasndaki en önemli antioksidan olduunu söyleyebiliriz. Vücudumuzda hücresel düzeyde besinlerin oksijenle yaklmas ve çeitli metabolik ilemler sonucu serbest radikaller oluur. Antioksidanlarn görevi, hücrelerde aça çkan serbest radikalleri etkisiz hale getirmek ve oluturabilecei hasar engellemektir. Hücrelerin enerji santralleri olan mitokondrilerin salkl bir ekilde çalmas için vücudumuzda ihtiyac karlayacak düzeyde antioksidan bulunmas gerekir diye konutu.

ET, SARIMSAK, SOAN VE MAYDANOZU EKSK ETMEYN

Vücudumuzda sentezlenen glutatyon miktarna da deinen Doç. Dr. Didem Sezgin Özcan, öyle devam etti:

Vücudumuzda doal olarak üretilen glutatyon miktar yalanma ile azalr. Özellikle serbest radikal üretiminde arta neden olan iç ve d faktörler nedeniyle ihtiyacn artt durumlarda da yetersiz hale gelebilir. Glutatyon seviyesinde azalmaya neden olan durumlara örnek olarak stres, kötü beslenme, alkol, sigara, ilaçlar, toksik maddeler, ar metaller, uyku bozukluu, otoimmün hastalklar ve romatizmal hastalklar gibi kronik hastalklar sayabiliriz. Hasarl hücreler yalanmann, hastalklarn ve tümöral oluumlarn kapsn açar. Glutatyon seviyesini arttrmada sentez için gerekli olan aminoasitlerden zengin bir beslenme öneriyoruz. Ayrca glutatyon ve çeitli mineral ve vitaminleri içeren besin takviyelerinden de faydalanabiliriz. Bu anlamda et, yumurta ve balk gibi hayvansal kaynakl besinlerin yan sra; özellikle kükürt içeren sarmsak, soan, brokoli, lahana, su teresi, karnabahar gibi sebzeler diyetimizde yer almaldr. Folat, biotin, B6 ve B12 vitaminlerini içeren karacier, spanak, Brüksel lahanas, fndk, mercimek, kukonmaz, avokado, börülce ve maydanoz gibi besinler de tüketilmelidir. Yine kurkumin içeren zerdeçal, selenyum, N- asetil sistein, alfa lipoik asit, magnezyum, çinko, C ve E vitaminleri de glutatyon seviyelerini arttrmada bize destek salar. Bunlarn yan sra düzenli yaplan aerobik egzersizin de glutatyon seviyelerini arttrmada olumlu etkisi bulunur.

EN ETKL YOL DAMARDAN GLUTATYON TAKVYES

Doç. Dr. Didem Sezgin Özcan, glutatyon takviyelerinin oral ya da damar yoluyla da alnabildiine dikkati çekerek Oral formdaki takviyelerden lipozomal glutatyon formu haricindekilerin, midede sindirime urad için emilimi yeterli olmamaktadr. Genel olarak vücuttaki glutatyonu arttrmann ve aktif kullanlmasn salamann en etkili yolunun glutatyonu damar yoluyla almak olduunu söyleyebiliriz. Damardan yaplan glutatyon uygulamalar, genellikle haftada bir seans olmak üzere toplam 5 uygulama eklinde yaplr. Glutatyon tek bana uygulandnda her 1 seans 10-15 dakika kadar sürmektedir. Fakat C vitamini ya da alfa lipoik asit ile kombine halde uygulanacaksa uygulama süresi art gösterir deerlendirmesinde bulundu.

VÜCUTTAN AIR METAL VE TOKSNLERN ATILMASINI SALAR

Doç. Dr. Sezgin Özcan, damardan glutatyon uygulamasnn önerildii hastalklar u ekilde açklad:

Salkl kalmak, hastalklardan korunmak, yalanmay yavalatmak, hasarl hücreleri onarmak, bakl güçlendirmek, enflamasyonu kontrol etmek, ar metal ve toksinleri etkisiz hale getirip atabilmek için glutatyonun vücudumuzda yeterli düzeyde tutulmas gerekir. Glutatyon seviyelerinin arttrlmas vücut enerjisinin ve kas performansnn artmasn salar. Eklem ve kaslarda oluan arlar azaltr. nsülin direncini azaltr ve karacier yalanmasnda tedaviyi kolaylatrr. Uyku kalitesini arttrr, zihinsel odaklanmay salar. Glutatyon uygulamalarnn kronik yorgunluk sendromu, depresyon, fibromiyalji, iltihapl romatizmal hastalklar (romatoid artrit, ankilozan spondilit, vb.), ar metal ve toksik yüklenmeler, Parkinson ve Alzheimer gibi dejeneratif nörolojik hastalklar, insülin direnci ve diyabet, sporcu destei olarak, kanser tedavisi sonras destek tedavisi ve çeitli cilt hastalklarnda olduu gibi yaygn bir kullanm alan mevcuttur.

Ana Sayfaya Git