Kulaklarınızın sesini dinleyin!

İşitme, bireyin çevresi ile ilişki kurmasında önemli bir rol oynayan duyularımızdan bir tanesidir. Ayrıca konuşma fonksiyonunun sağlanması için gereklidir.

Haberler 04.03.2021 - 09:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çevremizle olan ilikilerin salkl bir ekilde oluturulmasn kolaylatrmakta ve sezgisel deneyimlere kap açmaktadr. nsan sahip olduu bu mükemmel özelliin farkndaln unutmakta, bazen elinde olmadan veya bazen de bireysel veya çevresel faktörlere dikkat etmedii zaman iitmesinin azalmasna veya kaybolmasna neden olabilmektedir diyen Kulak Burun Boaz Uzman Doç. Dr. Ali Titiz Dünya itme Günü, 3 Mart tarihinde ele alnan bir koruyuculuk etkinliidir. Bugünün amac, dünya çapnda, kulak ve iitme sal üzerinde farkndalk yaratlmasnn salanmas ve bu konu üzerinde toplumun bilinçlendirilmesidir. Dünya Salk Örgütü, iitme kaybna yol açan faktörlerin %60nn önlenebilir olduunu bildirmektedir. Bu açdan bakldnda iitme kayb varlnn erken dönemde belirlenmesi ve iitme kayb oluturacak d etkilerden korunma bu sorunun çözümünde en önemli temel basama oluturur açklamasnda bulundu.

ERKEN TEHS ÖNEML

çocukluk çanda doumsal veya hastalklara bal iitme kayplar ön plandayken; erikin ya gurubunda ise çalma hayat ile maruz kalnan gürültünün iitme sorunlar yaatabildiini aktaran Ali Titiz Bu açdan bakldnda, iitme kaybnn erken tehisi büyük önem tamaktadr. Özellikle ilk 2 yata gelimesinin büyük ölçüde tamamland iitme ve konuma fonksiyonumuzun deerlendirilmesi ve varsa iitme kaybnn bu dönemde belirlenip müdahale edilmesi, çocuun iitme ve konuma engelli bir birey olmaktan çkp topluma normal bir birey olarak kazandrlmasn salamaktadr. Son yllarda ülkemizde de oldukça yaygn ve baarl bir ekilde uygulanan yeni doan iitme taramas program ile yeni doan döneminde bu sorun gelimi odyolojik testler ile belirlenebilmekte ve sorunu olan bireylerde klasik iitme cihaz veya gelimi koklear implant uygulamalar ile iitmenin düzeltilmesi salanabilmektedir dedi.

KULAKLIK KULLANIMI LE GÜRÜLTÜYÜ AZA NDRN

Endüstri toplumlarnda var olan seslere ve gürültüye maruz kalmann kulakta ciddi zararlara yol açabildiini aktaran Ali Titiz, çalanlarda gürültüye maruz kalma sebebiyle tam ya da tama yakn iitme kayb görülebileceini söyledi. Gürültünün iddeti ve maruziyet süresinin iitme kaybnn geliiminde belirleyici olduunu aktaran Titiz Bizler hem günlük yaamda hem de çalma ortamlarnda gürültüyü azaltabilir veya tama yakn kaldrabiliriz. Bu amaçla gürültü kaynaklarnn kontrol altna alnmas ve izolasyonlar, kulaklk kullanm ve çalma ortamnda rotasyonel çalma düzeninin salanmas bireylerin iitme sal açsndan en önemli koruyucu faktörleri oluturmaktadr ifadelerini kulland.

TME SORUNU TOPLUMSAL YAAMI ETKLYOR

çalma ortamnda gürültünün azaltlmas veya çalanlarn gürültüden korunmas, i verimliliini olumlu etkileyecektir diyen Ali Titiz sözlerine öyle devam etti: yi bir ses ortam, gürültü yaralanmalarna kar önleyici, istikrarl ve uzun vadeli yaklam gerektirir. çocuk veya erikin olsun iitme kayb geliimi bireyleri çevrelerinden ksmen veya tamamen soyutlayabilir. Bu nedenle toplumda salkl bir iletiimin temelini iitme ve konuma fonksiyonumuz oluturur. Konuma geliiminin salkl bir iitme ile salanabildii düünülürse iitmenin önemi daha iyi anlalacaktr. itme kaybna bal olarak gelien sorunlarn çözümü, bireyin toplumsal yaama güçlü bir ekilde katlmasn salamakta ve yaam kalitesini artrmaktadr.

TME CHAZI KULLANIMI YAYILMALIDIR

itme cihaz kullanmnn ülkemizde düük olduunu aktaran Ali Titiz Toplumda iitme kaybnn tam olduu bireylerde iitsel rehabilitasyon için kabul edilebilirlik daha rahat iken hafif ve orta derecede iitme kayb olan özellikle erikinlerde iitsel rehabilitasyon için iitme cihaz kullanm kabullenebilirlii sadece ülkemizde deil tüm dünyada oldukça düüktür. Kii tarafndan hem kozmetik hem de yallk ibaresi olarak görülen bu durumda iitsel duyumuzun düzeltilmemesi içinde bulunduu sosyal ortamdaki yaam kalitesini sürekli olarak olumsuz etkileyecektir. Bu açdan bakldnda toplumda gözlük kullanmnn nasl görsel duyumuzun rehabilitasyonu açsndan büyük önem tad bilinmekte ve her ya gurubunda vakit geçirmeden kullanlabilmekteyse, iitme kayplarnda da benzer bir yaklamn olmasn kulak burun boaz hekimleri olarak ummaktayz diyerek sözlerini noktalad.

Ana Sayfaya Git