"Lenfomada immünoterapi ile tedavi başarı artıyor"

Kan kanseri türü olan lenfomada, vücut direncini destekleyerek kanser hücrelerini yok etmeye yardımcı olan immünoterapi ve hedefe yönelik ilaçların kullanılmasıyla tedavide başarının arttığı belirtildi.

Haberler 16.09.2019 - 01:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kan kanseri türü lenfomann, vücut direncini destekleyerek kanser hücrelerini yok etmeye yardmc olan immünoterapi ve hedefe yönelik ilaçlarn kullanlmasyla tedavi edilebilir bir hastalk haline geldii bildirildi.

Lösemi Lenfoma Miyelom Hastalar ve Aratrma Eitim Birlii Dernei (LLMBR) Bakan Prof. Dr. Muhit Özcan, lenfoma hücrelerinin normal hücrelere göre daha uzun süre yaayarak lenf düümü, dalak, kemik ilii, kan ve dier organlar igal edebildiini ve tüm bu sistemlere ait bozukluklarn ortaya çkabildiini ifade etti.

Özcan, lenfomann Hodgkin ve Hodgkin D Lenfoma olmak üzere iki genel kategorisi bulunduunu belirterek, u bilgileri verdi:

Lenfomann daha sk görülen alt tipi olan Hodgkin d lenfoma için her yl 100 bin kiide 20 yeni vaka görüldüü bilinmektedir. Hodgkin lenfoma için ise bu say yaklak 100 binde 3tür. Lenfomann kesin bilinen bir sebebi olmamakla birlikte yallk önemli risk faktörlerinden birisi olarak deerlendirilmektedir. Dolaysyla dünya nüfusu ile birlikte ülkemiz nüfusu da ayn ekilde yalanmaktadr. Bu da daha uzun yaadkça gelecekte daha çok lenfomal hasta ile karlaacaz demektir.

Baklk sistemimizin basklanmasna yol açan çeitli kronik hastalklar ve ilaçlar, özellikle virüsler ve bakteriler bata olmak üzere enfeksiyon etkenleri, radyasyon, baka hastalklar için uzun süreli kullanlan ilaçlar ve kemoterapötikler, lenfoma geliimi için uzun zamandr bilinen risk etkenleridir. Geçtiimiz aylarda meme plastik cerrahisinde kullanlan implantlarn baz tiplerinin lenfomaya neden olduu kantlanmtr.

- Hematoloji hekimine bavurmal

Prof. Dr. Muhit Özcan, fazla kilo ile lenfoma arasnda da iliki bulunduunun tespit edildiini dile getirerek, Yakn zamanda, fazla kilolu ya da obez olmann da lenfoma geliimi için önemli bir etken olduu ortaya kondu. Bunun için düzenli egzersiz yaplarak gün içinde yeterli fiziksel aktivite yaplmal. Bu, bir davran biçimi haline getirilmeli ve yaam boyu sürmeli. diye konutu.

Hastaln en sk boyun, koltuk alt ve kasklarda ele gelen iliklerle kendini gösterdiine dikkati çeken Özcan, baz kiilerde gece terlemesi, zayflama ve sebepsiz yüksek atein de görülebildiine deindi.

Özcan, dalak ve karacier büyüklüü, halsizlik, yorgunluk, itahszlk ve kantnn ise en sk elik eden yaknma ve bulgular olduuna iaret etti.

Lenfoma tedavisinde baarl sonuçlar elde edildiinin altn çizen Özcan, hastalk tedavisinde baarl sonuçlar elde edildiini vurgulad.

Lenfomann baka hastalklarla kartrlabildiinden doru tannn hayat kurtardnn altn çizen Özcan, Dolaysyla doru zamanda, hastala doru tan koyarak tedavide en uygun yol haritasnn çizilebilmesi için, bu ikayetlere sahip olanlarn vakit kaybetmeden hematoloji hekimine bavurmas tavsiye edilmektedir. uyarsnda bulundu.

- Lenfoma tedavi edilebilir kanserler arasnda saylyor

Tan konan lenfoma vakalarnn büyük çounluunu Hodgkin d lenfomann oluturduunu aktaran Özcan, hastaln 60tan fazla alt tip bulunduundan her kiiye uygun tedavi için doru ayrm yaplmasnn önem tadn anlatt.

Prof. Dr. Özcan, lenfoma tedavisi planlanrken hastaln alt tipi, evresi, hastann ya ve genel salk durumu ve ek hastalklarnn varlnn dikkate alndna deindi.

Lenfomann, tptaki yenilikler ve hedefe yönelik moleküllerin kullanlmasyla yakn zaman öncesine göre çok daha baarl yönetilebilir hastalklardan biri haline geldiine iaret eden Özcan, unlar kaydetti:

Lenfoma, günümüzde tedavi edilebilir dahas ifa salanabilir kanserler arasnda saylyor. Kanser tedavisinde son yllarda önemi artan akll ilaçlardan hedefe yönelik ilaçlar ve canl ilaç olarak tanmlayabileceimiz immünoterapi, son yllarda lenfomann tedavisinde daha önemli bir rol üstleniyor. mmünoterapi, lenfomada tek bana veya kemoterapi ile birlikte kullanlabiliyor.

mmunoterapi ilaçlaryla, yüksek oranda tümörde küçülmeyi saladklar gibi ayn zamanda hastalarn önemli bir kesiminde çok daha uzun süreli hatta yllarla ifade edilen sa kalm elde edilebiliyor. Dolaysyla tedavi baars salanabiliyor. Üstelik gün geçtikçe bu ilaçlarn yan etkileriyle de baa çkabilmeyi öreniyoruz. Lenfomal hastalarmz artk 70li yllara göre çok daha uzun yayor.

Ana Sayfaya Git