Kulak çubuğu kullanırken dikkat

Doç. Dr. Davut Akduman, kulak çubuklarının kesinlikle kulak kanalının içerisine sokulmaması gerektiğini söyledi. İşitme kaybında erken teşhisin önemine değinen Doç. Dr. Akduman, "Birçok işitme kaybı etkin yöntemlerle tedavi veya rehabilite edilebilmektedir" dedi.

Haberler 04.03.2018 - 11:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Doç. Dr. Davut Akduman, iitme kayplarnn nedenleri ve tedavi yöntemleriyle ilgili açklamada bulundu. itmenin olmas için dardan gelen sesin iç kulaa iletilmesi ve oradan beynin ilgili bölümlerine ulatrlmas gerektiini belirten Doç. Dr. Akduman, bu sürecin herhangi bir basamandaki aksakln iitme kaybna neden olduunu dile getirdi.

itme kayplarnn, doutan ve doumdan sonra ortaya çkan iitme kayplar olarak snflandrldn ifade eden Doç. Dr. Akduman; doutan olanlarn, genetik ve anne karnnda geçirilen baz hastalklara bal olarak gelitiini kaydetti.

Enfeksiyona bal olarak orta kulaktaki kemikçikler zarar görebilir

çocuk ya grubunda doumdan sonra gelien iitme kayplarnn büyük bir ksmna, orta kulak enfeksiyonlarnn sebep olduunu belirten, erikinlerde ise daha çok kulak kiri ile d kulak yolunun tkanmasna bal ortaya çktn ifade eden Doç. Dr. Akduman, Enfeksiyonlar, çounlukla kulak zarnda deliklere neden olarak sesin yükseltilme ve iletiminde bozuklua neden olurlar. Enfeksiyona bal olarak orta kulaktaki kemikçikler zarar görebilirler. Kemikçiklerin kireçlenmesine bal hareket kstl, erimesine veya iletim kopukluuna bal iitme kayb geliebilir. Ayrca orta kulaktaki iltihabi süreç ve mikroplardan kaynaklanan toksinlerinin iç kulaa geçerek zarar vermesine bal sinirsel tipte iitme kayb da ortaya çkabilir. Ya da her iki tip iitme kaybnn elik ettii mikst/kark tip iitme kayb meydana gelebilir. Ailesel kemikçik kireçlenmesi/otoskleroz, tümörler ve travma da orta kulak yaplarn etkileyerek iitme kaybna neden olabilir. Ayrca uzun süre yüksek sese maruz kalma, ani patlama gibi yüksek sesler, baz ilaçlarn yan etkisi olarak veya ilerleyen yalarda iç kulak ve iitme sinirindeki yalanmaya bal iitme kayb geliebilir eklinde konutu.

Eitimini etkiler

Erikinlerde sesi duyamama veya anlayamama yaknmalaryla ortaya çkan iitme kayplarn okul çandaki çocuklarda okul baarsnn dümesi, sosyal yönden içe kapanklk ve öretmeni tarafndan duyma problemi konusunda ailelerin uyarlmasyla kendini gösterdiini belirten Doç. Dr. Akduman, hastaln kiinin ikayeti, bu durumun geliim sürecini ortaya koyan hikayesi, otoskopiyi de içeren kulak muayenesi ve iitme testleri ile tehis edildiini dile getirdi.

Birçok iitme kayb hastanemizde etkin yöntemlerle tedavi veya rehabilite edilebilmektedir

çocukluk çanda en sk orta kulak enfeksiyonlar ve orta kulakta sv birikmesine bal iitme kayplaryla karlatklarn ifade eden Doç. Dr. Davut Akduman, etkili tedavi ile birçounun düzeltilmesinin mümkün olduunun altn çizdi. Düzce Üniversitesi KBB öretim üyesi, genetik hastalklarn erken tans, iitme kaybnn konuma çandan önce tespit edilmesi, iitme cihaz ve biyonik kulak uygulamalarnn salkl bir örenmenin gerçekleebilmesi açsndan önemli olduunu vurgulad. Dil geliimi ve örenme açsndan iitme kaybnda erken tehisinin önemine dikkat çeken Akduman Bu amaçla yeni doan iitme taramalar ülkemizde rutin olarak yaplmaktadr. Hastanemizde de tarama amaçl otoakustik emisyon testi yaplmaktadr. Nedeni ortaya konulan birçok iitme kayb etkin yöntemlerle tedavi veya rehabilite edilebilmektedir ifadelerini kulland.

Kulaklkla yüksek sesli ve uzun süre müzik dinlenmek ile çalma ortamndaki yüksek seslerin iitme kayb açsndan riskli olduuna deinen Doç. Dr. Akduman, gürültülü ortamlarda çalanlarn korunma amacyla kulaklk takarak önlem almalarn belirterek, uzun süre yüksek sesle müzik dinlememenin, iitme kaybndan korunma açsndan önemli olduunu dile getirdi.

Kulak çubuklar kesinlikle kulak kanalnn içerisine sokulmamal

Kulak temizlii veya banyo sonras kurulama için kullanlan pamuklu çubuklarn yanl kullanmnn sonuçlar hakknda da bilgiler veren Akduman, d kulak yolunun veya kulak zarnn travmaya maruz kalmas, ar temizlemeye bal koruyucu tabakann yok olmas ve d kulak yolu iltihaplarnn gelimesi veya pamuun d kulak yolunda kalmas gibi problemlerle karlatklarn sözlerin ekledi. Kulak çubuklarnn kesinlikle kulak kanalnn içerisine sokulmamas gerektiinin altn çizen Doç. Dr. Akduman; Pamuk çubuklar sadece kulak kepçesinin kvrmlar ve giri ksmnn kurulanmasnda kullanlabilirler. Kulak çubuunun kullanlmas d kulak yolunun ürettii koruyucu tabakann yok olmasna veya içeri kvrlarak kulak kiri olumasna neden olabilir. Tkanklk, kanama, iltihap veya travma durumunda kulak burun boaz hekimine bavurulmas gerekmektedir diye konutu.

itme engellilerin sessizliini ortadan kaldrmak için önemli çalmalar yapan skoçyal bilim insan Alexander Graham Bellin (1947) doum günü olan 3 Martn Dünya Kulak ve itme Günü olarak kutlandn anmsatan Doç. Dr. Davut Akduman; açklamasn nsanlar arasndaki iletiimin en önemlisi konuarak anlamadr. Konuma örenilmi bir davrantr. Örenmek için de iitmenin olmas gerekmektedir. itme kayplarnn çou önlenebilir ve tedavi edilebilir hastalklara bal olarak gelimektedir. Erken tehis ve uygun tedavi, dil geliimi, örenme ve hayatn idamesi açsndan çok önemlidir ifadeleriyle sonlandrd.

Ana Sayfaya Git