"Kurban etini soğutmadan buzdolabına yerleştirmeyin" uyarısı

Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı İlhan Ayhan, kurban kesimi sonrası etlerin hemen buzdolabına yerleştirilmemesi gerektiğini belirterek, "Yanlış saklama nedeniyle etin yüzde 30'u çöpe gitmektedir." dedi.

Haberler 20.07.2020 - 00:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Krmz Et Üreticileri Birlii Bakan lhan Ayhan, kurban kesimi sonras etlerin hemen buzdolabna yerletirilmemesi gerektiini belirterek, Yanl saklama nedeniyle etin yüzde 30u çöpe gitmektedir. dedi.

Ayhan, Kurban Bayramnda kesim yerleri ve kurban etinin saklanmas konusunda vatandalarn daha dikkatli olmas gerektiini söyledi.

Kurban kesiminin sokaklarda deil mezbahalarda hijyen koullarnda ve iin ehli kiiler tarafndan yaplmas gerektiine dikkati çeken Ayhan, sokaklarda yaplan kesimlerin hem çevrenin kirlenmesine yol açtn hem de hijyenik olmadn dile getirdi.

Kesilen kurbanlarn parçalanm ekilde poetler veya kolilerde vatandaa teslim edildiine deinen Ayhan, baz kiilerin de etleri ald gibi poetlerle buzdolabna yerletirdiini ifade etti.

ETN YANLI SAKLANMASI KOKMASINA NEDEN OLUR

Ayhan, bunun son derece yanl olduunu belirterek, öyle konutu:

Poetteki 38 derece scaklktan dolay etlerimizde snma oluuyor. Etlerimizi klimal ortamda en az 2-3 saat parçalar halinde dinlendirmemiz, soutmamz lazm. Dinlendirdiimiz etlerin, buzdolabna yan yana koyduktan sonra en az 24 saat orada kalmas gerekiyor. Taze etimizi ilk gün kesinlikle kasaplarda kyma ve kuba yaptrmyoruz. Ertesi gün kyma veya kuba yaptrdmz etlerimizi, yarmar kiloluk paketlerle derin dondurucuya koyarsak, bir yl kullanabiliriz. Aksi takdirde etin yanl saklanmas kokmasna neden olur. Ülkemizde yanl saklama nedeniyle etin yüzde 30u çöpe gitmektedir.

Dinlenmi etin daha salkl olduunu vurgulayan Ayhan, kurallara dikkat eden vatandalarn daha lezzetli et yiyebileceini bildirdi.

TÜRKYEYE YETECEK HAYVAN VAR

Kurbanlk fiyatlarnda geçen yla göre yüzde 20-25 art yaandn anlatan Ayhan, büyükba hayvanlarn 10 ile 20 bin, küçükba hayvanlarn da 1500 ile 3 bin lira arasnda satldn kaydetti.

Türkiyeye yetecek büyükba ve küçükba hayvann olduunu ifade eden Ayhan, Vatandalarmz, kurbanlk alm için son günü beklemesin. Son gün fiyatlarn düeceini düünmüyorum. dedi.

Ana Sayfaya Git