Kurban bayramı’nda sindirim sisteminizi yormayın

Kurban Bayramı’nda kızartma, tatlı, hamur işinin yanında sindirimi zor olan et tüketimi de artıyor.

Haberler 30.07.2020 - 00:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yeni kesilmi hayvanlarn etlerindeki sertliin hem piirme srasnda hem de sindirimde zorluk yaratacan söyleyen Gastroenteroloji Uzman Prof. Dr. Binnur imek Özellikle mide ve barsak hastal olan kiiler kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabnda birkaç gün beklettikten sonra, tercihen halama yöntemi ile piirerek tüketmelidir. Yal etlerin doymu ya ve kolesterol içerii daha yüksek olduundan kalp-damar hastal, diyabet, hipertansiyonu olan kiiler de Kurban Bayramnda, yasz ya da az yal etleri tercih etmelidir. Kstl miktarlarda et tüketmeli, arya kaçmamaldr diyor. Prof. Dr. Binnur imek bayram rahat geçirmenin püf noktalarn anlatt.

KURBAN ET YENMEDEN ÖNCE KAHVALTI YAPILMALIDIR

Kurban Bayram sabahnda mutlaka hafif bir kahvalt yaplmaldr. Aç karna sindirimi zor olan et in tüketimi midede hazmszlk ve ar ikayetlerine yol açabilir.

GÜNLÜK SIVI ALIMINI 2.5-3 LTRE DÜZEYNDE TUTUP, FAZLA çAY-KAHVE, GAZLI çECEKLER TÜKETMEKTEN KAçININ

Her zaman olduu gibi en salkl içeceimiz su Hazmmz kolaylatrr, tokluk hissimizi arttrabilir. Bayram ikramlarn vazgeçilmezi olan kahve ve çay gibi youn kafein içeren içeceklerden mümkün olduunca kaçnmaldr. Eer reddedemiyor veya vazgeçemiyorsak, açk çay ve düük kafeinli kahve tüketmeye çalmalyz. Hazr merubatlar, gazl içecekler ve soda içmek, -sanldnn aksine- hazm kolaylatrmaz, tuz yükü ve gereksiz eker kayna oluturan içeceklerdir. Et ve et yenmekleriyle en iyi uyum salayacak içecekler su ve ayrandr.

REFLÜYÜ KOLAYLATIRAN BESNLERN TÜKETMNDEN KAçININ

Skça görülen ve sorun oluturabilen reflüden korunmak için katk maddesi bol olan gdalar, kzartmalar ve yal besinlerin tüketiminden uzak durmalyz. çünkü öncesinde hiç reflü ikyeti veya hastal olmayan insanlarda bile reflü meydana getirebiliyorlar. Öncesinde bilinen reflü hastal olan bireyler mutlaka doktorlarnn önerdii asit azaltc ilaçlar kullanmaya devam etmeliler.

ANA ÖÜNLER AKSATMAYIN, ÖNCELKLE TENCERE VEYA FIRIN YEMEKLERN TERCH EDN

Günlük 3 ana öünümüzü aksatmamalyz. Piirme usulümüz de sebze ve etlerin kendi suyu ve az miktarda ya kullanlarak yaplan tencere yemekleri veya frn yemekleri eklinde olmaldr. Kzartma ve zgaralar tercih etmemeliyiz.

GLSEMK NDEKS DÜÜK GIDALAR TÜKETN

Glisemik indeks; karbonhidratlarn kan ekeri üzerinde yaratt etkidir. Daha hzl kana karp kan ekerini yükselten karbonhidratlarn glisemik indeksi yüksektir. Glisemik indeksi ne kadar düük olursa, o kadar uzun sürede tüketilen besin kana karp kandaki eker orann çok daha seviyeli bir ekilde yükseltir. Sindirim sistemimizi de çok yormazlar. Bu nedenle de glisemik indeksi düük olan baklagiller, bulgur, ehriye, sebzeler, süt ve yourt gibi besinlere ana öünlerimizde skça yer vermeliyiz.

YEMEK SONRASI ERKENDEN YATMAYIN

Akam yemeini takiben 2-2.5 saat içerisinde yatmamal, gerekirse rahat bir koltukta biraz zaman geçirmeliyiz. Aksi halde gece reflüleri de kaçnlmaz olacaktr.

HAZIMSIZLII KALP HASTALII LE KARITIRABLECENZ UNUTMAYIN

Hzl yenilen ve ar bir öün sonras besinlerin midede öütülmesi zorlar ve mide boalmas da yavalar. Bu durumda gösün hemen arkasnda dolgunluk ve bask hissi, skma ar veya spazm ile sonuçlanabilir ve kalp krizi ile sanlarak acil poliklinik bavurularna sebep olabilir. Oysaki hazmszlktan kaynaklanan yaknmalarnz biraz yürüyüle salanacak hafif egzersizle gerileyecekken, kalp kaynakl bir ar eforla artacaktr. Bu nedenle hemen panik olmayn.

MDE KAYETLERNZ ÖNEMSEYN

Daha önceden olmayan ve yeni balayp devam eden tüm mide ikyetlerinizi önemseyin ve devam halinde mutlaka bir gastroenteroloji uzmanna bavurun.

Ana Sayfaya Git