Kurban Bayramı’na özel beslenme önerileri

Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle Anne Çocuk Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Cansu Kolukırık, sağlıklı beslenme ile ilgili bilgiler verdi ve önerilerde bulundu.

Haberler 24.08.2017 - 09:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kurban bayram, krmz et tüketimimizin yüksek olduu ve ülkemizde en çok deer verilen bayramlardan bir tanesi. Ancak bayramda tüketilen et sonucu ödem art, tansiyon yükseklii ve mide problemleri yaanabilir. Bayramda dikkat edilecek ufak noktalarla daha güzel bir bayram geçirilebilir. i Beslenme ve Diyet Uzman Dyt. Cansu Kolukrk, salkl Kurban Bayram geçirmek için önemli bilgiler verdi.

Kurban eti kesildii gün tüketilmemelidir

Kurban etinin ilk gün tüketilmemesi gerektiini belirten Dyt. Kolukrk, Kurban Bayramnn genellikle 1inci günleri kurban kesimi gerçekleir. Yeni kesilen hayvan etleri ölüm katl tad için etler buzdolabnda en az 1 gün dinlendirilip öyle tüketilmesi daha salkldr. lk kesildii gün tüketilen etin tüketilmesi sindirim zorluu yaatr, ayrca çinemesi de zordur. Midede gastrit, reflü, hazmszlk ikayetlerine yol açar. Et en az 1 gün dinlendirilip tüketilirse hem daha lezzetli olur hem de daha çabuk pier. Böylece sindirimi daha kolay olur ve mide problemi oluturmaz dedi.

Bayramda eti fazla kaçrmamas gereken riskli grup; kronik hastal olanlardr

Krmz et tüketiminin fazla olmas kalp hastalarnn, kolesterol yükseklii ve karacier yalanmas olanlar için oldukça tehlikeli olduuna dikkat çeken Dyt. Kolukrk, Bayramda et tüketiminin yannda ziyaretlerle beraber ikramlar da önümüze gelecektir. Özellikle tatllar, hamurileri, ekerin fazla tüketimi diyabet hastalar için risk tar. Bu yüzden bu grup hastalar özellikle bayramda beslenme düzenlerine, et tüketim sklklarna dikkat etmelidir. Kurban bayramnda beslenme özelikle kolesterol hastalarnda, kalp-damar hastalarnda, ve kalp damar hastal riski tayan bireylerde büyük önem tar. Bu kiilerin et tüketimi haftada 2 günü geçmemelidir. Doymu ya içerii yüksek olan krmz etler ve kolesterolden zengin sakatatlar kan kolesterolünü yükseltir. Yüksek kolesterol ise ilerleyen zamanlarda kalp krizi için risk tar.Yüksek kolesterol ayrca diyabete de neden olabilir eklinde konutu.

Et piirilirken dikkat edilmeli

Etin piirilmesi konusunda uyarlarda bulunan Dyt. Kolukrk, Kurban Bayramnda eti zgara, halama ve frnda tüketmenizi öneririm. Mangalda veya zgarada pien etlerde toksik maddelerin olumamas için zgara ile et aras yaklak 15 cm olmaldr. Atee yakn pien etlerde kanserojen miktar artar. Yüksek atete et piirilen etlerin içi pimez ve d yanar. Bu da besin zehirlenmelerine neden olabilir. Bayramda sk yaplan et yemeklerinden biri de kavurmadr. Kavurma yaparken içine tereya ve kuyruk ya konulmamaldr. Krmz etle yaplan yemeklere de ya eklenmemelidir, kendi yayla piirilmelidir. Baz yerlerde kavurma sabahn ilk saatlerinde tüketilir. Oysa güne hafif bir kahvaltyla balayp öle öününde krmz et tüketmek daha dorudur diye konutu.

Eti fazla tüketmek ikinlik yapar

Bayramda krmz eti fazla tüketmenin ikinlik ve kabzlk problemine de yol açtn ifade eden Dyt. Kolukrk, Bu yüzden güne 2 bardak lk su içerek balanmaldr. Hem kabzlk sorununu amak hem de vücudumuzda et tüketimiyle oluan serbest radikalleri uzaklatrmak için mutlaka bol yeillikli salata ve sebze yemekleri tüketmeliyiz. Yeil yaprakl sebzeler ve sebze yemekleri hem vücudumuzda detoks etkisi oluturur, toksinleri atmamz salar, hem de sindirimi daha düzenli ve sistemli hale getirirdedi.

Bayram tatil yaparak geçirenlerin ise özellikle açk büfede yediklerine dikkat etmesi gerektiinin altn çizen Dyt. Kolukrk, taban öncelikle bol salata ve sebze yemekleri, daha sonra et grubu bir besinle tamamlanmasnn daha salkl olacan belirtti.

Ana Sayfaya Git