Kurban Etlerini Nasıl Saklarız!

Kurban Bayramına sayılı günler kala, uzmanlar özellikle etin saklanma koşullarına dikkat çekerek, kesilen etlerin hemen tüketilmemesi gerektiğini ve bir süre bekletilmesi gerektiği konusunda uyarıyor.

Haberler 30.08.2017 - 09:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beslenme ve Diyet Uzman Diyetisyen Hilal Mercan Kurban Bayramna sayl günler kala kesilecek kurbanlklarn tüketilmesi konusunda çeitli açklamalarda bulundu. Kurban bayram beslenme düzeninin oldukça deitii bir dönem olduunu dile getiren Diyetisyen Hilal Mercan, Bayram ziyaretleri ve bayram tela beraberinde öün atlama, ardndan üst üste yemek yemeye neden olduunu söyledi. Kurban bayramnda en önemli deiikliin ise krmz etteki tüketimin art olduunu da vurgulayan Diyetisyen Mercan, bu noktada ise uygun kesim yöntemleri, saklama koullar ve tüketim srasndaki miktarlar önem kazandn dile getirdi.

Kesildikten sonra et ölüm sertliine bal olarak sert ve lezzetsizdir

Diyetisyen Mercan yapt açklamada Kurbanl satn almadan önce veteriner kontrolünden geçtiinden emin olmanz gerekir. Bu sizin ve ailenizin saln korumak için oldukça önemlidir. Kurbann uygun kesilmesinin yan sra kiisel hijyen kurallarna uyulmas da ayn ekilde salk açsndan önem tamaktadr. Etler kesildikten sonra hemen tüketilmemelidir. çünkü kesildikten sonra et ölüm sertliine bal olarak sert ve lezzetsizdir. Bu da sindirim güçlüüne neden olur. Özellikle mide- barsak rahatszl olan kiiler bu konuda daha da özen göstermelidir. Etin tüketilmesi için beklenmesi gereken en az süre 24 saattir. Etlerin hepsi hemen tüketilemeyecei için saklama koullar da çok önemlidir. Etler büyük parça olarak deil, birer piirimlik olarak az miktarlarda buzdolab poetlerine konularak buzluk ya da derin dondurucuda saklanmaldr. Etler kolaylkla mikroorganizmalarn üreyebildii, bozulmaya müsait besin gurubudur. Bu nedenle dondurulmu etler çözdürüldükten hemen sonra piirilmeli, kesinlikle tekrardan dondurulmamaldr. çözdürülme yöntemi olarak buzdolabnn alt ksmn kullanmak gerekir. Oda scaklnda bekletme, kalorifer üstüne koyma vb. uygulamalar insan sal açsndan sakncaldr dedi.

Uygun piirme yöntemlerine dikkat etmek gerekir

Günlük hayatta tüketilen hayvansal kaynakl proteinin büyük bir ksmnn etler oluturduunu da söyleyen Mercan, Bu nedenle, bu dönemde tüketilen etin miktarnn artna bal sorunlar yaamamak adna tüketilen etin, hayvann hangi ksm olduuna ve uygun piirme yöntemlerine dikkat etmek gerekir. Etin yal ksmlarnn syrlmas, sakatatlarn tüketilmemesi gerekir. Piirme srasnda kuyruk ya, tereya kullanlmamaldr. Hatta etlerin kendi yanda piirilmesi en uygunudur. Bu sayede kolesterol ve ya almmz azalm olacaktr. Bu konuda özellikle kalp-damar hastal olan kiiler dikkat etmelidir. Etler çok yüksek sda piirilmemelidir. Yüksek sda piirilen etlerin d ksmnda su kayb çok olur bu da beraberinde besin öeleri kaybn getirir. Piirme yöntemi olarak halama, zgara yöntemi kullanlmal, kzartmadan kesinlikle uzak durulmaldr. Besin çeitliliini arttrmak adna etler sebzelerle piirilebilir. Ya da beraberinde bol miktarda yeillik tüketilebilir. Yeil yaprakl sebzelerin içinde yüksek miktarda bulunan C vitamini, etin içinde bulunan demirin emilimini arttrr. Bu dönemde ayrca ziyaretler sebebiyle erbetli tatl tüketimi de art göstermektedir. erbetli tatllardan uzak durarak ya da günlük 1 porsiyon ile snrlandrarak günlük fazla kalori almmz azaltm oluruz diye konutu.

Beslenme düzenindeki geçici deiikliklere kar bu dönemde tedbirler almak gerektiini dile getiren Beslenme ve Diyet Uzman Hilal Mercan, Böylece sindirim bozukluu, mide ars, kabzlk reflü gibi sindirim bozukluklarnn önüne geçmi oluruz. Salkl ve mutlu bayramlar diyerek açklamasn noktalad.

Ana Sayfaya Git