Kurban etindeki kokulara dikkat

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı uzmanları, market ve kasaplardan alınan etlerin yeterli süre dinlendirildikten sonra tüketime sunulduğunu belirterek, kurban etinin de yenmeden önce olgunlaşmasının beklenmesi gerektiğini bildirdi.

Haberler 28.08.2017 - 10:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ar mide ikinlii varken kesilen hayvanlarn etlerindeki kötü kokular konusunda uyaran uzmanlar, akcier ve mide kl kurtlar bulunan koyunlarn etlerinde hafif bir aseton kokusu bulunduunu, anormal koku hissedilen etlerin, kzartma veya kaynatma sonucunda da kokusu gitmiyorsa tüketilmemesi gerektiini kaydetti

Derin dondurucuda koyun parça etleri 4-8 ay, dana parça etleri 6-10 ay, sr parça etleri 8-12 ay ve bu etlerden yaplan kyma 1-3 ay saklanabiliyor

Gda, Tarm ve Hayvanclk Bakanl uzmanlar, market ve kasaplardan alnan etlerin kesimin ardndan yeterli süre dinlendirilip tüketime sunulduunu belirterek, kurban etinin de yenmeden önce olgunlamasnn beklenmesi tavsiyesinde bulundu.

Gda, Tarm ve Hayvanclk Bakanl uzmanlarndan alnan bilgilere göre, kurban etinin saklanmas ve tüketimi, marketlerden ve kasaplardan alnanlara etlere göre farkllk gösteriyor.

Kurban kesim ilemleri srasnda karkas kirleten kan, barsak içerii, toprak gibi bulaklarn hzla uzaklatrlmas gerekiyor. Karkasta anormal renk, koku, organlar üzerinde ekil bozukluklar ve su kesecikleri, ar dolgun safra kesesi, ar büyük dalak ve lenf yumrular gibi anormal oluumlar görülmesi halinde etlerin tüketime sunulmadan önce veteriner hekim tarafndan kontrol edilmesi büyük önem tayor.

Öte yandan taze etler yabanc kokular çabuk çekiyor, bu nedenle etin, koku salan meyve-sebze gibi gdalarla ayn ortamda muhafaza edilmemesi öneriliyor.

Ar mide ikinlii varken kesilen hayvanlarn etlerinde kötü kokunun fark edilebileceinin alt çiziliyor. Akcier ve mide kl kurtlar bulunan koyunlarn etlerinde hafif bir aseton kokusu bulunurken, sarlkla baz paraziter ve bakteriyel hastalklarn varlnda da kesilen hayvanlarn etlerinde deiik kokular oluabiliyor. Anormal koku hissedilen etlerdeki koku, kzartma veya kaynatma sonucu kaybolmuyorsa bunlarn tüketilmemesi gerekiyor.

- Yeni kesilen et 1-2 saat dinlendirilmeli

Kurbanlk hayvan kesildikten sonra etinin bir süre dinlendirilmesi gerekiyor. Normalde market ve kasaplardan alnan etler, kesimi takiben olgunlama için yeterli süre dinlendirilmi ve sonra tüketime sunulmu olduundan, herhangi bir hazrla gerek duyulmuyor. Kurbandan elde edilen etin de olgunlamasnn beklenmesi önem tayor.

Öncelikle yeni kesilen etin1-2 saat serin ve güne görmeyen yerde dinlendirilmesi, daha sonra datlacak ksmnn ayrlmas ve sertlik kvamna ulanca saklanacak etlerin porsiyonlara ayrlmas gerekiyor.

Etin hemen dondurucuya yerletirilmesi sertlemesine neden olurken, skça yaplan hatalar arasnda etlerin bütün halinde derin dondurucuya konulmas gösteriliyor. Bu durum, eti çkarp piirmek için son derece kullansz ve yanl görülürken, büyük parça etler iç ksmlar dondurucuda istenilen derecede soumayaca için bozulabiliyor.

Parça etlerin ufak dilimler halinde, kyma yaplm etlerin yemek porsiyonlar düünülerek uygun büyüklükte ambalajlanmas önem tayor. Burada en önemli nokta ise derin dondurucudan çkm etlerin çözülme ileminin buzdolabnda yaplmas, hemen tüketilmesi ve tekrar dondurulmamas olarak dikkati çekiyor. Uygun porsiyonlarda paketlenmi etler saklamada yer açsndan büyük avantaj salarken, etin dondurucudan çkp tekrar dondurucuya girerek bozulmasn büyük ölçüde engelliyor.

Et ve et ürünleri, derin dondurucudan çkarldktan ve çözüldükten sonra, tekrar derin dondurucuya konulduunda hem üründe bakteriler çoalyor hem de kalite bozukluu görülüyor.

- Et türlerine göre dondurucuda saklama koullar

Kuba, kyma, rosto ve pirzola gibi parça etler porsiyon büyüklüü dikkate alnarak, aralarna plastik folyolar konulup tabaklanarak veya ayr ayr buzdolab poetine yerletirilerek saklanabilir. Poetlerin hava almayacak ekilde tekrar streç filmle sarlmas, streçlenmi paketlerin üstüne paketleme tarihi ve etin çeidinin yazlmasndan sonra derin dondurucuya konulmas gerekiyor.

Derin dondurucuda koyun parça etleri 4-8 ay, dana parça etleri 6-10 ay, sr parça etleri 8-12 ay ve bu etlerden yaplan kyma sadece 1-3 ay saklanabiliyor.

Ana Sayfaya Git