Kulak çınlamasında kişiye özel tedavi

Basit bir orta kulak enfeksiyonundan kaynaklanabileceği gibi, işitme kaybı, yüksek sese maruz kalma, yaşlılık, tansiyon problemleri, diyabet, çeşitli hastalıklar, ilaç yan etkileri, travmalar ve tümoral oluşumlar gibi pek çok durumdan kaynaklanabilen kulak çınlaması, kaynağı tespit edilerek kişiye özel tedavi edilebiliyor.

Haberler 23.09.2019 - 11:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Odyolog Nur Baykal, tptaki ad tinnitus olan kulak çnlamasn gerçekte akustik bir uyaran olmakszn sürekli bir ses duyulmas olarak tanmlad. Baykal çnlama hakknda, Deiik tonlarda ve iddetlerde olabilir, belirli durumlarda artma ve azalma gösterebilir. Basit bir orta kulak enfeksiyonundan kaynaklanabilecei gibi, iitme kayb, yüksek sese maruz kalma, yallk, tansiyon problemleri, diyabet, çeitli hastalklar, ilaç yan etkileri, travmalar ve tümoral oluumlar gibi pek çok durumdan kaynaklanabilir. çnlama kiilerde hayat kalitesini olumsuz etkileyerek ruh salnn bozulmasna ve psikolojik problemlere de yol açmaktadr dedi.

Kulak çnlamasnda Kiiye Özel Uygulama

Kulak çnlamasnn çeitlerinin çnlamann karakteristiine ve iddetine göre snflandrldn kaydeden Uzm. Ody Baykal, Bu nedenle çnlamann tedavisinde standart bir uygulamadan ziyade kiiye özel olarak ayarlanmal. çnlamann hangi özelliinin daha youn olduu kiiden kiiye farkllk gösterir, bu nedenle çnlamann tedavisinde standart bir uygulamadan ziyade kiiye özel olarak ayarlanmal ifadelerini kulland.

çnlamann Snflandrlmas

çnlama karakteristiine göre ele alndnda objektif ve sübjektif olmak üzere ikiye ayrldn belirten Baykal, Objektif çnlama, hem hastann kendisi hem de dardan duyulabilen çnlamalar bu grup genellikle damar ve ya kas hastalklarna bal geliebilmektedir. Sübjektif çnlama, kulak kaynakl, metabolik ya da nörolojik bir hastaln sonucu olarak hastann kendisinden baka kimsenin duymad ses olarak tanmlanmaktadr.Kulak çnlamalar iddetine göre deerlendirilmesinde ise özel testler ile çnlamann iddet seviyesinin belirlenmesi yoluyla yaplmakta, bu seviye hastann çnlamasnn minimum düzeyden maksimum düzeye 5 ayr kategorinin hangi aamasnda olduunu net bir biçimde ortaya koymas ile tanmlanmaktadr. Ayn seviyedeki çnlamann verdii rahatszlk kiiden kiiye deiiklik göstermektedir, sesin nasl algland ve bu algnn kii tarafndan nasl deerlendirildii rahatszlk düzeyini etkileyen en önemli öedir. çünkü bu deerlendirmeler sempatik sinir sisteminin fazla uyarlmasna dolaysyla çnlamann daha youn alglanmasna gerginlik, anksiyete, konsantrasyon bozukluklar ve uyku problemleri gibi psikolojik sonuçlarn olmasna yol açabilmektedir eklinde konutu.

çnlama tedavisinde snflandrma oldukça önemli

Tedavi aamasnda deiik testlerle elde edilen sonuçlarn deerlendirilmesinin, kiinin çnlama nedenleri seviyelerinin detaylar ile ortaya konulduunu vurgulayan Baykal, ular söyledi:

çnlama iddet seviyesine göre belirli gdalardan kaçnma, yüksek sesten korunma, kan dolamn arttrc tedaviler, radyo-frekans uyarclar ile sesleri alan d tüy hücrelerine enerji akmnn salanmasyla maskeleme cihazlarnn kullanlmas, iitme kaybnn elik ettii durumlarda çnlama engelleyici iitme cihazlarnn seçimi nöro-modülasyon tedavi yöntemleri ve gereken durumlarda bilisel davran yaklamlar ile kiinin ikayet seviyesine göre çnlama tedavisi edilebilmektedir

Ana Sayfaya Git