Kulak Enfeksiyonlarına Karşı Önlem Alın!

İçinde bulunduğumuz yaz ayları, mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklar ile bir araya gelince, serinlemek için havuz ve denizler tercih ediliyor. Girilen havuzların hijyen açısından önemini vurgulayan Kulak-Burun-Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Arzu Tatlıpınar orta kulak iltihabına karşı uyarıyor!

Haberler 15.07.2017 - 09:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kulak- Burun- Boaz Hastalklar Uzman Doç. Dr. Arzu Tatlpnar D kulak yolu enfeksiyonlarnda kulan kartrlmas, suyla özellikle havuz sular sk temas rol oynayabilir. Üst solunum yolu enfeksiyonu, rinit ve sinüzitler, alerji, geniz eti büyüklüü ve östaki borusunun iyi çalmamas gibi etkenler orta kulak enfeksiyonlar için zemin oluturabilmektedir. Kulanda ar, aknt, kant, iitme azl yaknmas olan kiiler mutlak suretle kulak burun boaz hekimlerine müracaat ederek, önce etkenin ortaya konmas ve bunun sonucunda uygun tedavinin balanmas konusunda yardm almaldr. Aknt olan kulaklarda kulak zarlar kontrol edilmelidir. Akntnn sebebi orta kulak enfeksiyonu sebebiyle olan zar delinmesi olabilir dedi.

KULAK ENFEKSYONU

D kulak yolunun enfeksiyonlarnda ve kulak zarnn delindii durumlarda kulan sudan korunmas gerektiini söyleyen ve yaz aylarnda sk görülen sorunlardan birinin yaygn d kulak yolu enfeksiyonlar olduunu ifade eden Doç. Dr. Arzu Tatlpnar, Olgularn çounluu yaz mevsiminde lk ve nemli ortamlarda görülür. Pamuklu çubuklar, yabanc cisimler ve kanma ile oluan travmalar, kulaklklar, yüzme veya sk banyo ve du eilimi artran faktörlerdendir dedi.

DI KULAK KANALI

Tatlpnar, D kulak kanalnda buon olarak isimlendirilen ve d kulak yolundaki bezler tarafndan üretilen kulak kirleri bazen ar, kant ve iitme azlna neden olarak kulak enfeksiyonlaryla karabilmektedir. Kulak kirlerinin kulak çöpü, toka, bükülmü kat mendil gibi cisimlerle temizlemeye kalklmas bu aknty iç ksma, kulak zarna doru iter. Bu tür cisimlerle kulak temizlenemez, sadece kulak birikintisi içeriye doru itilir. Ayn zamanda d kulak yolunun derisi ve kulak zar çok ince ve hassastr. Kulak yoluna sokulan sert cisimlerle kula temizlemek kulaa zarar verebilirl açklamasn yapt.

Doç. Dr. Arzu Tatlpnar, Ayrca enfeksiyonlarn tedavi edilmemesi durumunda yaanabilecekleri de aktard: Kulak enfeksiyonlar zamannda tedavi edilmez, ihmal edilirse yüz siniri felci, mastoidit, menenjit, beyin ve beyincik abseleri vb. kulak içi ve beyindeki yaplarla ilgili komplikasyonlar oluabilir. Orta kulak enfeksiyonlarnda ilaç tedavisiyle sonuç alnamazsa kulak zarna tüp taklmas, kalc zar delinmesi olumusa timpanoplasti ad verilen zarn ameliyatla onarlmas gibi ilemler yaplabilir.dedi.

Ana Sayfaya Git