Kuduz paniği

Her yıl yaklaşık 59 bin insan kuduz nedeniyle hayatını kaybediyor Türkiye dahil tüm dünyada 150’den fazla ülke ve bölgede görülen kuduz hem hayvan hem de insan sağlığını tehdit ediyor.

Haberler 28.09.2021 - 00:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Her yl dünya çapnda 29 milyondan fazla insann srlma sonras a olduunu, bunun her yl yüz binlerce kuduz ölümünü önlediinin tahmin edildiini ifade eden MSD Hayvan Sal Türkiye Genel Müdürü Burhan Hac, kuduz hastalnn, kuduz endemik bölgelerde köpek alama oranlarnn düük olmasndan ve hastalk hakknda farkndalk eksikliinden kaynakl hayvan ve insan yaamn tehdit ettiini ve bu tehdidi ortadan kaldrmak, tüm dünyada kuduzu önlemek amacyla 25 yl akn süredir çalmaya devam ettiklerini belirtti.

SIFIR KUDUZ HEDEF

Burhan Hac konuya ilikin açklamasnda, Tüm dünyada 28 Eylül Dünya Kuduz Günü olarak anlyor. Bu kapsamda, MSD Hayvan Sal olarak biz de hem hastal önleme uygulamalarn hem de hastalk hakkndaki farkndalk çalmalarn hayata geçiriyoruz. Tüm dünyada Afya Programmz kapsamnda, kuduz hastaln ortadan kaldrmak ve insanlar, hayvanlar ve çevre için en uygun salk sonuçlarna ulamaya yardmc olmak amacyla çalmalar yürütüyoruz. Bu program dahilinde kuduza kar global ve kamusal ortaklarmzla i birliklerimiz devam ediyor. Dünya Salk Örgütünün (DSÖ) 2030a Kadar Sfr Kuduz hedefine ulamasna yardmc olmak amacyla çalmaya da devam edeceiz ifadelerini kulland.

HAYVAN SALII VE REFAHI çN MULTDSPLNER çALIIYORUZ

Bugüne kadar Afya program araclyla baladklar a saysnn 3 milyon dozu atn ifade eden Burhan Hac, Daha Salkl Hayvanlar çin Bilim(tm) vizyonu ile, bu ba saysna ulam olmaktan dolay gururlu olduklarn belirtti. Burhan Hac sözlerine öyle devam etti:

Toplu alama programlar da dahil olmak üzere, kuduzu önlemede sürdürülebilir çabalarnda ilerleme kaydetmek için insan, hayvan ve çevre sal organizasyonlarnn bir arada çalmas gerekiyor. nsanlar, hayvanlar ve çevre arasnda arayüz oluturan kuduz gibi sorunlar önlemek, tespit etmek ve bunlara müdahale etmek için yerel, ulusal ve global düzeyde multidisipliner yaklamlara ihtiyaç var.

Kritik bir görev üstlendiklerini belirten Burhan Hac, Biz de MSD Hayvan Sal olarak, insan sal için çalan salk profesyonelleri, veteriner hekimler ve çevre sal profesyonellerinin bir araya gelerek sorunlara çözüm gelitirdikleri sal birletirici bir kavram olan Tek Salk prensibini merkeze aldk. Bu Tek Salk yaklam sayesinde, lokal, bölgesel, ulusal ve global hayvan sal savunuculuu konusunda kritik bir görev üsteniyoruz açklamasnda bulundu.

Ana Sayfaya Git