Kulak çınlaması hastalık habercisi olabilir

Kulak çınlamasının bir hastalık habercisi olabileceğini belirten Kulak Burun Boğaz(KBB) Uzmanı Opr. Dr. Yusuf Şentürk, kulak çınlaması durumunda mutlaka bir KBB uzmanına başvurulması gerektiğini söyledi.

Haberler 08.04.2019 - 09:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kulanzda yada kafann içinde duyulan seslerin kulak çnlamas olarak tanmlandn ifade eden KBB Uzman Opr. Dr. Yusuf entürk, Kulak çnlamas kii de zaman zaman ya da sürekli olarak görülebilir. Sesin tns kaln veya çok ince olabilir, tek kula ya da her ikisini birden etkileyebilir, bu durum kiiden kiiye deiebilir. çnlama sürekli olduunda kiiyi rahatsz edip gündelik yaam olumsuz ekilde etkileyebilir dedi.

Kulak çnlamasnn nedenleri

Kulak çnlamasnn objektif ve subjektif olmak üzere ikiye ayrldn dile getiren entürk, Objektif çnlama; kulaktaki sesleri hasta ile birlikte bakalarnn da duyduu durumdur. Subjektif çnlama da ise sesleri sadece hasta duyar. Kulak çnlamas sebebi çounlukla basit ve iyi huylu nedenler olabildii gibi daha ciddi sorunlar da olabilir. Sk karlalan nedenleri ise; iç kulakta yer alan iitme sinir uçlarndaki hasar, kulak kiri, kulak zarndaki sorunlar, kulak enfeksiyonlar, alerjik rinit, sinüzit, kulak bölgesine alnan travmalar, orta kulakta sv birikmesi, orta kulak kemikçiklerinin eklem yerlerinin sertlemesi, orta kulakta yer alan kaslarn istemsiz kaslmas, östaki tüpünün genilemesi (hamilelik ya da kilo vermeye bal), orta kulak atardamar anomalileri, ba ve boyun bölgesindeki damar genilemeleri, denge ve iitmeyi salayan sinirlerdeki tümör (akustik nörinom), boyun omurlarnn kireçlenmesi, diyabet, troid hormon bozukluklar ve B 12 vitamin eksiklikleridir. Bunlarn dnda kulak çnlamas beyin tümörü habercisi de olabilmektedir. Bunun için kulak çnlamas sorunu yayorsanz mutlaka gecikmeden bir KBB uzmanna bavurmalsnz. Bu durumda tedavi farkllklar gösterebilir. Bu anlamda alannda uzmanlam bir doktora bavurmak ve kulak çnlamasnn gerçek nedenini bulmak hayati önem tamaktadr eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git