Kulak kireçlenmesi

Halk arasında “kulak kireçlenmesi” olarak bilinen Otoskleroz rahatsızlığı ağırlıklı olarak kadınları etkilemekle birlikte 25-30 yaşlarındaki bireylerde daha sık görülüyor. Otoskleroz rahatsızlığı olanlarda işitme kaybı, kulak çınlaması ve daha az oranda olmak üzere baş dönmesi belirtilerinin görülebildiğini belirten uzmanlar, tedavinin protezle mümkün olduğunu ifade ediyor. Uzmanlar, kulak kireçlenmesi rahatsızlığının tedavi edilmemesi durumunda hastada işitme kaybının artacağına dikkat çekiyor.

Haberler 26.02.2021 - 01:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kulak, Burun, Boaz Uzman Prof. Dr. Murat Topak, kulak kireçlenmesi rahatszl ile ilgili önemli bilgiler paylat.

NEDEN ORTAYA çIKTII BULUNAMIYOR

Otoskleroz rahatszlnn kulak kireçlenmesi olarak tanmlandn belirten Prof. Dr. Murat Topak, Otoskleroz iç kulan kemik bölümünden ve üzengi kemikçiinin tabanndan kaynaklanyor. Patolojinin boyutuna, aktivitesine ve etkiledii bölgenin yerine göre iitme ve denge fonksiyonlarn etkileyen kulak kemiinin henüz nedeni ortaya konulamam bir hastaldr. Hastalk sadece insanlarda olutuu için deneysel çalmalar yaplamyor dedi.

25-30 YALARINDA DAHA SIK GÖRÜLÜYOR

Kulak kireçlenmesi rahatszlnn toplumdan topluma deimekle birlikte yüzde 0.3 ile yüzde 1 orannda görüldüünü ifade eden Prof. Dr. Murat Topak, Otoskleroz, kadnlarda erkeklere oranla yaklak iki kat daha fazla görülmekle birlikte en sk 20-35 yalar arasndaki bireylerde tespit ediliyor. Beyaz rk dnda görülmesi çok nadir bir hastalk. Hastalarn yüzde 60nda aile öyküsü de oluyor diye konutu.

BU BELRTLERE DKKAT!

Kulak kireçlenmesi rahatszlnda ön planda olan ikyetlerin iitme kayb, kulak çnlamas ve daha az oranda olmak üzere ba dönmesi olduunu söyleyen Prof. Dr. Murat Topak sözlerine öyle devam etti:

itme kayb genellikle iki tarafldr ve ilerleyicidir. Bir kulakta daha önce balayabilir. Gebelikte iitme kayb artar. itme kayb, üzengi kemiinin iç kulakla balant bölgesinin kireçlenmesine bal olarak iletim tipi karakterindedir ancak iç kulan etkilendii durumlarda sensorinöral olarak isimlendirilen iç kulak tipi iitme kayb özelliinde olabilir. Kulak çnlamas iitme kayb ilerledikçe artar. itme kaybnn seyri hastadan hastaya farkllklar gösterebilir. Baz hastalarda iitme kayb duraan devam eder ve yllarca ilerlemeden kalabilir. Baz hastalarda ise hzla ilerler. Hastalarn %20-70i araba, otobüs veya trenle yolculuk yaparken veya gürültülü ortamda çalrken konuma seslerini daha iyi duyduklarn ifade ederler. Ayrca hastalarn alçak sesle konumalar dikkat çeker.

PROTEZLE TEDAV MÜMKÜN

Tan konulduktan sonra tedavide esas olarak cerrahi tedavi ve iitme cihaz kullanlmasnn ön planda olduunu kaydeden Topak, Bununla birlikte florid tedavisi de hastaln ilerlemesine engel olma amac ile kullanlabilir ancak etkinliinin tam olarak belirlenememesi ve yan etkilerinin fazla olmas nedeniyle bu yönteme sk bavurulmuyor. Cerrahi tedavide üzengi kemikçiinin kireçlenme nedeniyle hareket edemeyen iç kulakla balant salayan bölgesinde bir açklk oluturularak buraya bir protez yerletiriliyor. Tedavi edilmedii takdirde hastada iitme kayb artacaktr. Eer hasta cerrahi tedaviyi kabul etmiyorsa iitme cihaz iyi bir seçenek olarak deerlendiriliyor dedi.

Ana Sayfaya Git