Kuru öksürükle koranavirüs belirtisi öksürük nasıl ayırt edilir

Koronavirüsün belirtilerinden biri de öksürük. Pek çok vatandaş mevsim geçişi sebebi ya da başka nedenlerle kuru öksürük yaşayabiliyor. Kuru öksürük ve koravirüs belirtisi öksürüğü ayırt edebilmek için Türk Toraks Derneği Başkanı Prof. Dr. Hasan Bayram, "Basit bir gribin birkaç günde gerilemesini bekleriz ancak şikayetler gerilemiyor, ateş yükseliyorsa ve özellikle kuru öksürükte artış ve beraberinde nefes darlığı varsa o zaman bir hastaneye başvurmak gerekir" dedi.

Haberler 18.03.2020 - 10:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Koronavirüsün pek çok belirtisi var. Bunlar ate, yorgunluk, öksürük, krgnlk. Grip belirtileri gösteren virüsteki öksürükle, bu dönemlerde yaanan öksürüün ayrt edilebilmesi için Türk Toraks Dernei Bakan Prof. Dr. Hasan Bayram açklamalarda bulundu.

KURU ÖKSÜRÜK

Prof. Dr. Bayram bu süreçte yaplacaklar u sözlerle anlatt: Aslnda Korona mevsim geçilerinde gördüümüz nezle, grip, basit souk algnl belirtileri balangçta birbirine çok benziyor. Kuru öksürük, burun aknts, boaz ars, halsizlik, krgnlk olabiliyor. Korona da virüslerle ortaya çkan ve souk algnl ile grip benzeri bulgulara yol açan bir hastalk. Dolaysyla grip ve souk algnlnda ne yapyorsak onu yapmamz gerekir. Basit bir gribin birkaç günde gerilemesini bekleriz ancak ikayetler gerilemiyor, ate yükseliyorsa ve özellikle kuru öksürükte art ve beraberinde nefes darl varsa o zaman bir hastaneye bavurmak gerekir. Bu söylediklerim herhangi bir kronik hastal olmayan, normalde salkl bir birey için geçerli. Ancak bu dönem polen mevsimi. Özellikle astm hastalarnda, alerjik nezlesi olan hastalarda burun aknts, nefes darl, hrlt öksürük gibi ikayetler olabiliyor. Bunlar polene mi bal, yoksa araya basit bir souk algnl girdii için mi, yoksa koronaya m bal bunu ayrt etmek zor. Ancak bu hastalar bu döneme kadar gözlemedikleri bir durumla, kontrol altna alnamayan öksürük ve yüksek atele karlayorsa, bir hekime bavurmakta fayda var. Astm ve Koah hastalarnda da yüksek ate varsa, balgam çktysa doktora bavurmallar. Korona olmasa bile bakteriyel rahatszlk ya da, zatürre olmu olabilir

NASIL AYIRT EDLEBLNR

Prof. Dr. Bayram özellikle yüksek atee dikkat çekerek, Belirtilerde net bir ayrm yapmak gerçekten zor. imdiye kadar koronada gördüümüz, öksürük daha yaygn oluyor. Ama basit bir souk algnlnda, alerjik nezlesi olanlarda, astm olan birinde de kuru öksürüü görebiliyoruz. çok youn kuru öksürük varsa biraz daha üzerinde durabiliriz. Yüksek ate varsa bu önemlidir. Yine basit nezle gripte nefes darl çok görülmez dedi.

Ana Sayfaya Git