Lazer ile sünnet diye bir kavram yoktur

Bakırköy Dr. Sadi Konuk Sağlık Araştırma ve Uygulama (SAUM) Merkezi Üroloji Kliniği Eğitim ve İdari Sorumlusu Opr. Dr. Selçuk Şahin, "lazer ile sünnet" diye bir kavram olmadığını belirterek, "Lazer kelimesinin cazibesine aldanmamak gerekir. Burada yapılan işlem elektrikle ısıtılmış bir havya ile sünnet derisinin çıkarılmasıdır. O bölgenin damarlanmasını bozduğu için sonrasında istenmeyen sonuçlar doğurabilir." bilgisini verdi.

Haberler 18.07.2017 - 09:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ahin, sünnetin birçok hastalktan koruyucu etkisi bulunan cerrahi bir operasyon olduunu anlatarak, yenidoan dönemindeki ilk 4 hafta içerisinde sünnet uygulanmasnda herhangi bir saknca olmadn bildirdi.

ahin, bu dönemde doku iyilemesi daha hzl ve salkl olabilecei gibi psikolojik olarak da çocuun sünnetten en düük düzeyde etkileneceini belirterek, öyle devam etti:

Fakat yenidoan döneminde yaplan sünnetlerde özellikle doal yapklklar (fizyolojik fimozis) görülebilmesi sebebiyle son derece özenli ve dikkatli olunmaldr. Düük doum arlkl ve erken doan bebeklerde sendrom bulunma ihtimali vardr. Bu bebekler, genitoüriner anomaliler görülebilecei için sünnet ertelenmelidir. Kanamaya eilimi tespit edilen bebeklerde sünnet ilemi uygun tedavi görene kadar ertelenmelidir, aksi halde sünnet sonras kanama kontrolü salkl bir ekilde yaplamayabilir. Peniste idrar çk deliinin normal yerinde bulunmamas gibi anomalisi olan bebeklerde sünnet derisi ileride yaplacak düzeltici ameliyatlar için gerekli olabilir. Penis anomalisi olan bebeklerde de sünnet ertelenmelidir. Yine genel durumu sünnet için uygun olmayan solunumsal ya da kardiyak problemleri olan bebekler sünnet için uygun deildir.

- Sünnet için uygun ya

Selçuk ahin, çocuklarn cinsel organlarn tan 2 ila 7 ya arasnda dönemde sünnetin uygun olmadn vurgulayarak, bu ya aralnda yaplacak sünnet benzeri bir ilemin çocuktaki etkilerinin dier dönemlere göre daha fazla olduunu kaydetti.

Sünnetin cerrahi prensiplere bal kalnmad takdirde ciddi komplikasyonlara sebep olabileceini vurgulayan ahin, u uyarlarda bulundu:;

Doru giriimlerle yaplmayan sünnet, sonrasnda hem kozmetik hem de fonksiyonel olarak birtakm problemleri beraberinde getirir. Bu problemler ise ileri yalarda daha büyük sorunlara yol açabilir. Ayrca steril koullarda yaplmayan ilemler ameliyat sonras yara yeri enfeksiyon riskinde artlara sebep olacaktr. Bu sebeplerle sünnetin, konusunda uzman hekimler tarafndan steril koullarda gerçekletirilmesi son derece önemlidir. Sünnet sonras erken dönemde kanama açsndan dikkatli olunmaldr. Sznt eklindeki kanamalarn çou kendi kendine durmakla birlikte damlama eklinde kanama varlnda mutlaka hekime bavurmak gerekir. Özellikle steril koullarda yaplmayan sünnetlerden sonra yara yerinde enfeksiyon gelimemesi amacyla mutlaka hijyene önem verilmelidir. Sünnetin ilk günü çocuun yatak istirahati yapmasnda fayda vardr.

Opr. Dr. Selçuk ahin, lazer ile sünnet diye bir kavram olmadn belirterek, Lazer kelimesinin cazibesine aldanmamak gerekir. Burada yaplan ilem elektrikle stlm bir havya ile sünnet derisinin çkarlmasdr. O bölgenin damarlanmasn bozduu için sonrasnda istenmeyen sonuçlar dourabilir. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git