"Kulak çınlamasını hafife almayın"

Tıptaki adı tinnitus olan kulak çınlamasının, yaşam kalitesini olumsuz etkilediğinin altını çizen Kulak, Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Op. Dr. Ertan Yıldırım, "Kulak çınlamasının basit ve iyi huylu nedenleri olabileceği gibi ciddi sorunların da işareti olabilir" dedi.

Haberler 29.10.2020 - 09:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Son yllarda kulak çnlamas ikayetinin eskiye oranla daha sk görülmeye balandn belirten KBB Uzman, Op. Dr. Ertan Yldrm, Teknolojinin yaygnlamas ile birlikte kullandmz tanabilir birçok cihazn örnein cep telefonlar, bilgisayar, akll saatlerin yan sra yaygn olarak kullandmz bilgisayar, televizyon vb. kulak çnlamasnda görülen artn nedenleri arasnda yer alyor. Ayrca kahve, alkol ve sigara tüketiminin artmas, kullanm yann genç yalarda balamas dengesiz ve düzensiz beslenme, stres ve stresin yaratt depresyon, anksiyete gibi rahatszlklar; youn gürültü ve hava kirliliine maruz kalmak, uyku düzensizlikleri eskiye göre kulak çnlamasnn görülme skln arttrd dedi.

KULAK çINLAMASININ NEDEN NEDR?

Tbbi adyla Tinnitus olan kulak çnlamasnn, ortamda herhangi bir ses yokken hasta tarafndan bir kulakta veya bazen her iki kulakta ara ara bazen sürekli duyulan, tekdüze rutin ses olarak tanmlanabileceini belirten Op. Dr. Ertan Yldrm, Kii tarafndan duyulan ses, bazen rüzgar veya uultuya benzer olabilecei gibi; bazen de zil sesi, çnlama eklinde olabilir. Sessiz ortamlarda daha fazla duyulabilecei gibi zaman zaman kaybolup tekrar balayabilir. Kulak çnlamas hastann yaamn çok güçletirebilir. Bazen i yapamaz hale getirebilir ve ruh sal olumsuz etkilenebilir diye konutu.

YÜKSEK SES EN ÖNEML NEDENLER ARASINDA

Kulak çnlamasnn birçok nedeni olabileceini belirten Op. Dr. Ertan Yldrm, öyle devam etti:

Bazen çnlama çözümü oldukça kolay olan kulak kiri vb. sorunlara bal olabilir. Bunun yannda yalla veya baka nedenlere bal iitme kayb, enfeksiyon, kulak zarnda delinme, orta kulakta sv birikmesi ve orta kulakta ki kemikçiklerin eklem yerlerinin sertlemesi gibi daha önemli nedenler de olabilir. Kulak çnlamas ba ve boyun bölgesindeki damar balonlamalar (anevrizma) veya iitme ve denge sinirinden kaynaklanan bir tümörden de kaynaklanabilir. Bu problemler ayn zamanda iitme kaybna da neden olabilir. Alerji, yüksek veya düük tansiyon, baz tümörler, eker hastal, tiroid problemleri, ba ve boyun bölgesine gelen darbeler ve baz ilaçlar da kulak çnlamas nedenleri arasnda yer alr. Ayrca günümüz dünyasnda bir çok açdan maruz kaldmz yüksek ses, kulak çnlamasnn en sk rastlanan görülen nedeni arasnda yer alr. Ayn zamanda iitme kaybna da yol açar. Ne yazk ki birçok insan endüstriyel gürültünün, yüksek sesle müzik dinlemenin ve dier gürültülerin ne kadar zararl olduundan habersizdir ya da bunu umursamamaktadr.

KULAK çINLAMASININ TEDAVS NEDR?

Aniden ortaya çkan ve tek kulakta duyulan çnlama, ba dönmesi ile beraber oluan çnlama, iitme kayb ile beraber olan çnlama, vücudun herhangi bir yerinde güç ve duyu kayb ile beraber olan çnlama ve akam yataa yattnda uykuya dalmasn engelleyen çnlama gibi durumlarn tehlike oluturabileceini belirten KBB Uzman, Op. Dr. Ertan Yldrm, kulak çnlamasnn tedavisine yönelik bilgiler de verdi.

Op. Dr. Yldrm, çnlama ikayeti ile gelen hastann önce ayrntl olarak öyküsü dinlenir. çnlamaya neden olabilecek etmenler deerlendirilir. Bunun yan sra detayl fiziki muayene ve tetkiklerle çnlama sebebi ortaya konulur. Tetkikler arasnda iitme testi, kulak basncna yönelik testler, iç kulak tüylü hücre fonksiyonu ölçümü, iç kulak basnç art ölçümü, MR ve BT gibi görüntüleme yöntemleri kullanlr. Hastann çnlamasn açklayacak bir problem saptanabilirse bu rahatszln tedavisi yaplmaldr. Bu ekilde çnlamann azalmas veya kaybolmas söz konusu olabilir. çnlamann sebebine göre bu tedavi kulak yolundaki buonun veya yabanc cismin çkarlmas olabilir. Farkl hastalklar için kullanlan ilaçlardan kaynakl ise, ilaçlarn deitirilmesi yoluna gidilir. Gürültüden etkilenmede gürültüden kaçnlmas gibi önlemler yannda, kulak iltihabnn veya orta kulak boluundaki svnn tedavisi, kulak zarndaki deliin cerrahi olarak onarm, kulak kemii içinde yer alan iltihabn cerrahi olarak temizlenmesi, iitme siniri tümörlerinde cerrahi veya radyoterapi ile tedavi gibi daha kapsaml tedaviler olabilir dedi.

KULAK çINLAMASINI ÖNLEMEK çN NELER YAPILABLR?

Kulak, Burun Boaz (KBB) Uzman Op. Dr. Ertan Yldrm, son olarak u uyarlarda bulundu:

Yüksek sese maruz kalmaktan kaçnn. Kan basncn yüksek ise kontrol altnda olmas için uzman bir hekime bavurun. Tuz tüketimini kstlayn. Sinir sistemine uyarc etkisi olan alkol, kahve, kola ve sigara tüketimini azaltn veya brakn. Düzenli spor yapn ve kan akn düzenleyin. Düzenli beslenme ve uyku kalitesine dikkat edin. Yüksek sesli ortamlardan kendinizi koruyun.

Ana Sayfaya Git