Kulak çubuklarına dikkat

Asıl amacı kulak kepçesindeki yerlerin temizlemesi olan çubuklarının kullanımı konusunda uyarılarda bulunan Kulak, Burun, Boğaz (KBB) Uzmanı Op. Dr. Musa Özbay, kulak kirinin kulağı korumakla görevli normal bir sıvı olduğunu ve kullanılan temizleme çubuklarının kulak zarını zedeleyerek işitme kaybına kadar tehlikeli sonuçlara yol açabildiğini söyledi.

Haberler 14.12.2017 - 10:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

KBB Uzman Op. Dr. Musa Özbay, asl amac kulak kepçesindeki kvrml temizlenmesi olan kulak çubuklarnn kullanm konusunda yaplan yanllara ilikin uyarlarda bulundu. Kulak içindeki kirin temizlenmesi için kulak çubuklarnn kullanlmasnn yaygn bir yanl olduunun altn çizen Özbay, kulak kirinin kula korumakla görevli normal bir sv olduunu ve kullanlan temizleme çubuklarnn kulak zarn zedeleyerek iitme kaybna kadar tehlikeli sonuçlara yol açabildiini söyledi.

ÖZEL TEMZLEME MEKANZMASI SAYESNDE TEMZLENYOR

Kulak temizleme çubuklarnn bilinçsiz kullanmnn kulak problemlerine yol açtn ifade eden Özbay, Asl amac kulak kepçesindeki kvrml yerlerin temizlenmesi olan kulak çubuklar, hemen her zaman kulak kanallarnn içini temizlemek amacyla kullanlmaktadr. Bilinçsiz bir ekilde yaplan bu uygulama birçok kulak problemine yol açmaktadr. Normal artlarda d kulak yolu sar veya kahverengi renkte bir salg yapar. Bu salg d kulak yolundaki özel temizleme mekanizmas sayesinde, çineme ve konuma gibi fonksiyonlarn da yardm ile temizlenmektedir. D kulak yolundaki derinin bu hassas ve özel mekanizmas kulak içerisine koyulan çubuklar ile bozulmakta ve üretilen salg kulak içerisinde kalmaktadr. Bu ise kiide iitme kaybna yol açmaktadr dedi.

KULAK ZARI ZEDELENR VEYA DELNEBLR

Kulak zarnn kulan yaklak 3 santimetre iç tarafnda bulunan oldukça hassas bir yap olduunu vurgulayan Özbay, Kulak çubuu ile bu hassas olan yap zedelenir veya delinebilir. Ayrca orta kulak dediimiz, kulak zarnn arkasndaki bolukta bulunan küçük kulak kemikleri de hasar görebilir. Öte yandan kulak çubuklar d kulak yolunda enfeksiyonlara yol açabilir. Kulanda tkanma hissi olan hastalarn temiz bir pamuk ile kulak giriindeki salgy hafifçe temizleyip, kesinlikle kulak içerisine karmamaldr. Eer ikayetleri devam ederse, bir kulak burun boaz uzmanna muayene olmaldr diye konutu.

Ana Sayfaya Git