Kurban Bayramı’nı Sağlıklı Geçirmenin 15 Kuralı

Et tüketiminin tüm yıla oranla en yüksek olduğu dönem olan Kurban Bayramı, geleneksel sofralar ve birbirinden çeşitli ikramlar nedeniyle çeşitli rahatsızlıklara ve kilo alımına davetiye çıkarabiliyor. Özellikle kırmızı ette bulunan yüksek miktardaki doymuş yağ, kandaki kolesterol seviyesini yükseltirken koroner kalp hastalıkları riskini artırıyor.

Haberler 29.08.2017 - 09:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ancak bayramn ve tatilin keyfini çkarmak için beslenme ve günlük yaam alkanlklar konusunda baz noktalara dikkat edilmesi gerekiyor.

Beslenme ve Diyet Bölümünden Dyt. Berna Ertu, bayram salkla geçirmenin yollar hakknda bilgi verdi.

Kronik hastal olanlar et tüketimine daha çok dikkat etmeli

Kalp, diyabet, yüksek tansiyon gibi rahatszl olan kiilerin belli bir beslenme plan ile takip edilmelerinden dolay diyetlerini bozmamalar gerekmektedir. Yal etler, doymu ya ve kolesterolden zengin olduu için, bu kiilerin yasz veya az yal et tüketmesi önemlidir. Tüketim miktarna çok dikkat edilmeli, ar miktarlardan kaçnlmaldr. 2-3 köfte büyüklüünde (60-90 gram) et tüketmek yeterlidir. Ayrca kurbanlk hayvanlarn iç organlarnn kolesterol ve ya miktarlar fazla olduundan tüketilmesi önerilmemektedir.

Eti buzdolabnda 1-2 gün beklettikten sonra tüketin

Taze kesilmi etin sindirimi çok zordur, hazmszlk yapabilir ve sert olmasndan dolay piirilmesi zordur. Dolaysyla buzdolabnda 1-2 gün bekletilmi etin tüketilmesi önerilmektedir. Etler büyük parçalar olarak deil, birer yemeklik olacak ekilde küçük parçalara ayrlarak, poet veya yal kada sarlarak saklanmaldr. Doru saklama yöntemlerinin kullanlmas ile hem besin öelerinin kayplar en aza indirilmi olur, hem de mikroorganizmalarn çoalmas engellenmi olur.

Dondurulmu eti oda scaklnda çözdürmeyin

Etler; buzdolabnda 0-2 santigrat derecede 3-5 gün, derin dondurucuda ise -18 santigrat derecede 3 ay saklanabilmektedir. Piirmek için buzluktan çkartlan etler, yine buzdolabnn alt raflarna indirilerek çözdürülmelidir. Oda scaklnda bekletme gibi yöntemler, salk açsndan tehlikeli sonuçlar beraberinde getirebilmektedir. çözdürülen et hemen piirilmeli, tekrar dondurulmamaldr.

Kurban Bayram boyunca bunlara dikkat edin;

Piirme yöntemi olarak; halama, frn ve zgara gibi yöntemler tercih edin ve kzartma ve kavurma yönteminden kaçnn.

Kavurma yaplacaksa kuyruk ya veya tereya eklenmeden ksk atete kendi suyu ile piirin ve az miktarlarda tüketin.

Et kullanlarak yaplan sebze yemeklerini ya eklemeden piirin.

Özellikle et yemeklerinde kat ya kullanmayn ve etin kendi ya ile pimesini salayn.

Etin atee yakn olarak piirilmesi hem kanserojen öelerin oluumuna neden olur, hem de B1, B12, folik asit gibi vitaminlerin kaybna yol açar. Bu nedenle mangal yaparken etler ateten 15 santimetre olmaldr. Kömürler de kor halini aldktan sonra piirme ilemine balanmaldr. Ayrca mangalda piirme srasnda etin d ksm hzl bir ekilde pimekte ve etin iç ksm çi kalmaktadr.

Etin çi veya az pimi olmas, tüketim kalitesini düürecei ve besin zehirlenmesine yol açabileceinden, içinin ve dnn iyi pimi olmasna dikkat edin.

Menünüzde, gerekli posa ve dier vitamin-minerallerinin alnmas için sebze grubundan besinleri mutlaka bulundurun.

En bata karbonhidrat olmak üzere; B1, B6, B2 vitaminleri, amino asitler, doal lifler ve ya asitleri, magnezyum, çinko, potasyum gibi önemli minerallerin kayna olmas açsndan ekmek, pilav, makarna gibi besinlerden uygun miktarda tüketebilirsiniz.

Yourt, cack, ayran gibi protein, kalsiyum, fosfor, B2 ve B12 vitamini olmak üzere birçok besin öesinden zengin olan süt ve ürünlerini menünüze ekleyin.

Sabah mutlaka güne kahvalt edilerek balayn.

Günde 2-2.5 litre su tüketimine dikkat edin.

Bayram ziyaretleri srasnda artan çay ve kahve tüketimi ar miktarlarda olduunda uykusuzluk, kalp ritim bozukluklar, mide problemlerine sebep olabileceinden, az miktarda tüketin.

Dengeli beslenme için kavurma ve krmz eti öle öününde tüketmeye özen gösterin.

kram amaçl sunulan ar hamurlu tatllar ve çikolatalar yerine; sütlü ve meyveli tatllar tercih edin ve porsiyon miktarlarn az tutun

Bayram boyunca fiziksel aktiviteye daha da önem verin ve en az 45 dakika olacak ekilde tempolu yürüyülere devam edin.

Ana Sayfaya Git