Kurbanı çocukların önünde kesmeyin

TÜRKİYE Psikiyatri Derneği Yönetim Kurulu üyesi, Psikiyatrist Şahut Duran, ailelere kurban kesimini küçük yaştaki çocuklara izlettirilmemeleri konusunda uyardı. Duran, aksi halde çocuklarda ileride uyku bozukluğu, et yememe, çeşitli korkularda travmatik etkiler görülebileceğinhi söyledi.

Haberler 21.08.2017 - 01:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TÜRKYE Psikiyatri Dernei Yönetim Kurulu üyesi, Psikiyatrist ahut Duran, ailelere kurban kesimini küçük yataki çocuklara izlettirilmemeleri konusunda uyard. Duran, aksi halde çocuklarda ileride uyku bozukluu, et yememe, çeitli korkularda travmatik etkiler görülebileceinhi söyledi.

Türkiye Psikiyatri Dernei Yönetim Kurulu üyesi psikiyatrist ahut Duran, yaklaan Kurban Bayram öncesi aileleri uyard. Manisa Ruh Sal ve Hastalklar Hastanesinde psikiyatrist olarak görev yapan Duran, çocuklar için bayram algsnn çok farkl olduunu ve özellikle Kurban Bayramndaki kurban kesimlerinin çocuklarda farkl alglar yaratabileceini ifade etti. Psikiyatrist Duran, öyle dedi:

Bayramn çocuklardaki algsn öncelikli plana almamz gerekir. Büyükler için bayramlar dini vazifelerini yerine getirmenin verdii huzur anlamna gelirken, çocuklar için soyut düünce geliebildii kadar elence, oyun, arkadalaryla bir araya gelme anlamna gelir. çocuklarda bayram daha farkl anlamda oluyor. Kurban Bayram dier bayramlara göre biraz daha farkldr. Kurban kesildiinden dolay iddet gibi görünen kurban kesme ritüelinin bir ekilde çocuklarda farkl etki yaratmas onlar için farkl görünmektedir.

çOCUK ALTINI ISLATABLR

çocuklarn kurban kesimine yakinen tank olmasnn ileride bir takm psikolojik sorun ve travmatik etkilere yol açabileceini ifade eden psikiyatrist Duran, öyle konutu:

Kurbann o kesilme an ve iddet görüntüleri çok farkl anlama kayabiliyor. çocuu tedirgin edebiliyor, korkular yaratabiliyor. Özellikle kurban kesimi görmeye maruz kalan baz çocuklarda, kurban bayramndan sonra bir gerileme dönemi balyor. Mesela tuvalet eitimi alan küçük bir çocuk, kurban kesimini görmeye maruz kaldktan sonra tekrar altn slatma gibi durumlar yaanabiliyor. Hatta uyku bozukluu yaamalar gibi bir takm skntlar ortaya çkabiliyor. Kurban kesimini görmeye hazr olmayan çocuklarda bu sklkla yaanabilecek bir durumdur. çünkü kafasndaki bayram olgusu ile yaad bayram olgusu arasnda farkllk yaayp, birde üstüne kurban kesilmesini yakinen gördüü zaman çocuklarda bir takm psikolojik rahatszlklar olabiliyor.

EHRDE YAAYAN çOCUKLAR DAHA çOK ETKLENEBLR

ehirlerde yaayan çocuklarn kurban kesiminden daha çok etkilenebileceini belirten Duran, Özellikle krsal bölgelerde kurban kesiminde aile bireylerinin tamam hazr olur, kurban kesimi yaplr. Her yl bu gerçekletirildii için çocuk bir nevi psikolojik olarak hazr olur. Ancak, son zamanlarda çocuklarn etin eklini bile göremedii, yemein hazr olarak geldii ehirlerdeki çocuklarda kurban kesimi daha ürkütücü gelebilir. Hayatnda hayvan bile görmeyen 7 ya önceki küçük çocuklarn, hayatlarn bu tür görüntüler olumsuz yönde etkileyebilir dedi.

Psikiyatrist Duran, çocuklara Kurban Bayramnn gerçek manas ve maneviyatna hazrlanmas gerektiini, kurban kesimlerinin özellikle kapal yerlerde ailelerin hem de çocuklarn gözlerinden uzak alanlarda gerçekletirilmesi gerektiini ekledi.

Ana Sayfaya Git