Lazerle varis tedavisinin 7 yararı

Kadınlarda, erkeklere oranla daha sık görülen ve önemli bir sağlık sorunu olan varis, tedavi edilmediği takdirde günlük yaşamı olumsuz etkileyebiliyor. İleri düzeyde varisin tedavisinde ameliyat seçeneğinin yanı sıra uygun hastalarda “Endovenöz Lazer” tedavisi de günümüzde artık sıkça kullanılıyor.

Haberler 20.03.2019 - 10:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Varis, toplardamarlarn kalc olarak genilemesi, kvrlmas ve uzamas ile karakterize bir hastalktr. Varisler çou kez bacak derisinin altnda mavimsi renkte deiik çaplarda kvrntl kabarklklar eklinde görülür. Yllarca görünüm dnda hastada herhangi bir ikayete yol açmadan kalabilir. Ancak ilerleyen vakalarda bacaklarda ime ve bir süre sonra kronik venöz yetmezlik geliebilir. Bacakta ar, kanma, yanma, gece kramplar ve sürekli bir rahatszlk hissi balca görülen ikayetlerdir. Varisli damarlarn bacaklarda görülmesi çou kez tan için yeterlidir. Ancak varisin nedeninin anlalmas için renkli doppler ultrasonografi yaplmaldr.

Günümüze özel varis tedavi seçenekleri

Tedavi edilmeyen varis zamanla kötüleir ve hasta için önemli bir salk sorunu haline gelir. Giriim yaplmadan uygulanan ilaç tedavisi, varis çoraplar ve günlük yaamla ilgili bir takm öneriler sadece ikayetlerin hafiflemesine yardmc olur. Varislerin kesin tedavisi ise çou kez varisli damarlarn ortadan kaldrlmasdr. Günümüzde tüm dünyada en popüler tedavi yöntemi, Endovenöz Lazer yöntemi ile büyük varislerin içten lazer ile kapatlmasdr.

lem sonras 1-2 saatte taburculuk mümkün

Endovenöz lazer ile tedavinin, hasta için önemli ayrcalklar bulunmaktadr. lem lokal anestezi altnda yaplmakta, ortalama 30 dakika veya 1 saat sürmekte, hasta 1-2 saat dinlendikten sonra yürüyerek evine gidebilmektedir. Hastann ilem sonras hareketlerinde herhangi bir kstlama da bulunmamaktadr. Tedavide baar, safen toplardamarnn ortadan kaldrlmas olarak tanmlandnda bu hedefe %93-98 orannda ulalabilmektedir. Baar için iyi hasta seçimi çok önemlidir. Endovenöz Lazer hastaya u ayrcalklar salar;

1. Lokal anestezi ile yaplabilir.

2. Daha az ar ve sorun ile yetmezlik, safen toplardamardan kaldrlr.

3. Bacakta iz kalmaz.

4. Bacakta herhangi bir kesi gerektirmez.

5. Morarma ve ilik çok az olur.

6. Hastanede yat gerekmez.

7. Hasta ksa sürede iyileir.

Yan etkiler yok denecek kadar azdr

Lazer ile varis tedavisi sonras yan etkiler ender olarak görülür. Hastalar ilem sonras bazen tedavi edilen hat boyunca kzarklktan ve deri altnda oluan hafif arl bir sertlikten ikayetçi olabilir. Bu durum bir kaç hafta içinde kendiliinden kaybolur. Yine çok ender olarak lazer uygulanan toplardamar üzerindeki deride uyuukluk ortaya çkabilir bu durum da birkaç hafta içinde düzelir. lem sonrasnda bütün normal aktiviteler (yürümek, banyo yapmak vb.) devam ettirilebilir. Sadece ilem sonras hastalara bir süre ar egzersizler yapmamalar önerilir.

Ana Sayfaya Git